Τους λόγους που εξαπλώθηκε αστραπιαία η φωτιά, που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και διένυσε απόσταση χιλιομέτρων, καίγοντας εκτάσεις πρασίνου, σπίτια και περιουσίες στη βορειοανατολική Αττική, εξήγησε ο Ευθύμης Λέκκας.

Ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών,  έκανε λόγο για «ένα πολύ εκρηκτικό κοκτέιλ» που ευνόησε τη διόγκωση της φωτιάς:

«Υπάρχουν τεράστιες πιέσεις για χώρο και αυτό οδηγεί σε ενέργειες που είναι εσκεμμένες»

«Είναι η ξηρασία που είχαμε επισημάνει εδώ και καιρό, υπήρχε μηδενική υγρασία στο έδαφος και το υπέδαφος. Έχουμε να κάνουμε με ισχυρούς ανέμους, καύσιμη ύλη και κυρίως έχουμε να κάνουμε με ένα ανάγλυφο που είναι πολύ δύσκολο να επιχειρήσει κανένας ενώ παράλληλα ενισχύει την ταχύτητα της πυρκαγιάς», είπε στο Open και πρόσθεσε: «Και βέβαια όταν η πυρκαγιά μπήκε στον αστικό χώρο είναι πάρα πολύ δύσκολες καταστάσεις που διαμορφώνονται καθώς είναι ποικιλόμορφος και δεν μπορεί να γίνει εύκολη επιχείρηση εκεί, ενώ υπάρχουν στοιχεία που αυξάνουν την επικινδυνότητα».

Γιατί τόσες πολλές φωτιές;

Στην ερώτηση γιατί βλέπουμε τόσες φωτιές στην Αττική τα τελευταία χρόνια, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι «υπάρχουν τεράστιες πιέσεις για χώρο και αυτό οδηγεί σε ενέργειες που είναι εσκεμμένες και μάλιστα σε κάποιες περιόδους που είναι πολύ δύσκολες στο να επέμβουμε».

«Το δεύτερο είναι ότι έχουμε να κάνουμε με έναν ιστό που είναι πολύπλοκος, και το περιβάλλον της Αττικής είναι ένα περιβάλλον να προσέξουμε ιδιαίτερα. Θα έλεγα δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε ένα δέντρο από δω και πέρα. Πρέπει να δούμε πως θα προστατέψουμε τα δάση» ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «έχουμε το χρόνο να οργανωθούμε με στόχο να μην χαθεί ούτε ένα δέντρο του χρόνου. Πρέπει να δούμε τι δράσεις θα κάνουμε».