Στο συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας βρέθηκε, λίγο μετά της οκτώ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, συνοδευόμενους από τους Γιώργο Καραμέρο, βουλευτή Ανατολικής Αττικής και Συμεών Κεδίκογλου, Τομεάρχη Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να ενημερωθεί για τις δραματικές εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα της Αττικής.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενημερώθηκε από αξιωματικούς και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας για την κατάσταση που επικρατεί στα μέτωπα της Αττικής, για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ο κ. Κασσελάκης εξέφρασε τον σεβασμό και την εκτίμηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αυταπάρνηση των πυροσβεστών που δίνουν αυτή την άνιση μάχη με τις φλόγες.

«Καλή δύναμη σε όλους»

Εξερχόμενος του κτιρίου δήλωσε: «Προφανώς δεν είναι τώρα η στιγμή να μιλήσουμε για τις όποιες ελλείψεις έχουν φέρει αυτή τη φωτιά κυριολεκτικά στην Αθήνα.

Να ευχηθούμε καλή δύναμη σε όλους όσοι είναι στην πρώτη γραμμή και να ενθαρρύνουμε όλους τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν στις εθελοντικές δράσεις για να προσφέρουν ανακούφιση στους πληγέντες συμπολίτες μας.

Καλή δύναμη εδώ πέρα στην υπηρεσία, καλή δύναμη σε όλη την Πολιτική Προστασία».

Από το συντονιστικό στο Χαλάνδι

Μετά την επίσκεψη του στο συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας επισκέφθηκε τον δήμο Χαλανδρίου και βρέθηκε στο σημείο όπου έφτασαν οι φλόγες. Εκεί σε ολιγόλεπτη συζήτηση με τον δήμαρχο της πόλης Σίμο Ρούσσο ενημερώθηκε για τις δραματικές στιγμές που έζησαν οι δημότες και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβλήθηκαν για να ανακοπεί η εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Οι εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής που βρίσκονταν έξω από τα σπίτια τους προσπαθούσαν να ενισχύσουν με κάθε τρόπο το έργο της κατάσβεσης με κάθε πιθανό μέσο, ενώ του εξέφρασαν την οργή και την αγανάκτηση τους καθώς αισθάνθηκαν παντελώς εγκαταλελειμμένοι από τον κρατικό μηχανισμό. Μίλησαν στον κ. Κασσελάκη για τα όσα έζησαν τις τελευταίες ώρες αλλά και την ανασφάλεια που αισθάνονται καθώς ο κίνδυνος είναι ακόμα υπαρκτός.

«Ο μόνος που ήρθες μέχρι εδώ» ήταν η φράση που ακούστηκε από κάποιους κατοίκους να απευθύνεται στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Τί να κάνουμε; Προσπαθούμε να σώσουμε ότι μπορούμε, ότι έχει μείνει τουλάχιστον», είπε ένας νεαρός στον κ. Κασσελάκη.

Ο κ. Κασσελάκης επισκέφθηκε αρκετά σημεία της περιοχής, δεσμεύθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί με όλες τις δυνάμεις και σε όλα τα επίπεδα δίπλα στους πληγέντες και εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους πυροσβέστες, στους εθελοντές και τους κατοίκους για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες τους.

Μπροστά στις πολλές εικόνες πλήρους καταστροφής,βιώνοντας την αποπνικτική ατμόσφαιρα και ακούγοντας τις δραματικές εκκλήσεις για βοήθεια, ο κ. Κασσελάκης απευθυνόμενος σε πολίτες είπε: «απίστευτο να συμβαίνει αυτό στην Αθήνα».

Καμένα τουλάχιστον 100 χιλιάδες στρέμματα

Να σημειώσουμε πως μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας η πυρκαγιά επηρέασε προσεγγιστικά περίπου 100 χιλιάδες στρέμματα σύμφωνα με τα δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr. Δορυφορικές παρατηρήσεις  υψηλής ανάλυσης (375 m) από το σύστημα FIRMS (Fire Information for Resource Management System) της NASA δείχνουν τα θερμά σημεία που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς κατά τις πρώτες πρωινές ώρες (03:00) και το μεσημέρι (13:00) της Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024.