Εμφανιζόμενος ως δια μαγείας, ο μυστηριώδης Golden Voyager (Χρυσός Ταξιδιώτης) ηλεκτροδότησε το Stade de France. Ποιος κρυβόταν, όμως, πίσω από αυτό το φανταχτερό κοστούμι; Και ποια ήταν η κύρια έμπνευση πίσω από αυτό;

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι έφτασαν στο τέλος του, αλλά πρώτα χάρισαν αρκετή μαγεία. Η τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, που βαφτίστηκε «Records», είδε την άφιξη ενός καλεσμένου που δεν μοιάζει με κανέναν άλλον: Ο Χρυσός Ταξιδιώτης.

Εμπνευσμένος από τον θρυλικό χρυσό δίσκο που έστειλε στο διάστημα η NASA το 1977, αυτός ο φανταχτερός χαρακτήρας ενθουσίασε το κοινό στο Stade de France την Κυριακή 11 Αυγούστου.

Ναι, αλλά ποιος είναι;

Ενσαρκωμένος από τον χορευτή Arthur Cadre, ο Χρυσός Ταξιδιώτης καθήλωσε τα πλήθη των χιλιάδων θεατών από όλο τον κόσμο, στην Ολυμπιακή εγκατάσταση, όπου έλαβαν χώρα τα αγωνίσματα του στίβου και του ράγκμπι.

Ο διαγαλαξιακός αυτός ήρωας, που επινοήθηκε από τον Thomas Jolly (Τομά Ζολί), τον καλλιτεχνικό διευθυντή των τελετών έναρξης και λήξης, αποτελεί ένα τολμηρό νεύμα στην ταυτότητα του πλανήτη μας, το Χρυσό Voyager, έναν χρυσό δίσκο που περιστρέφεται στο διάστημα εδώ και σχεδόν 50 χρόνια, με τα σκάφη Voyager 1 και 2.

Στο πλαίσιο της παράστασης, και ακολουθώντας το όραμα του Jolly, ο χρυσός χαρακτήρας προσγειώνεται σε μια κατεστραμμένη Γη, όπου βρίσκει τα απομεινάρια του Ολυμπισμού.

Δείτε το βίντεο με τα highlight της Τελετής Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων

YouTube video player

Αλλά τι ακριβώς περιέχει αυτό το διαστρικό αντικείμενο;

Ο δίσκος διαμέτρου 30 εκατοστών είναι απλά ένα συμπύκνωμα της ανθρωπότητας: εικόνες, ήχοι της φύσης και των ζώων, κομμάτια του Μότσαρτ, του Μπαχ ή ακόμα και του Τσακ Μπέρι, καθώς και περίπου 50 γλώσσες που ακούγονται σαν μια παγκόσμια συμφωνία. Το καλύτερο απ’ όλα, είναι φτιαγμένος από ουράνιο 238, έτοιμος να αψηφήσει το χρόνο και το διάστημα, όπως ισχυριζόταν τότε η NASA.

Ο Χρυσός Ταξιδιώτης, σύμβολο της μνήμης της Γης, ενθουσίασε το Παρίσι 2024 από την αρχή ως το τέλος. Μια χρυσή παράσταση, για ένα κοσμικό φινάλε.

Ο μασκοφόρος άνδρας και η ιππέας από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν και πάλι μαζί.

Η απόλυτη στιγμή ανατριχίλας για εμάς τους Έλληνες ήταν όταν αυτοί οι δύο, ο μασκοφόρος και ο ιππέας μετέφεραν και παρέδωσαν την ελληνική σημαία στον Χρυσό Ταξιδιώτη ορίζοντας την αρχή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ιστορία.

*Αρχική Φωτό: REUTERS