«Είχαμε επισημάνει έγκαιρα και ήταν κοινή συνείδηση σε όλους, και στο υπουργείο, ότι αυτό που βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια θα είναι μία κανονικότητα» δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, κληθείς να σχολιάσει τη μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και μαίνεται ανεξέλεγκτη σε όλη τη βορειοανατολική Αττική.

Αναλύοντας τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν και δυσχεραίνουν την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στον Βαρνάβα, ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για ένα πολυδαίδαλο ανάγλυφο στην περιοχή που ευνοεί την ταχεία ανάπτυξη της πυρκαγιάς. «Και βεβαίως η καύσιμη ύλη που υπάρχει στο δάσος, λόγω της μηδενικής υγρασίας που έχει και το δάσος και το έδαφος κάνει πολύ γρήγορη τη μετάδοση της πυρκαγιάς» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι σε όλη την παραλιακή περιοχή της βόρειας Αττικής, από Ωρωπό μέχρι Βαρνάβα είναι μια περιοχή η οποία, αμέσως μετά τον νότιο Ευβοϊκό, ορθώνεται ξαφνικά μετά την ακτογραμμή, δηλαδή αποκτά μεγάλα υψόμετρα και από αυτό αρχίζει η δυσκολία ανάπτυξης της πυρκαγιάς. Έχουμε δηλαδή να κάνουμε, λέει ο κ. Λέκκας, με ένα απότομο ανάγλυφο αμέσως μετά τη θάλασσα όπου υπάρχουν άνεμοι που ωθούν την πυρκαγιά προς τον Νότο.

«Όταν η πυρκαγιά φτάσει στην κορυφή της μορφορολογικής αυτής έξαρσης έχουμε ένα πολυδαίδαλο ανάγλυφο που χαρακτηρίζεται από ένα πυκνό υδρογραφικό δίκτυο και το οποίο είναι πολυσχεδές. Δηλαδή οι κλίσεις αλλάζουν πολύ γρήγορα, έχουμε μορφολογικές ασυνέχειες, δηλαδή μικρούς γκρεμούς, δηλαδή ένα θετικό ανάγλυφο για την ανάπτυξη της πυρκαγιάς».

Επίσης, υπογράμμισε το γεγονός ότι φέτος είχαμε παρατεταμένα χρονικά διαστήματα ανομβρίας, που οδήγησαν σε μια φοβερή ξηρασία και στο έδαφος και στα φυτά. «Στη συνέχεια είχαμε υψηλές θερμοκρασίες και μέγιστες και ελάχιστες, ενώ οι άνεμοι συμπληρώνουν το τρίπτυχο των υδρομετεωρολογικών συνθηκών».

«Οι συνθήκες είναι αφόρητες»

«Βλέπουμε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων των φορέων για το καλύτερο δυνατό, δυστυχώς οι συνθήκες είναι αφόρητες. Το μέτρο του καθαρισμού των οικοπέδων ήταν σημαντικό και διέσωσε μεγάλες εκτάσεις από πυρκαγιές» υπογράμμισε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε πως «έχουμε να κάνουμε με ένα εκρηκτικό κοκτέιλ».

Και συνέχισε: «Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες. Η ανομβρία υπάρχει εδώ και πολλούς μήνες και σε συνδυασμό με την ξηρασία και τους ισχυρούς ανέμους αυτό κάνει δύσκολη την κατάσταση. Δύσκολη είναι και η προσέγγιση των εναέριων μέσων».Τέλος, μεταξύ άλλων, εξήρε το υπεράνθρωπο έργο πυροσβεστών, αστυνομίας και εθελοντών, ενώ είπε ότι το 112 έχει βοηθήσει πάρα πολύ.