Στάχτη κι αποκαΐδια έγιναν για δεκάδες κατοίκους της Αττικής οι κόποι και τα όνειρα μιας ζωής.

Η τρομακτική πυρκαγιά σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της κι εκτός από μια τεράστια δασική έκταση, κατέστρεψε ολοσχερώς και δεκάδες σπίτια από την Πεντέλη μέχρι το Χαλάνδρι.

Δάκρυα & οργή στα αποκαΐδια

«Αυτό ήταν βεράντα και δεν έχει μείνει τίποτα, το σπίτι, ένα διαμέρισμα, κοιτάχτε τι έχει γίνει».

Αφέθηκαν αβοήθητοι να παλεύουν μόνοι τους με τις φλόγες. Τρεις οικογένειες στην Πεντέλη που δεν έχουν πια ούτε πού να μείνουν.

Ο κ. Δημήτρης στα 72 του δεν περίμενε ποτέ ότι θα έβλεπε αυτήν την καταστροφή. Η περιουσία του και η περιουσία των παιδιών του έγιναν στάχτη και αποκαΐδια.

«Αυτό είναι το άλλο διαμέρισμα της κόρης μου, αν πάτε μέσα θα καείτε».

Οι αφανείς ήρωες, αυτοί που έσωσαν τις περιουσίες τους με αυτοθυσία και αγώνα μέσα στις φλόγες, μετρούν τις πληγές τους.

«Δεν έχει μείνει τίποτα».

Σε πολλές περιπτώσεις, μόνοι τους πάλευαν με τις φλόγες χωρίς να έχουν ούτε νερό, ούτε ρεύμα.

«Η κατάσταση ήταν να σώσει ο καθένας τον εαυτό του πρώτα, τη ζωή του και μετά την περιουσία του. Προσπαθήσαμε να κάνουμε και τα δύο αλλά σε κάποια αποτύχαμε», λέει ο κ. Κώστας, κάτοικος της Πεντέλης.

Κάποιοι μεγαλύτεροι σε ηλικία αναρωτιούνται, κοιτώντας με απλανές βλέμμα τις περιουσίες τους που έχουν καεί, αν θα καταφέρουν να τις ξαναφτιάξουν.

«Το σπίτι είναι σε μεγάλο ποσοστό κατεστραμμένο, δεν μπορώ να απαντήσω εάν θα το ξαναφτιάξω, είμαι 83 ετών συνταξιούχος».

Από νωρίς το πρωί της Τρίτης, προσπαθούν να καθαρίσουν τα αποκαΐδια.

«Εδώ τι υπήρχε; Υπνοδωμάτιο. Έχουν καταστραφεί τα πάντα».

Κάηκε το σπίτι του Γιάννη Ζουγανέλη

Ένας από τους ανθρώπους που είδαν να γίνονται στάχτη οι κόποι του και ο γνωστός ηθοποιός και τραγουδιστής, Γιάννης Ζουγανέλης. Ο δημοφιλής καλλιτέχνης είδε την εξοχική του κατοικία να γίνεται στάχτη, όπως και όλα τα δέντρα που υπήρχαν στην αυλή.

«Αυτό που με απασχολεί δεν είναι ότι κάηκε το δικό μου σπίτι, πονάω για όλα τα σπίτια των ανθρώπων που κάηκαν, πονάω για το περιβάλλον, τη λιγότερη ζημιά που έχω υποστεί, ο λιγότερος πόνος για να είμαι ειλικρινής είναι γιατί κάηκε το δικό μου το σπίτι, το οποίο είχα χτίσει με όνειρα από το 1995 και μετά», είπε ο ίδιος.

Οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Αττικής προσπαθούν πλέον να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους και να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς.