Μια απλή αναζήτηση στις φωτογραφίες της Google με τη λέξη «γαλαξίας» και η οθόνη μας θα γεμίσει με εικόνες που παρουσιάζουν έναν σπειροειδή κόσμο. Μάλιστα, αυτές οι φωτογραφίες κοσμούν τα site της NASA και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), όπου γίνεται αναφορά για τον γαλαξία μας. Ή Milky Way, όπως είναι γνωστός στα αγγλικά.
Κι όμως, αυτές οι εικόνες με τον σπειροειδή γαλαξία, δεν είναι αληθινές. Η Αλεξάντρα Ντότεν, πρώην αναλύτρια της NASA και νυν δημιουργός επιστημονικού περιεχομένου, με μια ανάρτησή της στα social media είπε ότι αυτές οι εικόνες δεν δείχνουν πως μοιάζει ο Milky Way, αλλά πώς οι επιστήμονες θεωρούν ότι μοιάζει ο γαλαξίας μας.
«Δεν θα μπορούσαμε να τον φωτογραφίσουμε κατά αυτόν τον τρόπο και δεν νομίζω ότι ποτέ κάποιος άνθρωπος θα δει πραγματικά πως μοιάζει ο γαλαξίας που ζούμε» είπε η Αλεξάνδρα Ντότεν. Και είναι λογικό αυτό: για να φωτογραφίσουν οι επιστήμονες κατά αυτόν τον τρόπο τον γαλαξία μας, σημαίνει ότι θα έπρεπε ένα διαστημόπλοιο να βγει έξω από αυτόν.
Για να συμβεί κάτι τέτοιο, βάση τους υπολογισμούς των επιστημόνων, ένα σκάφος θα πρέπει να ταξιδέψει 500 έτη φωτός μακριά από τη Γη για να τα καταφέρει. Και μπορεί να νιώθουμε κάθε μέρα ότι κάνουμε κι ένα μικρό βήμα στην εξερεύνηση του διαστήματος, αλλά αυτό το βήμα είναι πάρα πολύ μικρό. Για την ακρίβεια, το Voyager 1 που είναι το σκάφος που έχει πάει πιο μακριά από όλα τα άλλα, έχει απομακρυνθεί μόλις 0,002 έτη φωτός από τον πλανήτη μας.
Και προτού αρχίσουν τους πανηγυρισμούς οι συνωμοσιολόγοι, η Αλεξάντρα Ντότεν έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η NASA και οι επιστήμονες δεν κοροϊδεύουν κανέναν. «Οι θεωρίες τους για το πως μοιάζει ο γαλαξίας μας, προέρχονται από όλα όσα έχουν παρατηρήσει από τη Γη» και το σχήμα του έχει επιβεβαιωθεί από τα πιο ισχυρά τηλεσκόπια που διαθέτει ο άνθρωπος. Απλά, αυτό που μας λείπει είναι η original φωτογραφία του Milky Way.