Η φωτιά στη βορειοανατολική Αττική ήταν εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη όχι μόνο για χιλιάδες κατοίκους, αλλά και για τα ζώα – άγρια ή συντροφιάς – που έτρεχαν να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα.

Τα ζώα είναι σε κατάσταση στρες και λαμβάνουν την ιατρική περίθαλψη που έχουν ανάγκη

Σε αυτές τις δύσκολες ώρες με την πυρκαγιά να μαίνεται καταπίνοντας δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους, δεν είναι μόνο οι άνθρωποι και οι περιουσίες τους που πρέπει να σωθούν αλλά και τα ζώα. Η ιδρύτρια του Dogs Voice, Έλενα Δέδε, αναφέρθηκε σε αυτό μιλώντας στο MEGA.

«Έχουμε καταγράψει από προχθές το βράδυ 153 ζώα πυρόπληκτα, από τις περιοχές του Βαρνάβα, της Σταμάτας, στα Άνω Βριλήσσια και στην Πεντέλη. Τα ζώα έχουν είναι κατάσταση στρες και είχαμε ελάχιστους εγκαυματίες που νοσηλεύονται», είπε αρχικώς.

Χαμένα ζώα και αδέσποτα

«Είναι μια μεγάλη μάχη. Έχουμε και κάποια ζώα που είναι χαμένα, αδέσποτα, δεν ξέρουμε σε ποιον ανήκουν, και η δική μας μάχη είναι να μην γυρίσουν ξανά στον δρόμο. Μας φιλοξενεί ο δήμαρχος Γαλατσίου κ. Μαρκόπουλος, είμαστε στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου, εδώ καταφθάνουν ζώα από όλη την Αττική, εδώ καταγράφονται και εδώ παρέχεται με την εθελοντική δράση κτηνιάτρων Ελλάδος η ιατρική περίθαλψη που πρέπει να λάβουν», πρόσθεσε.

«Οι επιβεβαιωμένοι διασώστες είναι ήδη σε επικοινωνία μαζί μας, ο κόσμος μπορεί να μας βρει στα social media που έχουμε ανακοινώσει και τηλέφωνα επικοινωνίας. Αυτό γίνεται σε συνεννόηση με την ειδική Γραμματεία προστασίας ζώων του υπουργείου Εσωτερικών και άλλα σωματεία που κάνουν εξαιρετική δουλειά», συμπλήρωσε η κ. Δέδε.

Χώροι για ζώα που κινδυνεύουν

Εκτός από το Dogs’ Voice που με ανάρτησή του στα social media είχε ενημερώσει για τον σταθμό πυρόπληκτων ζώων στο Παλαί Γαλατσίου, στο υπουργείο Εσωτερικών λειτουργεί από την Ειδική Γραμματεία Ζώων Συντροφιάς συντονιστικό κέντρο για τα ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο στην ευρύτερη περιοχή του Βαρνάβα.

Οι πολίτες, όπως αναφέρει το υπουργείο, μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 213 1361085 και 213 1361033.

Επίσης στον Δήμο Μαραθώνα και στον Δήμο Διονύσου λειτουργούν χώροι υποδοχής ζώων σε κίνδυνο καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στο Δημαρχείο Γραμματικού, στο Γήπεδο Μπάσκετ Γραμματικού και στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Άνοιξης.