Ετοιμοι να υποβάλουν μια «τελική» πρόταση κατάπαυσης του πυρός για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι ηγέτες της Αιγύπτου και του Κατάρ, και κάλεσαν το Ισραήλ και τη Χαμάς να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την επόμενη εβδομάδα.
Σε κοινή δήλωση ο Μπάιντεν, μαζί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και τον σεΐχη Ταμίμ αλ Θάνι του Κατάρ δήλωσαν ότι «ήρθε η ώρα» να ολοκληρωθεί η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων που απήχθησαν και κρατούνται στη Γάζα καθώς και Παλαιστίνιων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές. Επέμειναν ότι οι διαπραγματευτές θα συναντηθούν στο Κάιρο ή στην Ντόχα, την επόμενη Πέμπτη.
«Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο ούτε δικαιολογίες από κανένα μέρος για περαιτέρω καθυστέρηση», ανέφεραν οι τρεις ηγέτες. «Είναι καιρός να απελευθερωθούν οι όμηροι, να ξεκινήσει η κατάπαυση του πυρός και να εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία. Ως διαμεσολαβητές, εάν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε μια τελική πρόταση που θα επιλύει τα εναπομείναντα ζητήματα με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των μερών».
Οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός ανεστάλησαν, αφού μια συνάντηση το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Κάιρο δεν έφερε σημαντική πρόοδο και η διαδικασία περιπλέχθηκε από τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, ο οποίος ηγείτο των διαπραγματεύσεων μέσω τρίτων. Ο Μπάιντεν εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση του Ισραήλ να πραγματοποιήσει την επιχείρηση δολοφονίας του Χανίγια στην Τεχεράνη, τη στιγμή που ο αμερικανός πρόεδρος ήλπιζε ότι οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός ήταν κοντά στην ολοκλήρωση.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου λίγα λεπτά μετά την κοινή δήλωση των τριών ηγετών έδειξε ότι θα συμφωνούσε στη συνάντηση. «Μετά την προσφορά των Ηνωμένων Πολιτειών και των μεσολαβητών, το Ισραήλ θα στείλει διαπραγματευτική αντιπροσωπεία στις 15 Αυγούστου σε όποιο μέρος αποφασιστεί, προκειμένου να συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της συμφωνίας-πλαισίου», αναφέρεται σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου. Ομως δεν είναι σαφές πόσο πρόθυμος είναι πράγματι ο Νετανιάχου για την επίτευξη συμφωνίας. Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας αναφέρουν ότι θέτει διαρκώς νέους όρους για να τορπιλίσει τις συνομιλίες, ενώ εκείνος τους κατηγορεί ως κακούς διαπραγματευτές.
Ούτε είναι σαφές εάν η Χαμάς προτίθεται να συμφωνήσει. Η οργάνωση δεν απάντησε αμέσως στην κοινή δήλωση των τριών ηγετών και παραμένει αβέβαιο ποιος θα ηγηθεί στις διαπραγματεύσεις τώρα που ο Χανίγια είναι νεκρός. Νέος ηγέτης της Χαμάς είναι ο Γιαχία Σινουάρ, ένας από τους εγκεφάλους της αιματηρής τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, αλλά πιστεύεται ότι κρύβεται στη Γάζα και δεν μπορούν να τον προσεγγίσουν εύκολα ή γρήγορα οι μεσολαβητές.
Η αντίδραση του Ιράν. Ενα μεγάλο αγκάθι για την πρόοδο των συνομιλιών είναι η στάση που θα κρατήσουν το Ιράν και οι σύμμαχοί του που σταθμίζουν ποια θα είναι η απάντησή τους στη δολοφονία από το Ισραήλ, των δύο στελεχών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, χωρίς να πυροδοτήσουν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο που κανείς δεν φαίνεται να επιθυμεί.
Το Ιράν δεν μπορεί να αντέξει έναν πόλεμο με το Ισραήλ, ο οποίος πιθανότατα θα έσυρε στο πεδίο και τις ΗΠΑ, την ώρα, μάλιστα, που ο νέος πρόεδρος ανέλαβε την εξουσία στην Τεχεράνη έχοντας να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της αναταραχής στην οικονομία. Η Χεζμπολάχ, η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου που υποστηρίζεται από το Ιράν, έχει επίσης πολλά να χάσει από τη μετατροπή της δεκάμηνης μάχης της με το Ισραήλ σε πόλεμο πλήρους κλίμακας.
Τόσο το Ιράν όσο και η Χεζμπολάχ θα προσπαθήσουν, σύμφωνα με τους «New York Times» να χτυπήσουν το Ισραήλ, ώστε να μην πληγεί το γόητρό τους χωρίς όμως να προκαλέσουν τόσες ζημιές ώστε να πυροδοτήσουν έναν πόλεμο. «Ούτε η Χεζμπολάχ ούτε το Ιράν θέλουν έναν, πλήρους κλίμακας, πόλεμο τώρα», λέει ο Αλί Φαντλάλα, πολιτικός επιστήμονας με έδρα τη Βηρυτό, που γνωρίζει τα εσωτερικά της Χεζμπολάχ. «Αλλά την ίδια στιγμή δεν θέλουν να δείξουν ότι η απροθυμία τους να πάνε σε πόλεμο, επιτρέπει στους Ισραηλινούς να περάσουν τις κόκκινες γραμμές».
Δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ θα εξαπολύσουν επιθέσεις κατά του Ισραήλ τις επόμενες ημέρες, αλλά ελπίζουν ότι μια εβδομάδα ξέφρενης διεθνούς διπλωματίας και οι νέες στρατιωτικές ενισχύσεις στην περιοχή βοήθησαν στην καθυστέρηση και, ενδεχομένως, στην άμβλυνση της ιρανικής απάντησης.