Παράταση δύο ημερών για τη σύνδεση των ελεύθερων επαγγελματιών στο IRIS ανακοίνωσαν η ΑΑΔΕ και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ετσι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πλέον διορία έως τις 2 Σεπτεμβρίου για να συνδεθούν στο σύστημα άμεσων πληρωμών με επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό.

Η διορία αφορά τους 294.510 ελεύθερους επαγγελματίες (σε σύνολο περίπου 800.000) που δεν έχουν ακόμη εγγραφεί στο IRIS. Στους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν θα συμμορφωθούν με τη διάταξη θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.

Σύμφωνα με την αιτιολόγηση του υπουργείου, η παράταση αποφασίστηκε επειδή η 31η Αυγούστου, που ίσχυε μέχρι χθες ως καταληκτική ημερομηνία, είναι Σάββατο, επομένως θα δημιουργούσε πρόβλημα για όσους θα εγγράφονταν την τελευταία στιγμή.

Βέβαια, το ημερολόγιο δεν άλλαξε στο μεταξύ, όμως προφανώς η τάση που είχε παρατηρηθεί πριν από την αρχική διορία (30/6), όπου οι εγγραφές στο IRIS πήραν φωτιά τις τελευταίες ημέρες, έπαιξε τον ρόλο της στην απόφαση του υπουργείου για παράταση δύο ημερών. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:

«Η ΑΑΔΕ ενημερώνει επίσης τους υπόχρεους για τη μετάθεση της προθεσμίας συμμόρφωσης έως τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι η 31η Αυγούστου που είχε τεθεί ως καταληκτική ημερομηνία είναι ημέρα Σάββατο».

Πλεονεκτήματα

Το IRIS εξασφαλίζει σημαντικά πλεονεκτήματα για καταναλωτές και επαγγελματίες και μέσω αυτού:

  • Οι πελάτες μπορούν να πραγματοποιούν πληρωμές χωρίς καμία προμήθεια 24 ώρες το 24ωρο και χωρίς να είναι απαραίτητο να γνωρίζουν τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού του επαγγελματία ή να καταχωρίσουν τα στοιχεία της χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας τους.

Αρκεί να γνωρίζουν το κινητό τηλέφωνο ή το ΑΦΜ του επαγγελματία ή να σαρώσουν τον QR κωδικό που αντιστοιχεί στον τραπεζικό λογαριασμό του επαγγελματία.

  • Οι επαγγελματίες λαμβάνουν τα χρήματα ακαριαία (σε 2 δευτερόλεπτα) ακόμα και αν η τράπεζα με την οποία συνεργάζονται είναι διαφορετική από την τράπεζα του πελάτη.

Επίσης, πληρώνουν κατά μέσο όρο 50% χαμηλότερες προμήθειες συγκριτικά με συναλλαγές με χρήση POS. Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας γίνεται γρήγορα και εύκολα, μέσω web banking ή mobile banking της συνεργαζόμενης τράπεζας.

Η ανακοίνωση τονίζει ότι το ΙΒΑΝ που θα δηλώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες στο IRIS θα πρέπει να αφορά επαγγελματικό λογαριασμό που είναι δηλωμένος στο σχετικό Μητρώο της ΑΑΔΕ.

Τέλος, ξεκαθαρίζεται ότι το όριο των 500 ευρώ ημερησίως για τις συναλλαγές μέσω IRIS αφορά τους ιδιώτες πελάτες και όχι τους επαγγελματίες.

Για παράδειγμα, ένας επαγγελματίας μπορεί να λάβει σε μία ημέρα 4 πληρωμές από 500 ευρώ η καθεμία (σύνολο 2.000 ευρώ).

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»