Μία βιβλική καταστροφή, είναι τεράστιο μέτωπο καίει χιλιάδες στρέμματα πρασίνου στην βορειονατολική Αττική ξυπνώντας μνήμες από τη φωτιά-μαμούθ του 2009, στο Γραμματικό.
Παρότι η αντιπυρική περίοδος του 2009 εξελίχθηκε σχετικά ήπια, με την εξαίρεση κάποιων σημαντικών επεισοδίων -όπως η πυρκαγιά στο νότιο τμήμα του Υμηττού τον Ιούνιο – και άλλες μικρότερες πυρκαγιές που σημειώθηκαν σε διαφορετικά σημεία της επικράτειας, οι πυρκαγιές που ξέσπασαν σε πολλά μέρη της χώρας, κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, ανέσυραν μνήμες από το 2007.
Η αναλυτική έκθεση της WWF ανέλυσε διεξοδικά την πυρκαγιά που κατέκαψε τη B.A. Αττική. Η πυρκαγιά ξεκίνησε την Παρασκευή 21 Αυγούστου, μεταξύ 20:00 και 21:00, από τον λόφο Μαύρο Βουνό Γραμματικού και πιο συγκεκριμένα από τις βόρειες παρυφές του, σε υψόμετρο περίπου 200-300 μέτρων. Η περιοχή βρίσκεται περίπου 1,5 χλμ. δυτικά του οικισμού Σέσι και 1 χλμ. βορειοανατολικά του εργοταξίου του νέου ΧΥΤΑ.
Έπληξε το Πεντελικό όρος
Η πυρκαγιά επεκτάθηκε σχετικά γρήγορα σε κατεύθυνση Ν-ΝΔ του Γραμματικού καθώς οι πρώτες εστίες δεν αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως, ενώ στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα η φωτιά επεκτεινόταν κατά την ίδια κατεύθυνση και χωριζόταν σε διάφορα όμορα μέτωπα, ακολουθώντας το τοπογραφικό ανάγλυφο. Έτσι, κατά την πρώτη ημέρα κατευθύνθηκε προς το χωριό του Γραμματικού, όπου διαχωρίστηκε βορειοδυτικά προς Βαρνάβα και νοτιοανατολικά προς Κάτω Σούλι και Μαραθώνα.
Στη συνέχεια, μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, κατευθύνθηκε από όλα τα μέτωπα προς το Καλέτζι και τη λίμνη του Μαραθώνα και στη συνέχεια επεκτάθηκε προς τις περιοχές της Σταμάτας, του Αγίου Στεφάνου και διαμέσου τους όρους Σκάρπα έπληξε το Πεντελικό όρος (Διόνυσο, Παλαιά Πεντέλη, Ντράφι, Ανατολή Νέας Μάκρης, Διώνη, Καλλιτεχνούπολη κλπ).
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο έπειτα από περίπου τρία εικοσιτετράωρα (στις 24 Αυγούστου), καίγοντας μια εκτεταμένη, κυρίως δασική (66,8%) έκταση που ανέρχεται συνολικά σε 205.210 στρέμματα, όπως αυτή αναφέρεται στο European Forest Fire Information System (EFFIS).
Ήταν μία από τις καταστροφικότερες που έχουν σημειωθεί στην Αττική.