Τη λένε «μπατάλα», ίσως γιατί είναι μεγάλη, κακομούτσουνη, με ακανόνιστο σχήμα και άχαρη – αν μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει έτσι ένα λαχανικό. Εχει βέβαια και πιο επίσημο όνομα: τη λένε και «ντομάτα της Βραυρώνας» – γιατί πιστεύεται ότι πρόκειται για παμπάλαια ποικιλία που στο κομμάτι αυτό της Αττικής βρήκε τις ιδανικές συνθήκες για να αναπαραχθεί. Αυτό που τη χαρακτηρίζει είναι το λεπτό της φλούδι και η μεστή της γεύση. Το ίδιο ισχύει και για τις μεσσηνιακές – λίγο πιο ροζ αλλά με άρωμα και γεύση… ντομάτας, όπως τα θυμούνται οι παλαιότεροι.

Και τις δυο ποικιλίες τις βρίσκει κανείς πια πολύ δύσκολα εκτός των περιοχών τους. Δεν τις προτιμάμε ούτε τις αναζητούμε εξάλλου. Στα μανάβικα και στα σουπερμάρκετ δεσπόζουν αυτές που μάθαμε να αγαπάμε, οι όμορφες και σκληρές. Εκείνες που μοιάζουν (όλες) σαν κατακόκκινα μπαλάκια του τένις, λες και έχουν βγει από φωτοτυπικό μηχάνημα 3D. Στον αντίποδα αυτής της αντίληψης, είχε ξεκινήσει πριν από μερικά χρόνια ένα «κίνημα» υπέρ των άσχημων φρούτων και λαχανικών – τώρα πια έχει ξεχαστεί. Πάψαμε μάλλον να νοιαζόμαστε για τη γεύση και εκείνο που μετρά είναι η εμφάνιση. Το φαίνεσθαι μοιάζει πιο σημαντικό από την ουσία.

Οπως στις πολυσυζητημένες τελετές των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού η εικόνα ήταν μοναδική, εξαιρετική, πρωταγωνίστρια. Ο αθλητισμός, ήταν σε δεύτερη μοίρα. Ή και στις προσπάθειες επίδοξων σεφ όταν αναλώνονται στο να αποκτήσει το πιάτο τους υπέροχη εμφάνιση, με χρώματα και πρωτοτυπία, αφήνοντας κατά μέρος τη γεύση. Το γιατί και το πώς συμβαίνουν όλα αυτά, είναι μια μεγάλη ιστορία και αντικείμενο πολλών επιστημονικών πεδίων.

ΥΓ. Για την ιστορία: Αφορμή για την «ωδή στην μπατάλα» αποτέλεσε η πληροφορία πως στις μέρες μας, Αύγουστο του 2024, στα σουπερμάρκετ και τα μανάβικα βρίσκουμε πολύ συχνά ντομάτες από το εξωτερικό. Τα στοιχεία εισαγωγών το επιβεβαιώνουν. Από την 1η Ιουλίου έχουν αυξηθεί κατά 273% οι εισαγωγές ντομάτας στην Ελλάδα με τις ποσότητες να φτάνουν τους 5.500 τόνους περίπου έναντι 2.400 τόνων πέρυσι και να έρχονται κυρίως από το Κόσοβο, την Ολλανδία και το Βέλγιο.