ΣΤΗΡΙΞΕΙΣ

Συμβαίνει πάντα όταν δημοσιεύονται στηρίξεις ή προθέσεις στηρίξεων σε μια εσωκομματική προεκλογική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ: κάποιος, κάπου (ένας επιτελάρχης ή ένας υποψήφιος πρόεδρος) έχουν ερμηνεύσει τη διάθεση του συνομιλητή τους λάθος – και ως εκ τούτου θεωρούν πως έχουν εξασφαλισμένη βοήθεια που τελικά δεν θα έρθει ποτέ. Βασικά όμως συμβαίνει το ανάποδο. Να είναι δηλαδή ο συνομιλητής ηθελημένα ασαφής, περιμένοντας λίγο να «κάτσει» μέχρι να πάρουν την τελική τους απόφαση. Μέχρι τότε πάντως σε σχετικές λίστες θα βρεθούν, υπάρχει-δεν υπάρχει καπνός.

ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΕΣ

Οι «μεγάλοι παίκτες» που έχουν συμβολική σημασία για τον προεκλογικό αγώνα που εξελίσσεται «κλείνουν» συνήθως πιο αργά μέσα στην κούρσα, με κάποιους εξ αυτών στο ΠΑΣΟΚ να έχουν ήδη δείξει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο την προτίμησή τους. Υπάρχουν κάποια στελέχη που ξέρουν ότι αποτελούν μήλο της έριδος για τις περισσότερες πλευρές, όμως τα ίδια θέλουν να κρατήσουν μια ενωτική στάση, να μπορούν να συνομιλούν με όλες τις πλευρές χωρίς να θεωρείται πως κάνουν παιχνίδι στο παρασκήνιο. Ενα εξ αυτών των στελεχών είναι ο Δημήτρης Ρέππας, του οποίου, όπως λέει, το τηλέφωνο είναι ανοιχτό για όλους, χωρίς αυτό να σημαίνει πως στηρίζει τη μία πλευρά ή την άλλη.

«ΠΡΕΣΠΕΙΑ»

Αυτό συνέβη και με τον Γιώργο Λιάνη, ο οποίος μου είπε ότι δεν κατατάσσεται σε κανένα στρατόπεδο και θέλει να διατηρήσει έναν ενωτικό ρόλο. Γι’ αυτό και σήκωσε το τηλέφωνό του και πήρε όλους τους υποψηφίους για να τους καλέσει στις 22 Αυγούστου στα «Πρέσπεια», στη συναυλία του Νίκου Πορτοκάλογλου στη Φλώρινα –μέχρι τώρα έχουν ανταποκριθεί θετικά τέσσερις εξ αυτών, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Χάρης Δούκας, η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Παύλος Γερουλάνος. Αν και, για να είμαι ειλικρινής, ένας κλασικός βίντατζ πασόκος που σέβεται τον εαυτό του ίσως προτιμούσε τη συναυλία αφιερωμένη στον Αντώνη Καλογιάννη, με τον Γιάννη Κότσιρα, στις 30 του μηνός στο Αμύνταιο.

ΛΙΓΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ

Στο βαθύ καλοκαίρι, πάντως, οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ συνδυάζουν κατά το πλείστον το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Γι’ αυτό έχουν διαλέξει περιοχές για μίνι περιοδείες-εξορμήσεις που επιτρέπουν και λίγη χαλάρωση τον Δεκαπενταύγουστο. Ο Παύλος Γερουλάνος έστειλε ήδη καρτ-ποστάλ από τη Ζάκυνθο, όπου έκανε και τις σχετικές επαφές, η Αννα Διαμαντοπούλου επέλεξε τη Χαλκιδική (γιατί «σαν τη Χαλκιδική δεν έχει», είπε στο Tik-Tok, με ομιλία στα ορεινά), ενώ ο Χάρης Δούκας θα περάσει αυτές τις μέρες στην Ανδρο, τόπο καταγωγής της μητέρας του – σήμερα θα δώσει μια ομιλία στο νησί και την Παρασκευή θα πεταχτεί για μία ακόμα μέχρι τη Νάξο. Στον γιο του αφιερώνει αυτές τις μέρες ο Νίκος Ανδρουλάκης, με ένα (γρήγορο) ταξίδι στην Ισλανδία.