Υστερα από πολλές εβδομάδες ακούραστης ανοδικής πορείας και έντονης κυκλοφορίας στα τουριστικά στέκια αλλά και στα αστικά κέντρα, ο SARS-CoV-2 δείχνει σημάδια κάμψης. Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως το επόμενο διάστημα κρύβει παγίδες. Την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου αυξάνεται η κινητικότητα λόγω των μαζικών θρησκευτικών και κοινωνικών συναθροίσεων, που αποτελούν τη συγκυρία για την ανεξέλεγκτη μετάδοση του πανδημικού ιού.
Μειωμένη δραστηριότητα του ιού
Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ (αφορούν την περίοδο 29 Ιουλίου – 4 Αυγούστου) έπειτα από αρκετές εβδομάδες καταγράφτηκε μειωμένη δραστηριότητα του ιού. Η παρατήρηση αυτή αντανακλάται άλλωστε και στον αριθμό των νέων εισαγωγών, οι οποίες δεν ξεπέρασαν τις 833, όταν ακριβώς το προηγούμενο επταήμερο είχαν ανέλθει στις 923. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι σημαντικό να σημειωθεί πως ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν μόλις 321, γεγονός που αποδεικνύει την υψηλή μεταδοτικότητα των υποπαραλλαγών FLiRT στην κοινότητα.
Εντούτοις και σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, έως και χθες 25 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ανά τη χώρα, λόγω σοβαρών επιπλοκών, ενώ ακόμα 40 άνθρωποι έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους. Ενδεικτικό άλλωστε των ορμητικών προθέσεων του πανδημικού ιού έως και σήμερα είναι ότι συνολικά από τις αρχές Ιουνίου έως και τις αρχές Αυγούστου οι θάνατοι ασθενών με λοίμωξη COVID-19 έχουν ξεπεράσει τους 210.
Για ενδείξεις σταθεροποίησης που προλογίζουν πτωτική πορεία του SARS-CoV-2 τις επόμενες εβδομάδες κάνει λόγο και ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής. Ο ίδιος όμως μιλώντας στα «ΝΕΑ» δεν παραλείπει να επισημάνει μια σημαντική παράμετρο, που μπορεί να ανατρέψει τις προβλέψεις. «Ο Αύγουστος, ιδίως την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, χαρακτηρίζεται από υψηλή κινητικότητα και συνεπώς είναι απρόβλεπτος».
Εξού και ο καθηγητής επιμένει πως τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) οφείλουν να τηρούν τα μέτρα πρόληψης κατά των λοιμώξεων του αναπνευστικού, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνει στην έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής επί συμπτωμάτων, προκειμένου να χορηγείται εγκαίρως θεραπεία εφόσον κρίνεται απαραίτητη. Παράλληλα όμως συμβουλεύει τους νεότερους που εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα να περιορίζουν τις επαφές τους με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.
Σε κάθε περίπτωση άλλωστε ο ιός παραμένει σε υψηλή δραστηριότητα, με τους ειδικούς να καταγράφουν αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε έξι από τις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν. Πιο συγκεκριμένα, καθαρά αυξητική τάση παρατηρήθηκε στα Χανιά (+168%), στην Ξάνθη (+82%), στα Ιωάννινα (+59%), στην Αλεξανδρούπολη (+55%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στο Ηράκλειο (+22%) και στον Βόλο (+19%). Μείωση στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στην Πάτρα (-56%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στην Αττική (-22%). Τέλος, σταθεροποίηση παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη (+6%) και στη Λάρισα (+9%).
Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι και εκτός συνόρων η κυκλοφορία του SARS-CoV-2 είναι… φρενήρης, δεδομένου πως έχει παρέλθει η πανδημική εποχή. Μάλιστα, ο ΠΟΥ επισήμανε ότι παράλληλα παρατηρείται «ανησυχητική μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης». Είναι ενδεικτικό πως συνολικά το ποσοστό των θετικών τεστ είναι πάνω από 10% παγκοσμίως, εντούτοις παρατηρούνται διακυμάνσεις. Μάλιστα, στην Ευρώπη το ποσοστό των θετικών τεστ είναι πάνω από 20%.
Εξαρση στα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου
Εν τω μεταξύ, έξαρση καταγράφεται και στα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου. Οπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, τα κρούσματα έφτασαν τα 55, εκ των οποίων τα 42 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Νευρικό Κεντρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση). Τέλος, έχουν δηλωθεί συνολικά 8 θάνατοι (οι δύο την τελευταία εβδομάδα) σε άτομα ηλικίας άνω των 67 ετών.