Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, βρέθηκε κοντά στους πυροσβέστες στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», στην κεντρική πλατεία της Παλαιάς Πεντέλης.

Ο κ. Ανδρουλάκης ενημερώθηκε για την εξέλιξη του ενεργού πύρινου μετώπου στη βορειοανατολική Αττική από τους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε: «Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στους πυροσβέστες μας και σε όσους συνδράμουν στην πρώτη γραμμή των πύρινων μετώπων. Εκφράζω, επίσης, τη συμπαράστασή μου στους χιλιάδες πολίτες που πλήττονται από αυτή τη νέα καταστροφή. Δεν είναι η ώρα του επιμερισμού των ευθυνών. Θα έρθει όμως, αυτή η ώρα, γιατί για τους πολίτες είναι αδιανόητο κάθε χρόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής, μέσα στην πρωτεύουσα και τον αστικό ιστό, να έχουμε τέτοιες εκτεταμένες πυρκαγιές. Κάτι δεν λειτουργεί σωστά και πρέπει να αλλάξει άμεσα».

Πάνω από 100 χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτη

Να σημειώσουμε πως η δορυφορική αποτύπωση της εξάπλωσης της δασικής πυρκαγιάς φανερώνει το μέγεθος της καταστροφής σε επίπεδο καμένων εκτάσεων. Μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας η πυρκαγιά επηρέασε προσεγγιστικά περίπου 100 χιλιάδες στρέμματα σύμφωνα με τα δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Δορυφορικές παρατηρήσεις  υψηλής ανάλυσης (375 m) από το σύστημα FIRMS (Fire Information for Resource Management System) της NASA δείχνουν τα θερμά σημεία που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς κατά τις πρώτες πρωινές ώρες (03:00) και το μεσημέρι (13:00) της Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024.