Συναγερμός σε τρεις περιφέρειες για ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 5) σήμανε για αύριο Δευτέρα 12 Αυγούστου, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου φωτιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Συγκεκριμένα, ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς υπάρχει στις περιφέρειες Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων), Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας) και Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας).
Παράλληλα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) υφίσταται για τις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης), Θεσσαλίας (ΠΕ Σποράδων), Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου), Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας), Νοτίου Αιγαίου (Περιφερειακές Ενότητες Κυκλάδων) και Κρήτης.
Σε εφαρμογή το σχέδιο δράσεων της Πολιτικής Προστασίας
Λόγω της κατάστασης συναγερμού συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.
Επιπρόσθετα, σε γενική επιφυλακή παραμένουν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες των περιφερειών για τις οποίες προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 5) και σε μερική επιφυλακή παραμένουν οι πυροσβεστικές Υπηρεσίες των Περιφερειών για τις οποίες προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4), σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Ταυτόχρονα, για τις εν λόγω περιοχές, εφαρμόζεται το σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικού δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές.
Σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.
Η ενημέρωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας:
⚠️ Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου 🔥 για αύριο Δευτέρα 12/8
🔴 Ακραίος Κίνδυνος 5⃣ σε:
📍#Αττική & #Κύθηρα κεντρική & νότια #Εύβοια #Αργολίδα
📍περιοχές #Βοιωτίας #Κορινθίας #Λακωνίας
🟠🟡 Πολύ υψηλός 4️⃣ & υψηλός κίνδυνος 3️⃣ στο σύνολο της νησιωτικής χώρας και σε πολλές περιοχές… pic.twitter.com/iuzisFOtyp
— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) August 11, 2024
Από τις Αρχές απευθύνεται η έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως
το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων και άλλα.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. Επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών είναι πολύ υψηλός σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς θα επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωσή τους.
Ζητείται παράλληλα να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Χ (πρώην Twitter) και σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας εδώ.
«Παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.
Ο χάρτης της Πολιτικής Προστασίας:
«Σήμερα και αύριο οι δυσκολότερες μέρες – Αν ξεκινήσει μια πυρκαγιά θα είναι δύσκολο να την ελέγξουμε»
Ισχυρό καμπανάκι κινδύνου έκρουσε ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος για τον υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς στον οποίο βρίσκονται πολλές περιοχές λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Κώστας Λαγουβάρδος προειδοποίησε ότι εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μια εστία φωτιάς σε δασική περιοχή τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολος ο έλεγχός της.
«Αυτό που καθιστά την κατάσταση τόσο επικίνδυνη είναι η παρατεταμένη ξηρασία και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα», τόνισε ο κ. Λαγουβάρδος.
Επισήμανε επίσης ότι οι ισχυροί άνεμοι, που σε ορισμένες περιοχές θα φτάσουν τα 80 με 90 χιλιόμετρα την ώρα, επιδεινώνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών. «Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων καθιστά τις επόμενες μέρες εξαιρετικά κρίσιμες», πρόσθεσε.
Όπως είπε σήμερα Κυριακή αναμένεται να είναι η πιο δύσκολη ημέρα για την πρόκληση δασικής πυρκαγιάς, λόγω των ήδη πολύ ισχυρών ανέμων, ιδίως στην Αττική και την Πελοπόννησο.
«Αν ξεκινήσει μια πυρκαγιά, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να την ελέγξουμε», σημείωσε ο κ. Λαγουβάρδος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση.
Αναφορικά με τις γενικότερες κλιματικές συνθήκες, ο κ. Λαγουβάρδος ανέφερε ότι ο Ιούνιος και ο Ιούλιος κατέγραψαν ρεκόρ θερμοκρασιών όλων των εποχών, με τον Ιούλιο να χαρακτηρίζεται από έναν καύσωνα διάρκειας 16 ημερών.
«Αν συνεχιστεί έτσι ο Αύγουστος, θα μπορούμε να μιλάμε για το θερμότερο καλοκαίρι που έχουμε βιώσει στη χώρα μας», υπογράμμισε.
Επιπλέον, εξέφρασε ανησυχία για τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα. «Αυτή η παρατεταμένη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών είναι εξαιρετικά επιβαρυντική για την ανθρώπινη υγεία», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι πόλεις θα πληγούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή στο μέλλον.
Τέλος, ο κ. Λαγουβάρδος επεσήμανε την ανάγκη για περισσότερους χώρους πρασίνου, ειδικά στην Αττική, για να μετριαστούν οι επιπτώσεις των παρατεταμένων καυσώνων στις επόμενες δεκαετίες.