Τη χαρακτήρισαν «κρυπτονίτη» της ασυναγώνιστης Σιμόν Μπάιλς. Σχεδόν κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η Ρεμπέκα Αντράντε θα ήταν η βασίλισσα της καλλιτεχνικής γυμναστικής αν δεν υπήρχε η… εξωγήινη Αμερικανίδα. «Νομίζω ότι η Ρεμπέκα με ωθεί να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου. Είναι μια εκπληκτική αθλήτρια και γυμνάστρια», έχει παραδεχθεί η Μπάιλς. Αντίπαλοι που κάνουν κομπλιμέντα μεταξύ τους. Αυτή τη φορά της στέρησε και το χρυσό στο έδαφος.

Η πορεία που οδήγησε τη Βραζιλιάνα να κερδίσει έξι ολυμπιακά μετάλλια (δύο στο Τόκιο και τέσσερα στο Παρίσι, περισσότερα από κάθε άλλη συμπατριώτισσά της) ξεκίνησε με μια σειρά από συμπτώσεις που την έβγαλαν από το αδιέξοδο χιλιάδων συνομηλίκων της στις φαβέλες. Κατέληξε σε γυμναστήριο επειδή η μητέρα της, Ρόζα Σάντος, αντιμετώπιζε το ίδιο πρόβλημα που ταλαιπωρεί εκατομμύρια οικιακές βοηθούς στη Βραζιλία: Σηκώνονται άγρια μεσάνυχτα για να πάνε στη δουλειά τους.

Σε ποιον θα άφηνε τα έξι της παιδιά ενώ φρόντιζε τα σπίτια άλλων οικογενειών μακριά από το πατρικό Γκουαρούλιος;

Η μικρή Ρεμπέκα ήταν ένας… κινητός σεισμός, από εκείνα τα μωρά που δεν σταματά ούτε λεπτό. Εμαθε να πηδά σκαρφαλώνοντας στις κουκέτες του δωματίου της.

«Από μικρή, ήταν πάντα πολύ άτακτη, τα έκανε όλα πηδώντας, αλλά δεν είχα ιδέα για το ότι θα της έβγαινε σε καλό», παραδέχεται η μητέρα της.

Εκπληκτοι με το ταλέντο της

Οταν από ανάγκη την άφηνε στο γυμναστήριο δεν φανταζόταν ότι η κόρη της θα γινόταν μια μέρα μία από τις κορυφαίες στην ιστορία της γυμναστικής.

Η θεία της Ρεμπέκα εργαζόταν ως μαγείρισσα σε ένα γυμναστήριο στο Σάο Πάολο που φιλοξένησε ένα πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φτώχειας μέσω της γυμναστικής. Της είπε να προσπαθήσει.

Η Ρεμπέκα ήταν πέντε ετών. Ευκαιρία να μείνει μακριά από το φτωχικό τους. Κάποιος έπρεπε να την προσέχει. Ολοι έμειναν έκπληκτοι με το ταλέντο της. Μεγαλώνοντας στο Γκουαρούλιος, στις φαβέλες του Σάο Πάολο, η μικρή το δέμας (1,55μ.) Βραζιλιάνα βρήκε νόημα στη ζωή της. Στη Βραζιλία έχει γίνει σύμβολο.  Ο αθλητισμός σε κάνει να βλέπεις τα πράγματα από άλλες πλευρές και οι αθλητές είναι πάντα ο φακός του κόσμου και της ζωής. Δεν ήταν λίγες οι φορές που έπρεπε να σταματήσει την προπόνηση λόγω έλλειψης χρημάτων. Τα ταξίδια, όπως πάντα στα περίχωρα των μεγάλων πόλεων της Βραζιλίας, ήταν μια πρόκληση.

Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο σοβαρά. Τα άλματα και οι πιρουέτες δεν ήταν πλέον απλώς διασκέδαση.

Για να αφοσιωθεί πλήρως στην προπόνηση, μετακόμισε στην Κουριτίμπα, 440 χιλιόμετρα νότια του Γκουαρούλιος. Επώδυνο να ζει μακριά από τους δικούς της, αλλά έπρεπε να γίνει η καλύτερη και να ζει εκείνη την οικογένεια από τις επιτυχίες της.

Η ατυχία

Τα μετάλλια της έδωσαν λεφτά για να αγοράσει ένα διαμέρισμα για την οικογένειά της στο Γκουαρούλιος, που πια δεν είναι γνωστό μόνο για το διεθνές αεροδρόμιο του Σάο Πάολο. Είναι πια μία από τις καλύτερες αθλήτριες στον κόσμο. Κέρδισε ακόμη και τη μεγάλη Μπάιλς.

Η πιο κρίσιμη στιγμή στην επαγγελματική της καριέρα ήταν ίσως η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου στο δεξί γόνατο που την οδήγησε τρεις φορές στο χειρουργείο.

Ολοι μιλούν για την Αμερικανίδα, αλλά η Αντράντε, σε συνδυασμό με την ξηρασία τίτλων για τις ποδοσφαιρικές ομάδες, έχει γίνει αδιαμφισβήτητη ηρωίδα του βραζιλιάνικου αθλητισμού.

Το ότι επιλέγει funk τραγούδια από τις φαβέλες, Beyonce ή Anitta για τις ασκήσεις της είναι κάτι που ηλεκτρίζει τους συμπατριώτες της. Σπουδάζει ψυχολογία και κάθε της νίκη είναι ακόμα πιο ξεχωριστή για όλα εκείνα τα κορίτσια που μεγάλωσαν χωρίς μέλλον στις φαβέλες, αλλά και για εκείνα που τα λοιδορούσαν για την ενασχόλησή τους με την καλλιτεχνική γυμναστική ή το κλασικό μπαλέτο στη χώρα του ποδοσφαίρου.

Η Αντράντε αποχαιρέτησε το Παρίσι με τέσσερα μετάλλια. Είναι μόλις 25.

Στόχος της να ξεπεράσει την Μπάιλς. Της έχει γίνει εμμονή, αλλά κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την καρδιά της φαβέλας…