Θα καταφέρει να μπει ο Στέφανος Κασσελάκης στη Βουλή; Αν τελικά αυτό δεν συμβεί, όλα δείχνουν πως εμπόδιο στην πρόθεσή του θα έχουν μπει δύο γυναίκες: η Πόπη Τσαπανίδου και η Ζωρζέτα Λάλη, η τέταρτη και η όγδοη του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συζήτηση για πιθανή είσοδο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή έχει γίνει τουλάχιστον άλλες δύο φορές τους τελευταίους μήνες, όμως το σημείο καμπής ήρθε με την επιστολή του Οθωνα Ηλιόπουλου, ο οποίος επικαλούμενος τις ακαδημαϊκές του υποχρεώσεις παραιτήθηκε από τη θέση του βουλευτή Επικρατείας ζητώντας στη θέση του στη Βουλή να μπει ο Στέφανος Κασσελάκης – «ευελπιστώ ότι η πράξη της παραίτησής μου δεν θα στερήσει από τους συμπατριώτες μου στο εξωτερικό τη δυνατότητα εκπροσώπησής τους, μιας και παραιτούμαι υπέρ του ετέρου απόδημου Ελληνα του ψηφοδελτίου, του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη» ανέφερε.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως ο Ηλιόπουλος διάλεξε την κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσει στην απόφασή του αφού το πεδίο στην Κεντροαριστερά θυμίζει κινούμενη άμμο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για την κρίσιμη μάχη του συνεδρίου, εξού και ο Κασσελάκης θέλει να έχει «καθαρό τοπίο» στη Βουλή και, προφανώς, μεγαλύτερο έλεγχο στις κινήσεις εντός της ΚΟ του.

Στην Κουμουνδούρου πιέζουν τους πέντε επιλαχόντες του Επικρατείας, ακολουθώντας τη «γραμμή Ηλιόπουλου» για την εκπροσώπηση των αποδήμων – ήδη έξι βουλευτές του στενού πυρήνα Κασσελάκη, μεταξύ των οποίων η Θεοδώρα Τζάκρη, η Νίνα Κασιμάτη και ο Πέτρος Παππάς, ζητούν ακριβώς το ίδιο, ενώ επιτελικά στελέχη επικαλούνται και την ανάρτηση της συνταγματολόγου Λίνας Παπαδοπούλου, η οποία εκφράζει παρόμοια άποψη.

Τα δύο «εμπόδια»

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας στις 28 του μήνα, όταν η Βουλή ανοίξει, θα καλέσει την τέταρτη του ψηφοδελτίου και αυτή δεν είναι άλλη από την πρώην εκπρόσωπο Τύπου, την Πόπη Τσαπανίδου. Η ίδια αποφεύγει να σηκώνει τα τηλέφωνα. Οι λεπτομέρειες ωστόσο της αντίστοιχης συζήτησης που είχε γίνει τον Μάρτιο δείχνουν μια πρόθεση: τότε κυκλοφορούσε πως η Τσαπανίδου είχε δεχτεί να παραιτηθεί από την έδρα στην περίπτωση που και οι υπόλοιποι της σειράς έκαναν πέρα για να μπει ο Κασσελάκης στη Βουλή. Το εμπόδιο ήταν η Ζωρζέτα Λάλη, η οποία είχε εκφράσει την πρόθεση να ορκιστεί κανονικά – από τον περασμένο Δεκέμβριο η Λάλη έχει τοποθετηθεί υπέρ της Νέας Αριστεράς, οπότε μια πιθανή είσοδός της στη Βουλή θα στερούσε από τον ΣΥΡΙΖΑ μία έδρα, η οποία θα επέτρεπε στη Νέα Αριστερά να συμπληρώσει μια δωδεκάδα βουλευτών. Η διάθεση της Λάλη, που δεν φέρεται να έχει αλλάξει, δεν αποκλείεται να καθορίσει και τη στάση της Τσαπανίδου, ώστε η έδρα να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρώην εκπρόσωπος Τύπου είναι στέλεχος κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, όπως και ο επόμενος επιλαχών Μιχάλης Καλογήρου). Αν τελικά ορκιστεί βουλευτής, η απόφαση ίσως ερμηνευτεί με συγκεκριμένο τρόπο όσον αφορά και την κόντρα που κοχλάζει μεταξύ του στρατοπέδου του πρώην και του νυν προέδρου.