Οι συγκρούσεις του καλοκαιριού είναι πρόβα για τις μάχες που θα δοθούν το φθινόπωρο. Αυτό δείχνουν να πιστεύουν τόσο στην αντιπολίτευση, τα στελέχη της οποίας επιτίθενται στους κυβερνώντες σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα – όπως της ακρίβειας, των υποκλοπών και του ΕΣΥ – όσο και στην κυβέρνηση, που στήνουν από τώρα τις θέσεις άμυνας για την κριτική την οποία δέχονται, επιχειρώντας ταυτόχρονα να βγουν στην αντεπίθεση.
Μέχρι τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στη ΔΕΘ για να σημάνει από το βήμα της την «ολική επανεκκίνηση» της κυβέρνησης, οι πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στη βελτίωση της καθημερινότητας θα βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, όπως επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία από το Μέγαρο Μαξίμου. Εξού και το σύνθημα που θα κυριαρχεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο ως τις αρχές Σεπτεμβρίου είναι «το κράτος πιο κοντά στον πολίτη». Με όπλο αυτό το μότο, λοιπόν, η κυβέρνηση σκοπεύει να επαναφέρει στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης τη σύγκριση των πεπραγμένων της με εκείνα της κυβερνώσας Αριστεράς.
Η ακρίβεια θεωρείται το νούμερο 1 πρόβλημα αλλά και αυτό που η αντιπολίτευση εκμεταλλεύεται συχνότερα προκειμένου να μεμφθεί την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.
Πιο πρόσφατο παράδειγμα το χθεσινό ποστ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, το οποίο συνοδεύθηκε από ένα βίντεο με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει «όποτε κρίνει η κυβέρνηση ότι πρέπει να κάνει παρέμβαση, το κάνει» (σ.σ.: προκειμένου να μειωθεί το κόστος ζωής).
Με αυτό ο Στέφανος Κασσελάκης όχι μόνο έκανε λόγο για «αισχροκέρδεια» αλλά κάλεσε ταυτόχρονα τον Πρωθυπουργό «να παρέμβει προσωπικά και να μην κρύβεται πίσω από τις δηλώσεις μελών της κυβέρνησής του “να πάνε στα χωριά τους”». Οπως χαρακτηριστικά έγραψε, «έχει τα όπλα να παρέμβει. Δεν έχει τη βούληση. Τρόφιμα – καύσιμα – ακτοπλοϊκά είναι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας». Για το ίδιο θέμα είχε ανεβάσει την Παρασκευή βίντεο και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.
Κουμουνδούρου και Κασσελάκης έχουν σηκώσει πολύ και το θέμα της δημόσιας υγείας τις τελευταίες ημέρες, γνωρίζοντας πως σε όλα τα γκάλοπ που έγιναν μέχρι τον Ιούλιο οι συμμετέχοντες την αναδείκνυαν ως ένα από τα προβλήματα τα οποία τους απασχολούν σοβαρά.
Η ενίσχυση του ΕΣΥ αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση, λένε κυβερνητικοί παράγοντες, οι οποίοι επίσης αναγνωρίζουν πως οι επιδόσεις της σε αυτόν τον τομέα κρίνονται αυστηρά.
Ο δε τόνος που υιοθέτησε η αντιπολίτευση σχολιάζοντας το πόρισμα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου μαρτυρά το επίπεδο της έντασης που σχεδιάζει να διατηρήσει και μετά την έναρξη της νέας πολιτικής σεζόν.
«Μαθητευόμενοι μάγοι»
Η κυβέρνηση από την πλευρά της προτίθεται να απαντά σε κατηγορίες σαν την παραπάνω για τα ακτοπλοϊκά ταυτίζοντας το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με «τον παλιό “καλό” ΣΥΡΙΖΑ του καταγγελτικού, λαϊκίστικου λόγου, άνευ συγκεκριμένων αντιπροτάσεων και μάλιστα τη hard core εκδοχή του 2012-2015» και απαριθμώντας τις πολιτικές που έχει ως τώρα εφαρμόσει με στόχο τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των πολιτών, όπως έκανε στη χθεσινή του ανακοίνωση ο Παύλος Μαρινάκης – αναφέροντας βέβαια ότι «το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι να επιστρέψει σε εποχές που “μαθητευόμενοι μάγοι” έταζαν στους πάντες τα πάντα, κουνώντας το δάχτυλο και βαφτίζοντας το ψάρι κρέας ή τις παράνομες πισίνες “καλλωπισμένες δεξαμενές”».