Μέρες ξεκούρασης και ανάκτησης δυνάμεων ενόψει του φθινοπώρου και της επίσημης αφετηρίας της πολιτικής σεζόν διανύουν οι πρωταγωνιστές – οι βασικοί και οι μικρότεροι – στο πολιτικό σκηνικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανοιχτή δραστηριότητά τους. Το χαμήλωμα των ρυθμών από όλους στη δημόσια σφαίρα δεν σημαίνει ότι δεν μένουν ζωηρά στο παρασκήνιο όλα όσα βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας πριν από τη θερινή ανάπαυλα. Ιδίως εκείνα που προδιαγράφεται ότι θα επηρεάσουν σημαντικά το πολιτικό κλίμα και το περιεχόμενο των αντιπαραθέσεων από το φθινόπωρο έως και τις πολιτικές εξελίξεις. Ανάμεσα σε αυτά, οι… δύσκολες σχέσεις που έχουν προκύψει προ πολλού ή ξεπήδησαν ξαφνικά στον χώρο τόσο της Κεντροδεξιάς όσο και της Κεντροαριστεράς. Στην κυβερνητική παράταξη επιδιώκεται από τα κεντρικά καλύτερος συντονισμός και οπωσδήποτε εσωτερική ηρεμία μπροστά στα στοιχήματα του φθινοπώρου, μόνο που προδιαγράφονται μερικά ακόμα επεισόδια σε μια σειρά από σχέσεις εντός της ΝΔ στις οποίες ξεχωρίζουν ήδη οι… γωνίες. Το ίδιο ισχύει για την αξιωματική αντιπολίτευση, δεδομένου ότι επίκεινται το φθινόπωρο κρίσιμες διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ. Ακριβώς το ίδιο και για το ΠΑΣΟΚ ενόψει των εσωκομματικών εκλογών.
Κυριάκος Μητσοτάκης – Αντώνης Σαμαράς
Οι διαφωνίες τους ακόμα και για θέματα κεντρικής πολιτικής είναι βαθιές – διατυπώνονται ανοιχτά. Εμφανείς και οι αποστάσεις τους. Ηταν Απρίλιος του 2023 όταν για τελευταία φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αντώνης Σαμαράς είχαν βρει χρόνο για φαγητό και συζήτηση επί καλαματιανού εδάφους.
Εκείνη η (προεκλογική) εικόνα σύμπλευσης έχει ξεθωριάσει οριστικά. Οι διαθέσεις του πρώην για τον νυν, οι σκέψεις του για τη σημερινή ΝΔ και η απόφασή του να πυκνώσει τις δημόσιες, «πύρινες» παρεμβάσεις φάνηκαν τον περασμένο μήνα στα σφοδρά «πυρά» για κυβερνητικές επιλογές και χειρισμούς. Το Μαξίμου συντηρεί το κλισέ «δεν σχολιάζουμε». Θα φανεί εάν αλλάξει η αντιμετώπιση από το φθινόπωρο, με φόντο τη φιλολογία ότι επίκειται εκδήλωση του Ιδρύματος Σαμαρά.
Κατερίνα Σακελλαροπούλου – βουλευτές ΝΔ
Στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ καταγράφηκε ένα ξαφνικό «αντάρτικο» ή έστω καθαρό μήνυμα… μελλοντικής ανταρσίας: ενδεχόμενη επιλογή ανανέωσης της θητείας της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαρόπουλου δεν θα είναι – για τον Πρωθυπουργό – εύκολη υπόθεση.
Λίγοι βουλευτές το είπαν ανοιχτά (μέχρι που έπεσε κεντρικό… μαχαίρι σε αναφορές στο πρόσωπο ή στον θεσμό), πολλοί περισσότεροι στην ΚΟ έχουν σιωπηρά την ίδια διάθεση. Δεν «συγχωρούν» τα λεγόμενα επινίκια μετά την ψήφιση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Και οπωσδήποτε θέλουν πρόσωπο της Κεντροδεξιάς. Η ΠτΔ αναμένει εξελίξεις στις αρχές του επόμενου έτους. Και ο Πρωθυπουργός τηρεί ισορροπίες: δεν θα αποφασίσει μόνος του, λέει, αλλά προσθέτει κιόλας ότι «βάσει Συντάγματος» έρχεται Πρόεδρος υπερκομματικής αποδοχής.
Ακης Σκέρτσος – δεξιά πτέρυγα ΝΔ
Δεν τον κατονομάζουν ανοιχτά και πάντως όχι μπροστά στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά τον «φωτογραφίζουν». Ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος δέχεται βολές από στελέχη της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ – και δεν φταίνε μόνο τα «επινίκια» για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Είναι το κυβερνητικό στέλεχος που «κουμπώνει» σε όλες τις πηγές… γκρίνιας των νεοδημοκρατών: εξωκοινοβουλευτικός (παραδοσιακά η κριτική των βουλευτών στρέφεται προς τα εκεί), προερχόμενος από χώρο εκτός ΝΔ και είναι στο στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον που ευθύνεται, κατά το σκεπτικό αρκετών γαλάζιων, για λανθασμένες εισηγήσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με αποτέλεσμα – λένε – την απόσταση μεταξύ των επιλογών της κυβερνητικής ηγεσίας και των κοινωνικών αιτημάτων.
Παύλος Πολάκης – Αθηνά Λινού
Οι επιθέσεις του Παύλου Πολάκη προς την Αθηνά Λινού δεν αφορούν μόνο την ίδια: επικεντρώνοντας στη «στημένη» αντίδρασή της στη λεκτική επίθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας προς τη νομική σύμβουλο του υπουργού Υγείας (η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και για την αποπομπή του από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ), ο Πολάκης στοχεύει και σε όσους μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ τη στήριξαν -ή, καλύτερα, σε όσους περίμεναν πώς και πώς την αποπομπή του.
Μόνο που εκείνος στο κόμμα παραμένει. Και αυτό σημαίνει πως θα δίνει το παρών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, σε όλες τις κρίσιμες διαδικασίες που έχουν προγραμματιστεί για το φθινόπωρο.
Στέφανος Κασσελάκης – Χρήστος Σπίρτζης
Δεν είναι καθόλου απλή η υπόθεση της παραπομπής του Χρήστου Σπίρτζη στην αρμόδια Επιτροπή Δεοντολογίας. Οχι για αυτή καθ’ αυτή την καταγγελία των 70 στελεχών εναντίον του, αλλά για τη διαχείρισή της τόσο από τον ίδιο τον πρώην υπουργό όσο και από την Κουμουνδούρου.
Η απόφαση που θα λάβει η Επιτροπή στις 23 Αυγούστου και η εισήγηση που θα κάνει στην Κεντρική Επιτροπή μπορεί να αποτελέσει και τη θρυαλλίδα εξελίξεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προτού καν το κόμμα φτάσει στο καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου. Ο Σπίρτζης, άλλωστε, είναι ένας εκ των «87» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και πρόσωπο με αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα.
Νίκος Ανδρουλάκης – Χάρης Δούκας
Ο Νίκος Ανδρουλάκη και ο Χάρης Δούκας δεν είναι οι μόνοι υποψήφιοι στις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, σε μια μάχη για τον δεύτερο γύρο που δεν έχει ακόμα κριθεί. Η δική τους όμως διαμάχη ήταν εκείνη που πυροδότησε επί της ουσίας τις εξελίξεις – η κατηγορία περί «αδελφοκτονίας» του Δούκα στον Ανδρουλάκη απαντήθηκε νωρίς με τη φράση «η φιλία δεν είναι δουλεία».
Η ανάδειξη της νέας ηγεσίας περνάει μέσα από αυτήν την κόντρα, τις συσπειρώσεις και τις αντισυσπειρώσεις που δημιουργεί, καθώς μέχρι τώρα και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φυλάει τις πιο σκληρές αιχμές του για τον δήμαρχο Αθηναίων. Οπως αντιστοίχως, και ο Δούκας, όταν μιλάει εσωκομματικά, στον Ανδρουλάκη κυρίως απευθύνεται.
Αννα Διαμαντοπούλου – σκληροπυρηνικοί πασόκοι
Η Αννα Διαμαντοπούλου ξεκίνησε την κούρσα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ γνωρίζοντας πως το πρώτο πράγμα που θα της καταλογίσουν είναι η δεκάχρονη απουσία της από τα κομματικά πράγματα. Οι ισορροπίες που θα καταφέρει να διατηρήσει με τον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που «έμειναν στα δύσκολα» δεν αποκλείεται, λένε οι δημοσκόποι, να αποτελέσει τον καταλυτικό παράγοντα για τη σειρά κατάταξης του πρώτου γύρου.
Οσο πιο πολύ καταφέρει να διεισδύσει, τόσο περισσότερο κόβει από συγκεκριμένους αντιπάλους της. Αν μείνει στα ρηχά, δεν αποκλείεται να διαμορφωθεί διαφορετικά το ζευγάρι του δεύτερου γύρου. Είτε η ίδια είναι μέσα είτε όχι.