Ένα αχανές απόθεμα υγρού νερού, αρκετή για να καλύψει ολόκληρο τον πλανήτη Άρη σε βάθος 1-2 χιλιομέτρων, φαίνεται ότι κρύβεται στο υπέδαφος του πλανήτη σύμφωνα με τα δεδομένα του πρώτου σεισμομέτρου που εκτόξευσε η NASA εκτός της Γης.

Οι μετρήσεις του στατικού ρομπότ InSight, το οποίο βοήθησε τους γεωλόγους να προσδιορίσουν την εσωτερική δομή του πλανήτη, υποδεικνύουν ότι το νερό βρίσκεται παγιδευμένο μέσα σε ρωγμές πυριγενών πετρωμάτων περίπου 11-20 χιλιόμετρα κάτω από την άνυδρη επιφάνεια.

Οι συνθήκες σε αυτό το βάθος δεν αποκλείεται να επιτρέπουν την επιβίωση μικροβιακών μορφών ζωής ακόμα και μέχρι σήμερα, ανέφεραν οι ερευνητές που υπογράφουν την ανακάλυψη στην επιθεώρηση PNAS.

Το νερό αυτό είναι ότι απέμεινε από έναν νεαρό Άρη που ήταν θερμότερος από ό,τι σήμερα και διέθετε λίμνες, ποτάμια και θάλασσες. Ένα μέρος αυτού του νερού διαπότισε το έδαφος και έφτασε σε μεγάλα βάθη –όπως συμβαίνει εξάλλου και στη Γη- πριν ο πλανήτης μετατραπεί σε παγωμένη έρημο πριν από περίπου 3 δισεκατομμύρια χρόνια.

Σήμερα, νερό είναι γνωστό ότι υπάρχει μόνο στη μορφή πάγου στο υπέδαφος και τους πόλους.

Στα βάθη όπου εκτιμάται ότι βρίσκεται το νέο απόθεμα «ο φλοιός είναι αρκετά ζεστός για να παραμένει το νερό σε υγρή μορφή. Σε μικρότερο βάθος θα ήταν πάγος» δήλωσε ο Βάσαν Ράιτ, πλανητικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο και επικεφαλής της μελέτης.

To στατικό ρομπότ InSight αφουγκράστηκε τον Άρη για τέσσερα χρόνια (NASA/JPL-Caltech)

To στατικό ρομπότ InSight αφουγκράστηκε τον Άρη για τέσσερα χρόνια (NASA/JPL-Caltech)

«Στη Γη βρίσκουμε μικροβιακή ζωή ακόμα και σε μεγάλα βάθη όπου τα πετρώματα είναι κορεσμένα σε νερό και υπάρχει μια πηγή ενέργειας» πρόσθεσε ο πλανητικός επιστήμονας Μάικλ Μάνγκα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Το InSight προσεδαφίστηκε στον Άρη το 2018 για να μελετήσει την εσωτερική δομή του, από τον υγρό μεταλλικό πυρήνα του μέχρι τον μανδύα και τον φλοιό. Η αποστολή τερματίστηλε το 2022.

«Το InSight μπορούσε να μετρά την ταχύτητα των σεισμικών κυμάτων και το πώς αυτή αλλάζει με το βάθος. Η ταχύτητα των σεισμικών κυμάτων εξαρτάται από την σύσταση των πετρωμάτων, το εάν υπάρχουν ρωγμές και με τι είναι γεμάτες οι ρωγμές» ανέφερε ο Ράιτ.

«Συνδυάσαμε τις μετρήσεις της ταχύτητας των σεισμικών κυμάτων με βαρυτικές μετρήσεις μοντέλα της φυσικής των πετρωμάτων. Τα μοντέλα αυτά είναι ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται για να εκτιμηθούν οι ιδιότητες υδροφορέων ή να χαρτογραφηθούν κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου» επισήμανε.

Η καλύτερη εξήγηση για τις μετρήσεις είναι η παρουσία υγρού νερού σε ρωγμές μεγάλου βάθους, είπε.

Οι μετρήσεις αφορούν μόνο την περιοχή όπου βρισκόταν το InSight, όμως «αν η τοποθεσία του είναι αντιπροσωπευτική και μπορούσες να αφαιρέσεις το νερό από τις ρωγμές, εκτιμούμε ότι θα γέμιζε έναν ωκεανό βάθους 1-2 χιλιομέτρων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ένα μεγάλο απόθεμα υγρού νερού θα ήταν αναμφίβολα ένας πολύτιμος φυσικός πόρος για τις μελλοντικές αποστολές ανθρώπων στον Άρη, όμως το βάθος στο οποίο εντοπίζεται το νερό της μελέτης είναι πρακτικά απαγορευτικό.