Καλύτερη είναι η εικόνα από την φωτιά στην Αττική η οποία ξέσπασε αρχικά στον Βαρνάβα, με τους πυροσβέστες να συνεχίζουν να δίνουν τιτάνια μάχη με τις φλόγες.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν είναι αντιμέτωπες με πολλές διάσπαρτες ενεργές εστίες: στον Βαρνάβα, στον Μαραθώνα, στη Νέα Μάκρη, στο Άνω Σούλι και στη Πεντέλη, ενώ συνεχώς σημειώνονται αναζωπυρώσεις.

Το βράδυ της Δευτέρας πυροσβέστες εντόπισαν εντός κτίσματος επαγγελματικής χρήσης που κάηκε, στο Πάτημα Χαλανδρίου, πιο συγκεκριμένα στην οδό Στρατονίκης, απανθρακωμένο πτώμα, που πιθανότητα ανήκει σε γυναίκα περίπου 60 ετών. Η άτυχη γυναίκα την ώρα της πυρκαγιάς βρισκόταν εντός του κτιρίου, στο οποίο στεγάζεται βιοτεχνία, και δεν πρόλαβε να βγει εγκαίρως.

Νωρίτερα, στάλθηκαν δύο μηνύματα από το 112 για την περιοχή του Μαραθώνα. Το ένα πριν από τα μεσάνυχτα με την οδηγία στους κατοίκους της περιοχής Βράνα Μαραθώνα να απομακρυνθούν προς Νέα Μάκρη. Το δεύτερο, μετά τα μεσάνυχτα, για ετοιμότητα στον Μαραθώνα γενικά, λόγω της δασικής πυρκαγιάς.

Live όλες οι εξελίξεις

10.35 Κικίλιας για φωτιές: Εκκενώθηκαν και διασώθηκαν 45 περιοχές

45 περιοχές εκκενώθηκαν και διασώθηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη βορειοανατολική Αττική όπως τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωσή του για την πορεία των επιχειρήσεων.

Πρόσθεσε ότι πάρα την ταχύτατη επιχειρησιακή απόκριση, οι ακραίες συνθήκες κατέστησαν το πρόβλημα ανυπέρβλητο.

Οι επιχειρήσεις κατάσβεσης γίνονταν σε περιοχές δύσβατες με διάσπαρτα σπίτια και ενώ έπνεαν ισχυροί άνεμοι.

«Μιλάμε για επικίνδυνο σκηνικό που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Αναφερόμενος στους πολίτες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, τόνισε πως παρά το φόβο, το θυμό και τη βαθιά τους λύπη, γνωρίζουν ότι οι πυροσβέστες ο στρατός ήταν εκεί και πάλεψαν υπεράνθρωπα να μη συμβούν τα χειρότερα.

10.25 Χωρίς νερό και ρεύμα στον Βαρνάβα

Ο Παναγιώτης Κατσίκης, επικεφαλής εθελοντικής ομάδας Βαρνάβα, είπε στο MEGA πως τα δύο μέτωπα που προσπαθούσαν να σβήσουν χθες έχουν τεθεί υπό έλεγχο.

«Το χωριό όμως παραμένει χωρίς ρεύμα και νερό. Είναι άγνωστο πότε θα συνδεθεί το δίκτυο. Μόνο στην παραλία υπάρχει. Από προχθές δεν έχουμε ρεύμα. Υπολογίζω γύρω στα 20 σπίτια έχουν καεί ενώ τα 3 είναι μέσα στον οικισμό».

10.20 «Είμαστε πάντα δίπλα στους πολίτες»

Ο Σταύρος Παπαδήμας, αντιπρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ, μιλώντας στην εκπομπή είπε πως βρίσκονται συνεχώς σε επιφυλακή. «Εμείς κάναμε το ελάχιστο σε αυτή την προσπάθεια.

Είμαστε πάντα δίπλα στους πολίτες. Είμαι πολύ στεναχωρημένος για αυτή την κατάσταση. Το μέτωπο έφτασε τα 40 χλμ. Αυτοί που διακομίστηκαν ήταν κάτοικοι με αναπνευστικά προβλήματα, πυροσβέστες με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα».

10.17 Ευχαριστήριο μήνυμα του ελληνικού ΥΠΕΞ στις χώρες που βοήθησαν στην φωτιά

Ευχαριστήριο μήνυμα του υπουργείου Εξωτερικών στις χώρες που βοηθούν την Ελλάδα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Αττική.

10.14 «Ανησυχούμε για τους ανέμους», λέει ο πρόεδρος των πυροσβεστών

«Υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις με πάνω από 700 πυροσβέστες. Σε κάθε πυρκαγιά παίζουν πολλά ρόλο. Είναι η πρώτη megafire που αντιμετωπίζουμε. Δεν μπορώ να κρίνω το τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουνε», ανέφερε ο πρόεδρος των πυροσβεστών στο Mega.

10.00 Η πρόγνωση του Meteo για τους ανέμους

Σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo από το μεσημέρι (12:00) έως και το απόγευμα (15:00) αναμένονται ριπές ανέμου που τοπικά θα ξεπερνούν τα 60 – 70 km/h. Μικρή εξασθένιση των ανέμων (και των ριπών) αναμένεται από τις 17:00 – 18:00, ενώ σημαντική εξασθένιση αναμένεται τις βραδινές ώρες.

09.51 Βελτιωμένη η εικόνα στην αναζωπύρωση της Νέας Μάκρης

09.46 Κάηκαν πάνω από 100 σπίτια

Πάνω από 100 σπίτια στην Αττική παραδόθηκαν στις φλόγες, σύμφωνα με εκτίμηση του προέδρου της Πολιτικής Προστασίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Βλάσση Σιώμου

09.33 Ανυπολόγιστη καταστροφή σε περιοχές που «άγγιξε» η φωτιά

Παρακάτω θα δείτε στιγμιότυπα του σημείου από όπου πέρασε η φωτιά στο πάτημα Χαλανδρίου

09.19 Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της φωτιάς στα Καλύβια

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τίθενται σε ισχύ από την Τροχαία στην περιοχή του Κορωπίου λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε στην Προφάρτα, στην δημοτική ενότητα Καλυβίων Θορικού.

Συγκεκριμένα διενεργούνται εκτροπές της κυκλοφορίας των οχημάτων ως εξής:

1) Λ. Προφάρτας και Καλυβίων κατεύθυνση προς Κορωπί

2) Λ. Προφάρτας και Αρχιμήδους κατεύθυνση προς Μαρκόπουλο

09.05 Λέκκας: Η δυσκολία κατάσβεσης της φωτιάς στον αστικό χώρο

«Είναι ένα κοκτέιλ το οποίο είναι πολύ εκρηκτικό. Είναι η ξηρασία την οποία είχαμε επισημάνει, η μηδενική υγρασία και στο έδαφος και στο υπέδαφος. Έχουμε να κάνουμε με ισχυρούς ανέμους, με πολλή καύσιμη ύλη και κυρίως έχουμε να κάνουμε με ένα ανάγλυφο το οποίο είναι πολύ δύσκολο να επιχειρήσει κανένας, ενώ παράλληλα ενισχύει την ένταση της πυρκαγιάς», είπε.

Στην συνέχεια, ανέφερε «Ο αστικός χώρος είναι ποικιλόμορφος, δεν μπορεί να επιχειρηθεί γρήγορα μια προσπάθεια.» «Υπάρχουν στοιχεία τα οποία αυξάνουν την επικινδυνότητα σε πολύ μεγάλο βαθμό μέσα στον αστικό χώρο και γενικώς είναι μια πολύ δύσκολη περίπτωση κατάσβεσης όταν έχουμε να κάνουμε μέσα στον αστικό χώρο», επισήμανε.

08.57 Στον εισαγγελέα οι ανήλικοι που συνελήφθησαν για τη φωτιά στη Γλυφάδα

Το κατώφλι του Εισαγγελέα θα περάσουν σήμερα Τρίτη (13/8) οι δύο 14χρονοι που συνελήφθησαν στη Γλυφάδα για τη φωτιά στην Τερψιθέα.

Ήδη έχει επιβληθεί στους γονείς τους 4.000 ευρώ χρηματικό πρόστιμο για τον καθένα.

08.50 Φωτιά στα Καλύβια Θορικού

Συναγερμός σήμανε το πρωί της Τρίτης στην πυροσβεστική για νέα φωτιά στην Αττική και συγκεκριμένα στα Καλύβια Θορικού.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Πρόφαρτα και καίει χαμηλή βλάστηση.

08.30  Ενισχύονται ξανά οι άνεμοι από το μεσημέρι – «Επικίνδυνη ημέρα και σήμερα»

Ενίσχυση των ανέμων από τις 12:00 το μεσημέρι και έως τις 18:00 με 19:00 το απόγευμα αναμένεται σήμερα, σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη. Χαρακτήρισε τη σημερινή «αρκετά επικίνδυνη και δύσκολη ημέρα», καθώς όπως τόνισε πως η εικόνα στη βορειοανατολική Αττική θα είναι «ανάλογη με τη χθεσινή, αλλά λίγο καλύτερη».

Ο μετεωρολόγος εξήγησε ότι ο άνεμος ξεκίνησε σήμερα με ήπιες εντάσεις καθώς δεν υπήρχε η επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, ωστόσο από το μεσημέρι που θα ανέβει ο υδράργυρος αναμένονται μέτριας έντασης άνεμοι 4 με 5 και ίσως να προσεγγίσουν τα 6 μποφόρ.

08.20 «Δούλευε 20 χρόνια σε εμάς»

Ο κος Κλέαρχος είναι ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης που τυλίχτηκε στις φλόγες στο Πάτημα Χαλανδρίου, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί μέσα και να χάσει τη ζωή της η 60χρονη γυναίκα. Μιλώντας στο MEGA, ο ιδιοκτήτης περιέγραψε τα όσα συνέβησαν.

«Η καταστροφή αυτή έγινε χθες το μεσημέρι. Πώς έμεινε εδώ η γυναίκα δεν ξέρω. Δεν μπόρεσε να φύγει, εγκλωβίστηκε; Δεν ξέρω πώς έγινε. Εγώ ενημερώθηκα στις 4 η ώρα για τη φωτιά αλλά δεν μπορούσα να ανέβω πάνω.

Ήταν η αστυνομία εδώ. Πήρα τηλέφωνο μετά και ήρθε ένα πυροσβεστικό. Υπήρχε μία αδιαφορία από τα πυροσβεστικά. Για την κοπέλα ενημερώθηκα το βράδυ, όταν με πήραν τηλέφωνο και με ρώτησαν συγγενείς της πού είναι. Τότε καταλάβαμε. Δούλευε 20 χρόνια σε εμάς. Ήταν παντρεμένη και είχε και δύο κόρες».

08.15 Στη Ραφήνα θα καταπλέουν κανονικά από σήμερα τα πλοία

Στο λιμάνι της Ραφήνας θα πραγματοποιούνται από σήμερα κανονικά οι αφίξεις και αναχωρήσεις των πλοίων της ακτοπλοΐας, που από χθες λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στη βορειανατολική Αττική είχαν εκραταπεί προς το λιμάνι του Λαυρίου.

08.05 Παραμένουν σε ισχύ εκτροπές κυκλοφορίας

Σε ισχύ παραμένουν εκτροπές κυκλοφορίας λόγω της φωτιάς που καίει για τρίτη ημέρα στην Αττική, στις περιοχές του Βαρνάβα-Μαραθώνα-Νέας Μάκρης-Διονύσου-Πεντέλης-Παλλήνης.

Μεταξύ άλλων, η κυκλοφορία εκτρέπεται από Μαντά και επαρχιακή οδός Μαραθώνος-Καπανδριτίου, από Καπανδρίτι προς Βαρνάβα, Έξοδο χωριού Γραμματικό προς Βαρνάβα και είσοδο οικισμού Βαρνάβα από Καπανδρίτι.

07.58 «20 χρόνια δεν έχω δει κάτι τέτοιο», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α

Ο Γιώργος Ρουμελιώτης, πρόεδρος ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α, μίλησε στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA» για τα όσα βίωσε κατά τη διάρκεια της μεγάλης φωτιάς που έφτασε ως το Χαλάνδρι.

«Ήμασταν όλη μέρα και το βράδυ χθες στο Πάτημα Χαλανδρίου και στην Αναπαύσεως.

Θα έλεγα πως 20 χρόνια δεν έχω δει κάτι τέτοιο, δεν μπορώ να το περιγράψω. Πολλά σπίτια ήταν καμένα, προωθούσαμε να σώσουμε ότι μπορούμε. Σε ένα κοσμηματοπωλείο νόμιζα πως δεν θα έσβηνε ποτέ. Οι κάτοικοι δεν έφευγαν και είναι λογικό. Χάρηκα που είδα νέο κόσμο να βρίσκεται εκεί και να προσπαθεί να βοηθήσει με ό,τι μπορούσαν.

Είναι λογικό σε μία τέτοια κατάσταση να χάθηκε λίγο ο συντονισμός. Δεν μπορεί σε κάθε σπίτι όμως να υπάρχει ένα πυροσβεστικό. Τα παιδιά τρέχουν όλες αυτές τις ημέρες. Δεν ήταν μία απλή καταστροφή, ήταν κάτι τρομερό. Δεν θα ήθελα να ξαναδώ κάτι τέτοιο. Δεν είναι τυχαίο ότι παίρνουν παντού φωτιές ταυτόχρονα, την ίδια εποχή. Υπήρχαν φωτιές παντού, και μέσα σε αστικό ιστό».

07.52  Στέλιος Πέτσας: «Είναι καλύτερη η μέρα σήμερα, όμως υπάρχουν πολλές καταστροφές»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας βρέθηκε στην Νέα Μάκρη καθώς ο ίδιος μένει κοντά στις πληγείσες περιοχές. «Νομίζω είναι καλύτερη η μέρα σήμερα. Υπάρχουν ορισμένα μέτωπα στην περιοχή μας. Επιχειρούν ελικόπτερα από το πρωί με τον δήμαρχο και τους συνεργάτες του.

Υπάρχει ένα ενεργό μέτωπο στην λίμνη Μαραθώνα κάποιες μικροεστίες, και στο Γραμματικό. Ελπίζω σήμερα πιστεύω να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη δουλειά, υπάρχουν όμως πολλές καταστροφές» υπογράμμισε.

07.48 Σπίτια και επιχειρήσεις τυλίχθηκαν στις φλόγες

Σάρωσε στο πέρασμα της η φωτιά που ξέσπασε στον Βαρνάβα και επεκτάθηκε στην Βορειοανατολική Αττική. Παρακάτω μπορείτε να δείτε πλάνα από επιχειρήσεις που έγιναν παρανάλωμα του πυρός στο Χαλάνδρι.

07.45 Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και την Τρίτη

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Αττικής

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)