Η Μία Λε Ρου αποτελεί την πρώτη κωφή γυναίκα που στέφθηκε Μις Νότια Αφρική, μετά από έναν διχαστικό διαγωνισμό κατά τον οποίο μία φιναλίστ αποσύρθηκε από τα καλλιστεία ομορφιάς μετά από αποδοκιμασίες για τη νιγηριανή κληρονομιά της.
Στην ευχαριστήρια ομιλία της, η εστεμμένη Μις Νότια Αφρική, Λε Ρου δήλωσε ότι ελπίζει ότι η νίκη της στον διαγωνισμό ομορφιάς θα βοηθήσει όσους αισθάνονται αποκλεισμένοι από την κοινωνία να πραγματοποιήσουν τα πιο τρελά τους όνειρα, όπως συνέβη και με την ίδια. Επιπλέον, το μοντέλο συμπλήρωσε ότι ήθελε να βοηθήσει όσους είναι «οικονομικά αποκλεισμένοι ή με διαφορετικές ικανότητες». Σε ανάρτησή στον προσωπικό λογαριασμό της στο Instagram έγραψε μια λεζάντα αντίστοιχου ύφους: «Τι απίστευτο συναίσθημα. Έχω τόση ευγνωμοσύνη στην καρδιά μου για τον καθένα από εσάς που με στήριξε. Χθες το βράδυ δημιουργήσαμε μια νέα γενιά ανθρώπων με πιστεύω. Κάθε κοριτσάκι εκεί έξω που έχει νιώσει διαφορετικό επειδή δεν είναι αυτό που περιμένει η κοινωνία να είναι, θα συνειδητοποιήσει ότι είναι τόσο ικανό, όσο εγώ».
Η 28χρονη, διαγνώστηκε με βαθιά απώλεια ακοής σε ηλικία ενός έτους και διαθέτει κοχλιακό εμφύτευμα για να την βοηθά να αντιλαμβάνεται τον ήχο και ότι χρειάστηκαν δύο χρόνια λογοθεραπείας για να μπορέσει να πει τις πρώτες της λέξεις. Μετά τη νίκη της, το μοντέλο και διευθύντρια μάρκετινγκ δήλωσε: «Είμαι μια υπερήφανη νοτιοαφρικανή κωφή γυναίκα και ξέρω πώς είναι να είσαι αποκλεισμένη. Ξέρω τώρα ότι βρέθηκα σε αυτόν τον πλανήτη για να σπάσω τα όρια και το έκανα απόψε».
Καλλιστεία ομορφιάς και ρατσιστικά σχόλια
Όσον αφορά πρόσφατα παραδείγματα κοινωνικού αποκλεισμού στην Νότιο Αφρική, την εβδομάδα που πέρασε η 23χρονη φοιτήτρια νομικής, Τσιντίμα Αντετσίνα, αποχώρησε από τον διαγωνισμό μετά από ρατσιστικά σχόλια. Τα σχόλια αυτά είχαν να κάνουν με την καταγωγή της και την «αυθεντικότητα» αυτής, καθότι υπήρξαν ισχυρισμοί εναντίον της πως η μητέρα της μπορεί να έκλεψε την ταυτότητα μιας νοτιοαφρικανής. Η νεαρή γεννήθηκε στη Νότια Αφρική, ενώ ο πατέρας της κατάγεται από την Νιγηρία και η μητέρα της από τη Μοζαμβίκη.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικράτησε καταιγίδα αντιδράσεων με πολλούς, ανάμεσά τους και μέλη του υπουργικού συμβουλίου της χώρας, να αμφισβητούν το δικαίωμά της να εκπροσωπεί τη χώρα. Το γεγονός αποτελεί ένα φαινόμενο ενός συγκεκριμένου είδους ξενοφοβίας στη Νότια Αφρική, γνωστό ως «αφροφοβία» και στοχεύει άτομα από άλλες αφρικανικές χώρες ή/και άτομα που ενώ γεννήθηκαν στην εκάστοτε επικράτεια οι γονείς τους κατάγονται από την ευρύτερη περιοχή της Αφρικής. Η ίδια δήλωσε πως έπεσε θύμα «μίσους μαύρου από μαύρο» όσον αφορά τις αντιδράσεις.