Είτε βρίσκεσαι σε διακοπές (σύντομες και κοντινές αποδράσεις ή μακράς διαρκείας), είτε είσαι από εκείνους που κρατούν τη σημαία στο κλεινόν άστυ, το πιθανότερο είναι πως περνάς ένα σεβαστό μέρος της μέρας σου παρέα με το tablet. Το τελευταίο άλλωστε αποτελεί το τέλειο εργαλείο για να διαβάσεις τα τελευταία νέα, να παίξεις τα αγαπημένα σου mobile games, να streamάρεις περιεχόμενο, να chatάρεις με τους φίλους ή εν πάση περιπτώσει να κάνεις ό,τι έχεις κατά νου. Σε ποιον όμως αρέσει να πρέπει να ψάχνει φορτιστή ή να μετακινείται αναγκαστικά κοντά στην πλησιέστερη πρίζα; Για τον λόγο αυτό, σου έχουμε 4+2 χρήσιμα tips που θα βοηθήσουν τη μπαταρία του tablet σου να αντέξει όσο το δυνατόν περισσότερο. Πάμε να τα δούμε;

Μείωσε τη φωτεινότητα της οθόνης

Η κίνηση που πιθανότατα θα σε ωφελήσει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, έχει να κάνει με τη μείωση της φωτεινότητας της οθόνης σου. Μην το παρακάνεις: δεν είπαμε να μην μπορείς να διακρίνεις τι βλέπεις κιόλας, όμως από την άλλη δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος η οθόνη σου να λάμπει σαν πυγολαμπίδα. Πολλά tablets μάλιστα διαθέτουν και λειτουργία αυτόματης προσαρμογής φωτεινότητας, ισορροπώντας έτσι μεταξύ της εξοικονόμησης ενέργειας και της ευχάριστης εμπειρίας χρήσης, οπότε αν προσφέρει κάτι τέτοιο και το δικό σου, προτίμησέ το. Όταν δεν χρησιμοποιείς το tablet, τέλος, φρόντιζε να το κλειδώνεις ώστε να απενεργοποιείται η οθόνη (υπάρχει και σχετική αυτοματοποιημένη λειτουργία).

Χρησιμοποίησε σκοτεινό (dark) theme

Σε συνέχεια του ανωτέρω, μπορείς να ενεργοποιήσεις και το dark theme του tablet σου. Ουσιαστικά πρόκειται για μία επιλογή που προσαρμόζει τα χρώματα σε όλο το περιβάλλον χρήστη (UI), όπως π.χ. τα μενού, τις συντομεύσεις, τα μηνύματα, το παρασκήνιο σε διάφορες εφαρμογές κλπ, χρησιμοποιώντας πιο σκούρα χρώματα όπως το μαύρο. Τα οφέλη που θα έχεις από αυτή σου την κίνηση είναι δύο: αφ’ ενός εσύ θα ξεκουράσεις τα μάτια σου (δεν είναι τυχαίο που όσοι περνούν πολύ χρόνο καθημερινά σε υπολογιστή χρησιμοποιούν dark theme) και αφ’ ετέρου το σύστημά σου θα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια ενώ εσύ πρακτικά κάνεις τα ίδια πράγματα.

Απενεργοποίησε τις υπηρεσίες τοποθεσίας

Οι υπηρεσίες τοποθεσίας ή location services απαιτούν κάμποσους πόρους από το tablet σου αφού κατά κύριο λόγο τρέχουν στο παρασκήνιο, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα κι όταν δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ή ανάγκη. Αν λοιπόν εσύ βρίσκεσαι στο σπίτι ή σε κάποια τοποθεσία δίχως να μετακινείσαι, σου εγγυόμαστε πως οι υπηρεσίες τοποθεσίας δεν έχουν τίποτα μα τίποτα να σου προσφέρουν (κι αν θελήσεις να αναζητήσεις ένα μέρος για φαγητό ή ποτό, μπορείς να ορίσεις ο ίδιος την τοποθεσία). Απενεργοποίησέ τις λοιπόν και να είσαι σίγουρος πως θα δεις σε χρόνο μηδέν τα ευεργετικά αποτελέσματα της απόφασής σου αυτής.

Περιόρισε τον συγχρονισμό περιεχομένου

Το tablet σου φροντίζει να συγχρονίζει όσο το δυνατόν πιο συχνά το περιεχόμενό σου με τις cloud υπηρεσίες του εκάστοτε κατασκευαστή. Μη μας παρεξηγήσεις: πρόκειται για εξαιρετικά χρήσιμη λειτουργία αφού εξασφαλίζει πως ό,τι και να συμβεί, θα υπάρχει backup των δεδομένων, των εφαρμογών και βέβαια των αρχείων σου. Απλά ο αυτόματος συγχρονισμός περιεχομένου απαιτεί ενέργεια και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία. Αν βρίσκεσαι φερ’ ειπείν σε διακοπές και η αυτονομία της συσκευής σου έχει περάσει -φυσιολογικά- σε πρώτο ρόλο, τότε μπορείς να συγχρονίζεις ο ίδιος τα δεδομένα σου με τη συχνότητα που θες (μία φορά, ας πούμε, την εβδομάδα).

Απενεργοποίησε Wi-Fi & Bluetooth όταν δεν τα χρειάζεσαι

Έχουμε συνηθίσει λίγο-πολύ να έχουμε τα Wi-Fi και Bluetooth ενεργοποιημένα στις συσκευές μας 24/7. Δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό, εκτός κι όταν η εξοικονόμηση ενέργειας γίνεται βασική προτεραιότητα, οπότε και πρέπει να περιοριστεί οτιδήποτε μη απαραίτητο. Ακόμα κι αν θεωρητικά χρειάζεσαι πρόσβαση σε Wi-Fi ενώ χρησιμοποιείς το tablet, δεν ισχύει το ίδιο με το Bluetooth: αν δεν φοράς π.χ. ακουστικά, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτό να είναι ενεργοποιημένο. Όταν δε, πάψεις να ασχολείσαι με το tablet, μπορείς να απενεργοποιήσεις και το Wi-Fi αφού τυχόν ειδοποιήσεις θα συνεχίσουν να καταφθάνουν στο smartphone.

Ενεργοποίησε τη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας

Όσες ενέργειες κι αν κάνεις πάντως ο ίδιος, να ξέρεις πως το tablet σου είναι σε θέση να προσαρμόσει το ίδιο τη λειτουργία του με τον αποτελεσματικότερο τρόπο προκειμένου να εξοικονομήσει ενέργεια. Το μόνο λοιπόν που έχεις να κάνεις, είναι να ενεργοποιήσεις τη σχετική επιλογή και να αφήσεις τη συσκευή σου να ρυθμίσει τις απαραίτητες παραμέτρους έτσι ώστε να μεγιστοποιήσει την αυτονομία της. Ο κάθε κατασκευαστής μάλιστα έχει αναπτύξει δικές του μεθόδους, οπότε γνωρίζοντας τα χαρακτηριστικά του μοντέλου του, έχει τη δυνατότητα να επιτύχει και τα βέλτιστα αποτελέσματα. Μην το αμελήσεις.