Σπίτια, επιχειρήσεις, υποδομές, αυτοκίνητα, ζώα και τεράστιες εκτάσεις δάσους έγιναν στάχτη στη μεγάλη φωτιά της βορειοανατολικής Αττικής. Κόποι ετών καταστράφηκαν παρά τις ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων που έδωσαν μάχη με τις φλόγες.
Από το Βαρνάβα μέχρι το Γραμματικό, από το Καπανδρίτι μέχρι τη Λίμνη του Μαραθώνα, από τον Άγιο Στέφανο, τη Σταμάτα, τη Δροσιά και τον Διόνυσο μέχρι την Πεντέλη. Από τη Νέα Μάκρη, τη Ραπεντώσα και την Καλλιτεχνούπολη στο Πάτημα Χαλανδρίου και στο Πάτημα Βριλησσίων το πύρινο μέτωπο σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του.
Ανάμεσα στα σπίτια που παραδόθηκαν στις φλόγες ήταν και του Γιάννη Ζουγανέλη. Η οικία του μουσικού στο κτήμα του στον Βαρνάβα κάηκε ολοσχερώς.
Το μόνο που διασώθηκε ήταν το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, που διατηρούσε ο Γιάννης Ζουγανέλης εντός του κτήματός του, στη μνήμη του πατέρα του Νικολάου.
Το σπίτι που κατέστρεψε η φωτιά δεν ήταν η μόνιμη κατοικία του καλλιτέχνη, όμως περνούσε αρκετές ημέρες του χρόνου εκεί με την οικογένειά του και τα αγαπημένα του πρόσωπα. Μαζί με το κτίσμα χάθηκαν και πολλά από τα μουσικά του έργα, παρτιτούρες, δουλειά 50 χρόνων, καθώς και έργα τέχνης.
Ο ίδιος, περιγράφοντας το μέγεθος της υλικής ζημιάς που υπέστη στο tlife, τόνισε: «Το σπίτι έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Καταστράφηκαν προσωπικά μου έργα, παρτιτούρες, εδώ και 50 χρόνια, ένα έργο του Φώτη Κόντογλου, τους «Αγίους Ανάργυρους», ένα εξαιρετικό έργο. Βλακεία μου που δεν το πήρα. Κάποτε, κάπως το υποψιαζόμουν ότι μπορεί και να συμβεί αυτό. Δεν ήταν η μόνιμη κατοικία μου, αλλά περνούσα πολλές ώρες του χρόνου εκεί, γνωρίζοντας το περιβάλλον, ανανεώνοντας το περιβάλλον. Κάποτε είχα και ζωάκια εκεί. Εκεί κατάλαβα τι σημαίνει φύση».
Η κόρη του, Ελεονόρα Ζουγανέλη, παρέμεινε σιωπηλή κι αρκέστηκε να γράψει σε δημοσίευσή της στο Instagram: «Πόσο ακόμα…»