Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας προειδοποιούν για μια επικίνδυνη τάση που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μην χρησιμοποιούν αντηλιακό.

Ένας αυξανόμενος αριθμός βίντεο στη δημοφιλή πλατφόρμα του TikTok υποδηλώνει ότι το ηλιακό έγκαυμα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ενίσχυση της υγείας ή ακόμα και να απαλλαγούμε από την ακμή.

Οι γιατροί στο νοσοκομείο Queen Victoria στο Ηνωμένο Βασίλειο έσπευσαν να καταγγείλουν την τάση που έγινε αμέσως viral, εξηγώντας ότι θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

«Ενώ υπάρχουν οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με την επαρκή ηλιακή ακτινοβολία, το αντηλιακό θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

«Όσα περισσότερα επεισόδια ηλιακού εγκαύματος έχετε κατά τη διάρκεια της ζωής σας, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, καθώς και η πρόωρη γήρανση του δέρματός σας».

«Ο αντίκτυπος αυτής της τάσης θα μπορούσε να είναι σοβαρός», είπαν.

@goofysidthe sun is pretty good at what it does♬ original sound – Max

Στιγμιότυπο οθόνης από ένα βίντεο σχετικά με την τάση του TikTok στο ηλιακό κάψιμο

Τι είναι το μελάνωμα και ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα;

Το μελάνωμα είναι ένας τύπος καρκίνου του δέρματος που μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα όργανα. Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι η πιο κοινή αιτία.

Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος για άτομα με χλωμό δέρμα, ή με μεγάλο αριθμό ελιών, καθώς και για εκείνους που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος.

Οι κρεατοελιές είναι δείκτης για την παρακολούθηση της πιθανής ανάπτυξης μελανώματος.

Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι κρεατοελιές με ανομοιόμορφα σχήματα ή άκρες, ή ακόμα και με συνδυασμό δύο ή περισσότερων χρωμάτων.

Οι κρεατοελιές είναι επίσης συνήθως μικρές, ενώ τα μελανώματα τείνουν να είναι μεγαλύτερα, συχνά πλάτους άνω των 6 mm. Μια ελιά που αλλάζει μέγεθος, σχήμα ή χρώμα μπορεί επίσης να είναι μελάνωμα, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι γιατροί συνιστούν να ελέγχετε τις ελιές σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Ποιες χώρες της ΕΕ έχουν το υψηλότερο ποσοστό μελανώματος;

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο υπολόγισε ότι υπήρχαν πάνω από 1,5% περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος στον κόσμο το 2022, σύμφωνα με το Euronews.

Στις χώρες της ΕΕ, η Δανία έχει την υψηλότερη εκτιμώμενη συχνότητα εμφάνισης μελανώματος (αριθμός κρουσμάτων σε 100.000 άτομα), με υψηλότερο ποσοστό επίπτωσης στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, με μέσο όρο στην ΕΕ 22,8%.

  • Δανία 50,3%
  • Ολλανδία 48%
  • Σουηδία 42,4%
  • Φινλανδία 35,7%
  • Γερμανία 34,8%
  • Σλοβακία 33,6%
  • Ιρλανδία 33,9%
  • Βέλγιο 29,2%
  • Λουξεμβούργο 24,8%
  • Γαλλία 24,7%