Μια γλυκιά μελαγχολία αγκαλιάζει το Παρίσι, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων. Η προσμονή που έγινε δράση και κατέληξε σε μια μεγάλη κληρονομιά.
«Merci Paris», αποχαιρετά ο γαλλικός Τύπος το μεγαλύτερο αθλητικο-κοινωνικό γεγονός που φιλοξένησε η χώρα τους τα τελευταία εκατό χρόνια.
Το ερώτημα «πόσο επιτυχημένοι ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι» θα αιωρείται τις επόμενες ημέρες, όσο θα διαρκεί η παρισινή αύρα που κατεβάζει ο Σηκουάνας.
Οι Γάλλοι κατάφεραν να πετύχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα και στους δύο μεγάλους στόχους που είχαν θέσει εξ αρχής: να διοργανώσουν ασφαλείς Αγώνες εν μέσω μιας ταραχώδους περιόδου στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη και να είναι πρωτοποριακοί.
Οργανωτικά προβλήματα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση. Όπως φυσικά και τα ολυμπιακά κατορθώματα που διαφημίζονται σαν κάτι πρωτόγνωρο, ενώ αποτελούν μέρος του παιχνιδιού.
Το Γαλλικό Πρακτορείο έγραψε πως το βράδυ της Κυριακής το Παρίσι έμοιαζε με το τέλος των διακοπών. Επιτυχημένες διακοπές με έναν υπαινιγμό νοσταλγίας. Όταν ο νέος ήρωας των Γάλλων Λεόν Μαρσάν έσβησε την ολυμπιακή φλόγα, οι Γάλλοι ένοιωσαν το κενό που προκαλεί η απότομη προσγείωση στην πεζή τους πραγματικότητα.
«Merci Paris»
Από τη «Libération», τη «Le Figaro» μέχρι την «L’Équipe», η επιτυχία της διοργάνωσης αποθεώθηκε, ενώ ο διεθνής Τύπος την αντιμετώπισε ως ένα «μαγεμένο ιντερλούδιο».
«Οι Αγώνες του Παρισιού δυστυχώς τελείωσαν. Η Γαλλία του Λεόν Μαρσάν πρέπει τώρα να κεφαλοποιήσει αυτό το μαγευτικό δεκαπενθήμερο», έγραψε ο «L’Équipe» η οποία εκφράζει την ελπίδα να «κρατηθεί ζωντανή η φλόγα».
Η «Libération» επαινεί τη «λαϊκή θέρμη» , την «άψογη διοργάνωση» και το «ρεκόρ γαλλικών μεταλλίων».
«Οι αγώνες όλων των ρεκόρ», συγχαίρει επίσης η «Le Figaro», τονίζοντας πως «αυτή η διοργάνωση θα παραμείνει εξαιρετική».
Η τελετή λήξης δεν προκάλεσε αναταράξεις όπως η τελετή έναρξης, μάλλον περισσότερα χασμουρητά. Η «New York Times» στάθηκε στη μαγνητοσκοπημένη performance των αμερικανών καλλιτεχνών στο Λος Αντζελες. «Είναι καταθλιπτικό να βλέπεις στην οθόνη όταν βρίσκεσαι σε ένα στάδιο με 70.000 ανθρώπους, ακόμα κι αν είναι η Μπίλι Αϊλις», σχολίασε η αμερικανική εφημερίδα.
Την ίδια παρατήρηση έκανε και το βραζιλιάνικο portal UOL.
Η βελγική «Le Soir» έγραψε «Αγώνες για την Ιστορία» περιγράφοντας την 33η Ολυμπιάδα ως ένα «μαγεμένο ιντερλούδιο που έκλεισε στο τέλος μιας τεράστιας τελετής στο Σταντ ντε Φρανς».
Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ δεν άντεξε να μην κλέψει την ατάκα της «Sun» της τελετής έναρξης και να χαρακτηρίσει τη διοργάνωση «Sensational» (Συγκλονιστική) κάνοντας λογοπαίγνιο με τον Σηκουάνα. Ο πιο σωστός χαρακτηρισμός ωστόσο ήταν η φράση «Οι Αγώνες της νέας εποχής».
Οι πάντα πρωτοποριακοί Γάλλοι τόλμησαν να αμφισβητήσουν την ολυμπιακή παράδοση, πρώτα με την τελετή έναρξης που έγινε εκτός σταδίου, στη συνέχεια με την ολυμπιακή φλόγα που στην ουσία δεν άναψε ποτέ και στο τέλος με την οικονομία στην κατασκευή των εγκαταστάσεων, κάνοντας πιο προσιτούς οικονομικά τους Αγώνες.
Από τις 25 Ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα παραμείνουν μόνο οι 16 για τους υποδεχτούν στις 28 Αυγούστου τους αθλητές των Παραολυμπιακών Αγώνων.
Το ξήλωμα των υπολοίπων έχει ήδη ξεκινήσει, ματώνοντας τις πληγές των πόλεων, ανάμεσά τους και η Αθήνα, που πρόσφεραν «Λευκούς Ελέφαντες», θυσία στο βωμό μιας ανόητης έπαρσης των διοργανωτών και της ΔΟΕ.
Μετά την ολοκλήρωση και των Παραολυμπιακών Αγώνων οι πρωταγωνιστές της διοργάνωσης θα περιμένουν με αγωνία το μερίδιο της κληρονομιάς που τους αντιστοιχεί.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ελπίζει να έχει την ίδια τύχη με τον Ζακ Σιράκ όταν ο τελευταίος είδε τη δημοτικότητά του να εκτοξεύεται μετά την κατάκτηση του πρώτου παγκοσμίου κυπέλλου των Γάλλων, το 1998 στα γαλλικά γήπεδα. Στον πρώτο σύντομο απολογισμό του είπε πως «υπάρχει ένας ηττημένος, το πνεύμα της ήττας».
Το χειροκρότημα που έλαβε το βράδυ της Κυριακής από τους 70.000 θεατές στο Σταντ ντε Φρανς σε αντίθεση με τις αποδοκιμασίες στην τελετή έναρξης, αποτελεί αισιόδοξο σημάδι για το πολιτικό του μέλλον.
«Εχουμε επανεφεύρει τους θερινούς αγώνες», δήλωσε σε συνέντευξή του στην «L’Équipe», ενώ δεν έκρυψε τη φιλοδοξία του να κεφαλοποιήσει την επιτυχία.
«Όταν δουλεύουμε όλοι μαζί, τίποτε δεν είναι ανυπέρβλητο», λέει κάνοντας έναν υπαινιγμό σύγκρισης των Ολυμπιακών Αγώνων με την πολιτική και υπενθύμισε τα όσα υποστήριζαν οι πολέμιοι της διοργάνωσης.