Την δικιά τους μάχη για να διασφαλίσουν την ευστάθεια του συστήματος μεταφοράς ενέργειας, απέναντι στις ακραίες συνθήκες, δίνουν ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ με τα συνεργεία των διαχειριστών να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μείνει όρθιο το δίκτυο.

Το σύστημα μεταφοράς ενέργειας (υπερυψηλή τάση) βρίσκεται σε οριακή κατάσταση καθώς τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ ανοιγοκλείνουν τους διακόπτες για να διευκολύνουν το έργο της πυροσβεστικής.

Η ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ

Ο ΑΔΜΗΕ ενημερώνει ότι λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στη βορειοανατολική Αττική, έχουν επηρεαστεί σημαντικά κυκλώματα υπερυψηλής τάσης.

Ο Διαχειριστής βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την κατάσβεση εστιών σε περιοχές όπου διέρχονται γραμμές μεταφοράς, προκειμένου να επανέλθουν το συντομότερο σε λειτουργία.

Παράλληλα, έχει εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία με κατάλληλες ενέργειες μέσω εναλλακτικών κυκλωμάτων και ανακατανομή των μονάδων παραγωγής.

Ο ΑΔΜΗΕ θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια σε επιχειρησιακό επίπεδο για τη διατήρηση της ευστάθειας του συστήματος υψηλής και υπερυψηλής τάσης στην περιοχή, εν μέσω εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών.

Τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ παραμένουν στο πεδίο των εστιών φωτιάς για άμεση παρέμβαση όταν αυτό επιτρέπεται από τις συνθήκες.

Ζημιές σε τουλάχιστον 120 στύλους του δικτύου ηλεκτροδότησης

Από την πλευρά του ο ΔΕΔΔΗΕ,  ξεκινά ήδη να αποκαθιστά τις βλάβες στη μέση τάση, δηλαδή σε κολόνες και δίκτυα.

Όπως επεσήμανε σε ανακοίνωσή του, ζημιές σε τουλάχιστον 120 στύλους του δικτύου ηλεκτροδότησης μέσης τάσης στις περιοχές Βαρνάβα, Αμυγδαλέζας, Λίμνης Μαραθώνα, Ραπεντώσας, Νταού Πεντέλης, Καλέντζι και Γραμματικό, διαπίστωσαν συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ που ολοκλήρωσαν την επιθεώρηση στις περιοχές αυτές.

Όπως ανακοίνωσε ο διαχειριστής, οι εργασίες αποκατάστασης στο δίκτυο μέσης τάσης που αποτελεί και το βασικό κορμό για την επανηλεκτροδότηση των περιοχών, έχουν ήδη ξεκινήσει στα σημεία που υπάρχει πρόσβαση και αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο. Ταυτόχρονα, έχει ήδη ξεκινήσει και η επιθεώρηση στο δίκτυο χαμηλής τάσης στις ίδιες περιοχές, με στόχο τον προγραμματισμό ηλεκτροδότησης των πελατών.

Σημειώνεται ακόμη, ότι κατά τις πρωινές ώρες, οι πυρκαγιές είχαν θέσει εκτός 120 υποσταθμούς, που επηρέασαν περίπου 5.000 πελάτες, ενώ αυτή την ώρα και παρά την επέκταση της πυρκαγιάς και προς την περιοχή των Βριλησσίων, επηρεάζουν 75 υποσταθμούς και ένα σύνολο περίπου 3.000 πελατών.

Το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ είναι σε πλήρη επιφυλακή για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από την εξέλιξη του δυναμικού αυτού φαινομένου, έχοντας ήδη συνδράμει στην ομαλή λειτουργία κρίσιμων υποδομών, όπως το αντλιοστάσιο του Καπανδριτίου, με την ηλεκτροδότησή του με γεννήτριες και άλλα σημεία στα οποία οι εγκαταστάσεις ήταν λειτουργικές.

Τέλος, σημειώνεται ότι σήμερα το μεσημέρι, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης, μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ Α. Μάνο, επισκέφτηκαν τις περιοχές της Αττικής που έχουν ξεσπάσει οι πυρκαγιές στα σημεία που βρίσκονται τα συνεργεία της εταιρίας σε επιφυλακή, προκειμένου να ενημερωθούν για το συντονισμό και τις επόμενες ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο.

Πηγή: ΟΤ