«Συναγερμός» για τον ιό Oropouche έχει σημάνει στην Ευρώπη, καθώς 19 κρούσματα έχουν καταγραφεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το διάστημα Ιουνίου -Ιουλίου 2024.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ECDC, έχουν εντοπιστεί συνολικά 19 μολύνσεις από τον ιό Oropouche (OROV), σε Ισπανία (12), Ιταλία (5) και Γερμανία (2).

Όλα συνδέονται με πρόσφατα ταξίδια στην Κούβα και τη Βραζιλία, ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τον Ιανουάριο του 2024 έχουν αναφερθεί πάνω από 8.000 κρούσματα στη Νότια Αμερική, την Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική, στη Βραζιλία, τη Βολιβία, την Κολομβία, το Περού και την Κούβα.

Το OROV μεταδίδεται κυρίως από την σκνίπα «Culicoides paraensis», είδος ευρέως διαδεδομένο στην Αμερική που εκλείπει στην Ευρώπη, ενώ αρκετά ακόμη είδη κουνουπιών είναι επίσης πιθανοί φορείς του ιού.

Τα συμπτώματα του ιού Oropouche (OROV)

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία προειδοποίησε τους ταξιδιώτες για τους κινδύνους -ιδιαίτερα για τις έγκυες γυναίκες- από τα ταξίδια σε περιοχές με υψηλά ποσοστά κρουσμάτων.

Ο ιός Oropouche μπορεί να προκαλέσει πυρετό, πονοκέφαλο, ναυτία, εμετό και μυϊκούς και πόνους στις αρθρώσεις, ενώ σε πιο σπάνιες περιπτώσεις εκδηλώνονται σοβαρότερα συμπτώματα. Τυχόν νόσηση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις έγκυες γυναίκες, διότι μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, αναπτυξιακά προβλήματα και παραμορφώσεις για το έμβρυο, ανέφερε το ECDC. Πρόσθεσε πάντως ότι όλα αυτά είναι «ακόμη υπό διερεύνηση».

Αν και ο κίνδυνος μόλυνσης κρίνεται προς το παρόν μέτριος, οι επισκέψεις στις περιοχές που πλήττονται από την επιδημία του Oropouche αυξάνουν τον κίνδυνο εξάπλωσης του – ταξίδια δηλαδή στις βόρειες πολιτείες της Βραζιλίας ή της περιοχής του Αμαζονίου, ενώ «κίνδυνος» για τη δημόσια υγεία μπορούν να αποδειχθούν και όσοι δεν λαμβάνουν επαρκή μέτρα ατομικής προστασίας.

Επομένως, συνιστάται στους ταξιδιώτες της ΕΕ/ΕΟΧ να είναι προσεκτικοί όταν επισκέπτονται περιοχές επιδημίας του ιού Oropouche.

Ο κίνδυνος έκθεσης στο OROV στην ΕΕ/ΕΟΧ είναι χαμηλός, παρά την εισαγωγή νέων κρουσμάτων της νόσου OROV. Στη σχετική ανακοίνωση του ECDC σημειώνεται ότι οι θάνατοι ασθενών είναι εξαιρετικά σπάνιοι, ενώ δεν υπάρχουν εμβόλια ή ειδική φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της νόσου OROV.

Πάντως, η Βραζιλία ανέφερε πρόσφατα τους δύο πρώτους θανάτους παγκοσμίως από τον ιό Oropouche (OROV), και τα δύο θύματα ήταν γυναίκες στα 20 τους χρόνια.

Τα μέτρα ατομικής προστασίας για τη μείωση του κινδύνου από τα τσιμπήματα σκνίπας που μεταφέρει τον ιό, περιλαμβάνουν τη χρήση απωθητικού σπρέι κουνουπιών, την ένδυση με μακριά ρούχα και κουνουπιέρες κατά την ανάπαυση.