Ένα μαζικό μπαράζ ρουκετών, διαφόρων τύπων πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, φοβούντα, καθημερινά, οι Ισραηλινοί ότι θα δουν πάνω τα κεφάλια του ως απάντηση του Ιράν και των συμμάχων του στο Τελ Αβίβ. Οι κίνδυνοι όμως ίσως να να μη βρίσκονται μόνο στους ουρανούς.

Αξιωματικοί της Βόρειας Διοίκησης του Ισραηλινού Στρατού προειδοποιούν ότι η Χεζμπολάχ μπορεί να απειλήσει με χερσαία διείσδυση σε κοινότητες κατά μήκος των βόρειων συνόρων.

Τα στρατεύματα της Βόρειας Διοίκησης είναι τοποθετημένα μεταξύ της Νετάνια και του Όρους Ερμών, προστατεύοντας τη χώρα από τον Λίβανο και τη Συρία.

Σε αντίθεση με την ευρύτερη αντίληψη, οι εν λόγω αξιωματικοί εκτιμούν ότι η επίλεκτη δύναμη Ραντβάν της Χεζμπολάχ εξακολουθεί να είναι σε θέση να εξαπολύσει οργανωμένη επίθεση στα σύνορα, συμπεριλαμβανομένων προσπαθειών διείσδυσης σε κοινότητες ή στρατιωτικά φυλάκια.

«Γιατί δεν το έχει κάνει ακόμα η Χεζμπολάχ; Επειδή επέλεξαν να μην το κάνουν. Αλλά όποιος πιστεύει ότι η Χεζμπολάχ δεν εκπαιδεύεται για να διεισδύσει σε μια ομάδα μαχητών στο ισραηλινό έδαφος κάνει λάθος», δήλωσαν αξιωματικοί στη The Jerusalem Post.

Η Δύναμη Ραντβάν είναι μια μονάδα δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ. Η κύρια αποστολή του είναι να διεισδύσει στο έδαφος του Ισραήλ, με ιδιαίτερη προσοχή στη Γαλιλαία και στο βόρειο Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ εκπαιδεύει μαχητές των ειδικών δυνάμεων από τη δεκαετία του 1990, οι οποίοι σήμερα αποτελούν μέρος της Δύναμης Ραντβάν. Αρχικά γνωστή ως «Δύναμη Ταχείας Επέμβασης» ή «Μονάδα Παρέμβασης», η μονάδα μετονομάστηκε το 2008 σε «Hajj Radwan» εκτελώντας επιδρομές και τακτικές μικρών μονάδων και σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ πραγματοποιούν «ενέδρες, δολοφονίες ή επιχειρήσεις που απαιτούν βαθιά διείσδυση».

«Η υπόθεση εργασίας για όλους θα πρέπει να είναι ότι η Χεζμπολάχ είναι ικανή να διεισδύσει, να τοποθετήσει μια σημαία σε μια κοινότητα ή ένα φυλάκιο των Ισραηλινών Στρατών στα σύνορα και να κάψει πολλά κτίρια» τονίζουν οι Ισραηλινοί αξιωματικοί.

Για αυτούς, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως νίκη, λένε υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια «τρομοκρατική οργάνωση», και μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή και να τρομοκρατήσει τους κατοίκους της περιοχής.

Σύμφωνα με αυτούς τους αξιωματικούς, ο τελευταίος μήνας απέδειξε ότι η Χεζμπολάχ συνεχίζει να λειτουργεί με παρατηρητές και μια δύναμη εμπρός της μονάδας Ραντβάν στη συνοριακή περιοχή, με στόχο να προετοιμαστεί για συνεχείς μάχες με τον Ισραηλινό Στρατό. Αυτή η δραστηριότητα προκάλεσε σημαντικές απώλειες στην τρομοκρατική οργάνωση, καθώς ο Ισραηλινός Στρατός έχει καταφέρει να εξοντώσει περισσότερα από 400 στελέχη της Χεζμπολάχ μέσα σε δέκα μήνες μάχης.

Πάντως οι αξιωματούχοι ασφαλείας εκτίμησαν ότι, ενώ ο Ισραηλινός Στρατός έχει πράγματι καταστρέψει σημαντικά την υποδομή της Δύναμης Ραντβάν κοντά στα σύνορα, μειώνοντας έτσι την ικανότητά του να πραγματοποιήσει μια μεγάλης κλίμακας αιφνιδιαστική διείσδυση στο ισραηλινό έδαφος, η Χεζμπολάχ δεν έχει εγκαταλείψει την πρόθεσή της να απαντήσει στη δολοφονία του διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ.

Αντίθετα, οι αξιωματούχοι αναλύουν την ισραηλινή πλευρά, αναζητώντας μια στρατιωτική απάντηση που είναι αυστηρή από τη μια, αλλά δεν θα κλιμακώσει την περιοχή σε πόλεμο από την άλλη.