Το Άγιο Όρος βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των σεισμολόγων εδώ και ημέρες, καθώς σημειώνονται ασθενείς μεν, αλλά διαδοχικές σεισμικές δονήσεις.
Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν στενά την σεισμική ακολουθία στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Όρους, στη Χαλκιδική, αλλά δηλώνουν ότι είναι νωρίς για να καταλήξουν σε συμπεράσματα.
«Είμαστε επιφυλακτικοί γιατί η ακολουθία επιμένει εδώ και αρκετές εβδομάδες», δήλωσε ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής στο τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για την τεκτονική ταυτότητα της περιοχής και «δεν μπορεί να αποκλειστεί ένας μεγαλύτερος σεισμός».
Τι έχει προηγηθεί στο Άγιο Όρος
Σήμερα Δευτέρα 12/8, σημειώθηκαν δύο κύριες σεισμικές δονήσεις, και ακολούθησαν αρκετές ασθενέστερες. Οι σεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Όρους στη Χαλκιδική έχουν ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε τις εξής δονήσεις:
Η πρώτη ήταν 4,1 και σημειώθηκε στις 4.26μμ, με επίκεντρο 11 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά των Καρυών. Το εστιακό βάθος ήταν 14,1 χιλιόμετρα.
Η δεύτερη ήταν 4,2 και σημειώθηκε στις 4.39μμ, με επίκεντρο 11 χιλιόμετρα ανατολικά της Ουρανόπολης και εστιακό βάθος 15 χιλιόμετρα χιλιόμετρα.
Οι δονήσεις έχουν γίνει αισθητές σε κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός στη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και την Καβάλα. Στην ευρύτερη περιοχή τις τελευταίες 48 ώρες έχουν σημειωθεί πάνω από 10 μικρής έντασης σεισμοί.