Την ώρα που η Μέση Ανατολή θυμίζει καζάνι που βράζει, η αμερικανική βάση της Σούδας όσο και άλλες μονάδες των ΗΠΑ αλλά και του ΝΑΤΟ που σταθμεύουν σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.
Ειδικά η Σούδα φαίνεται πως για μια ακόμη φορά αποτελεί έναν όχι απλά απαραίτητο, αλλά αναπόσπαστο κρίκο στον σχεδιασμό των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων για την εκτέλεση τυχόν επιχειρήσεων.
Τόσο η «Ναυτική ευκολία», όπως είναι επίσημα η ονομασία της ναυτικής βάσης στη Σούδα, όσο και το παρακείμενο αεροδρόμιο, γνωρίζουν ήδη μια πυρετώδη κίνηση που ειδικά τις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί καθώς στην Ανατολική Μεσόγειο πλέει η αμφίβια ομάδα μάχης των πεζοναυτών των ΗΠΑ με το ελικοπτεροφόρο Wasp που συνοδεύεται από τα πλοία αποβάσεων USS New York (LPD-21) και USS Oak Hill (LSD-51).
Επί των πλοίων αυτών βρίσκεται η 24η Μονάδα Εκστρατείας των πεζοναυτών των ΗΠΑ. Το Wasp για τη μεταφορά των πεζοναυτών στην ακτή έχει αεροσκάφη V-22 Osprey και ελικόπτερα, τόσο μεταγωγικά όσο και επιθετικά.
Στη Σούδα έχουν δέσει αυτές τις ημέρες και τα πλοία υποστήριξης του αμερικανικού στόλου USAV JAMES LOUX, USAV MATAMOROS, USAV MONTERREY και USAV WILSON WHARF, που συμμετείχαν στην κατασκευή και υποστήριξη της προβλήτας που κατασκευάστηκε για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Πρόκειται επί της ουσίας για 4 αρματαγωγά πλοία που σε περίπτωση γενικευμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή με εμπλοκή των ΗΠΑ, θα μπορούν θεωρητικά να αποβιβάσουν σε επιλεγμένες ακτές βαρέα οχήματα και τεθωρακισμένα.
Στα ανοιχτά της Σούδας εντοπίστηκε αυτές τις ημέρες και το USNS Benavidez (T-AKR 306). Πρόκειται για σκάφος Roll-on/Roll-off που χρησιμοποιείται από τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις μαζί με άλλα 6 της ίδια κλάσης ως μεταφορείς ξηρού φορτίου, εμπορευματοκιβωτίων και τροχαίου υλικού μεταξύ αναπτυγμένων λιμένων.
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ.
Τη ναυτική βάση στη Σούδα έχουν παράλληλα ως σημείο αναφοράς και ανεφοδιασμού και δύο αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke, τα USS Roosevelt και USS Bulkeley, που περιπολούν στην Ανατολική Μεσόγειο παρέχοντας στον αμερικανικό σχεδιασμό τόσο βαλλιστικές δυνατότητες καθώς στο οπλοστάσιό τους έχουν και πυραύλους cruise τύπου Tomahawk όσο και αντιαεροπορική και αντιβαλλιστική κάλυψη για τον στολίσκο του ελικοπτεροφόρου Wasp.
Στα δύο αυτά αντιτορπιλικά αναμένεται να προστεθούν δύο ακόμα που τις προηγούμενες ημέρες βρίσκονταν στην Ερυθρά Θάλασσα αντιμετωπίζοντας τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι. Από την αεροπορική βάση της Σούδας τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί επίσης αρκετές απογειώσεις και προσγειώσεις αεροσκαφών συλλογής πληροφοριών, ιπτάμενων ραντάρ, ιπτάμενων τάνκερ και μεταγωγικών.
Ως «μόνιμη» βάση χρησιμοποιείται επίσης η αεροπορική βάση της Σούδας και για τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών P-8 Poseidon των ΗΠΑ, που περιπολούν τα τελευταία χρόνια στα ανοιχτά Συρίας και Λιβάνου, συλλέγοντας ενδεχομένως εν προκειμένω και πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις μονάδων της Χεζμπολάχ.
Μια άλλη αεροπορική βάση που επίσης χρησιμοποιούν ως αφετηρία ιπτάμενα τάνκερ των ΗΠΑ είναι και εκείνη στο Ακτιο.
Στα μέσα που ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν από τις ΗΠΑ και σε μια σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είναι και τα 4 μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper που σταθμεύουν στη Λάρισα την οποία τα τελευταία 5 χρόνια αξιοποιεί η 371η Expeditionary Air Base Squadron (EABS) της US Air Force, έχοντας μάλιστα υλοποιήσει και έργα για τη συντήρηση και τη στέγασή τους.
Οι ΗΠΑ έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο τη συγκεκριμένη μονάδα διενεργώντας αποστολές κυρίως συλλογής πληροφοριών σε διάφορα σημεία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου, καθώς η εμβέλεια των 1.800 χιλιομέτρων περίπου και η δυνατότητα να μένουν σε πτήση για πάνω από 24 ώρες και φυσικά ο οπλισμός που μπορούν να φέρουν προσδίδει πολλές δυνατότητες στους σχεδιασμούς του αμερικανικού επιτελείου και φυσικά πολύτιμες γνώσεις στην ελληνική πλευρά που ενδιαφέρεται να αποκτήσει κάτι αντίστοιχο.