Μυστήριο περιβάλλει την κρουαζιέρα με την υπερπολυτελή θαλαμηγό «TUEQ» στη χώρα μας μελών της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας. Ανάμεσα στους επιβαίνοντες, κατά πληροφορίες, βρισκόταν ο 39χρονος διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο οποίος από τον Σεπτέμβριο του 2022 εκτελεί και χρέη πρωθυπουργού της χώρας του.

Από την πλευρά τους, πάντως, στελέχη των ελληνικών κρατικών υπηρεσιών υποστηρίζουν ότι στο σκάφος επέβαινε γυναίκα μέλος της βασιλικής οικογένειας και όχι ο διάδοχος του θρόνου, χωρίς, ωστόσο, να έχει αποσαφηνιστεί πλήρως τόσο ο αριθμός όσο και η ταυτότητα των επιβαινόντων.

Την ίδια στιγμή, στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών και άλλοι κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες δηλώνουν ότι δεν είχαν καμιά ενημέρωση για το ιδιωτικό ταξίδι και την πολυήμερη παρουσία στη χώρα μας του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη με αντίστοιχο ταξίδι στο Ιόνιο της θαλαμηγού αξιωματούχων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που είχαν και άτυπες συναντήσεις με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης.

Η πιθανολογούμενη παρουσία του σαουδάραβα πρίγκιπα και πρωθυπουργού έρχεται ακριβώς δύο χρόνια μετά την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα όπου είχε συναντήσει τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και σχεδόν τρία χρόνια μετά το ταξίδι του τελευταίου στο Ριάντ.

Μάλιστα, εκείνη η επίσκεψη είχε επισημανθεί ότι ήταν η πρώτη του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν σε ευρωπαϊκό έδαφος από τον Απρίλιο του 2018 και την άγρια δολοφονία στις 2 Οκτωβρίου του 2018 του σαουδάραβα δημοσιογράφου της «Washington Post» Τζαμάλ Κασόγκι στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και η οποία είχε αποδοθεί από τις τουρκικές αρχές σε πράκτορες της βασιλικής οικογένειας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ

Το ενδιαφέρον του τωρινού ταξιδιού των μελών της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας στη χώρα μας εστιάστηκε, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, σε συναντήσεις με ηγέτες χωρών των δυτικών Βαλκανίων σε πολυτελές ξενοδοχείο στη Βουλιαγμένη.

Στελέχη αρμοδίων υπηρεσιών, πάντως, εκφράζουν αμφιβολίες για την ορθότητα των εν λόγω πληροφοριών, επισημαίνοντας ότι «δεν έχουν γνώση του ενδιαφέροντος της Σαουδικής Αραβίας για συνεργασία με τις συγκεκριμένες χώρες ή ακόμα και για ύπαρξη κοινών συμφερόντων στην περιοχή».

Το βράδυ, λοιπόν, της 23ης Ιουλίου η υπερπολυτελής θαλαμηγός μήκους 80 μέτρων που ναυπηγήθηκε το 2006 και αξίας 100 εκατ. δολαρίων της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας έδεσε στο λιμάνι της Ερμούπολης στη Σύρο και για αυτό τον λόγο επιστρατεύτηκαν αρκετές λιμουζίνες στο λιμάνι του νησιού, προκειμένου να εξυπηρετήσουν στις μετακινήσεις τους υψηλούς επισκέπτες.

Μία εβδομάδα αργότερα, το πρωί της 30ης Ιουλίου, η θαλαμηγός «TUEQ» βρέθηκε αρόδου στον κόλπο του Αργοστολίου.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, το πλωτό παλάτι συνόδευε μία δεύτερη υπερπολυτελής θαλαμηγός, η «Symphony», μήκους 120 μέτρων και αξίας 150 εκατ. δολαρίων, η οποία ανήκει στον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, τον ιδιοκτήτη του γαλλικού οίκου μόδας Louis Vuitton, Μπερνάρ Αρνό. Σύμφωνα, δε, με νεότερες πληροφορίες από στελέχη του Λιμενικού που είχαν ενημέρωση για την πορεία σε Αιγαίο και Ιόνιο της εν λόγω θαλαμηγού, επισημαίνεται ότι πέρασε επίσης από Μύκονο και Πάρο, συνοδεία δεύτερου σκάφους της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας καθώς και τουλάχιστον 50 φρουρών της.

Η έναρξη της συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης σε διπλωματικό και ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο με τη Σαουδική Αραβία ξεκίνησε το 2019 όταν με την ενθάρρυνση της Ουάσιγκτον – και παρά τις ψυχρές σχέσεις λόγω της δολοφονίας Κασόγκι – αναζητήθηκε τρόπος για στήριξη του Ριάντ με στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ετσι, από τον Σεπτέμβριο του 2021 μια πυροβολαρχία Patriot της Πολεμικής Αεροπορίας με 120 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς συνεισφέρει στην αεράμυνα του Βασιλείου των Σαούντ και των ενεργειακών υποδομών του.

Ακολούθησε, το καλοκαίρι του 2022, η επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στην Αθήνα, συνοδευόμενου από δεκάδες επιχειρηματίες, όπου κατέληξε σε εμπορικές συμφωνίες, ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ.

Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν η διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος, η τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση και η ανάπτυξη του πράσινου υδρογόνου ως κύριας εναλλακτικής πηγής ενέργειας, τομέας στον οποίο πρωτοστατεί η χώρα της Μέσης Ανατολής.

Στόχο των παραπάνω αποτελεί η ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι για τη δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου η έρευνα των τουρκικών αρχών κατέδειξε ότι μερικά από τα 15 μέλη της ομάδας των εκτελεστών ήταν στενά συνδεδεμένα με τον διάδοχο του βασιλικού θρόνου και ότι είχαν ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη ειδικά για τη συγκεκριμένη «αποστολή».

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας είχε αλλάξει τότε επανειλημμένα την εκδοχή της για το τι συνέβη στον Κασόγκι, όμως, αργότερα παραδέχτηκε ότι είχε δολοφονηθεί σε εκ προμελέτης φόνο, αρνούμενη, ωστόσο, την οποιαδήποτε εμπλοκή του Μπιν Σαλμάν.

Ο τελευταίος είχε πει ότι αποδέχτηκε την ευθύνη για τη δολοφονία «επειδή συνέβη υπό το βλέμμα μου», αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν αυτός που τη διέταξε.