Εδώ και ημέρες οι δρόμοι της Βρετανίας συνταράσσονται από διαδηλώσεις ταραχοποιών στοιχείων που συγκρούονται με την αστυνομία και που αρχικά είχαν για στόχους κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, τζαμιά, ξενοδοχεία και ξενώνες. Ολα τα ρεπορτάζ, σε ελληνικά και ξένα ΜΜΕ, αναφέρονται σε κινητοποιήσεις ακροδεξιών και ξενοφοβικών στοιχείων. Σπάνια αναφέρονται στα αίτια που προκάλεσαν τις ταραχές ή στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών. Μόλις μάλιστα ξέσπασαν βίαιες αντιδιαδηλώσεις και πάλι τα ρεπορτάζ είναι ελλιπή και σαφώς προκατειλημμένα.

Και εξηγούμαι. Οι ταραχές δεν ξεκίνησαν ξαφνικά ένα ωραίο πρωινό επειδή κάποιοι «ακροδεξιοί» αποφάσισαν να αιματοκυλίσουν τις γειτονιές της Βρετανίας. Είχε προηγηθεί στη βόρεια πόλη Southport μια παιδική εκδήλωση με τραγούδια και μουσικές της εξαιρετικά δημοφιλούς σε αυτές τις ηλικίες Τaylor Swift. Ενας νεαρός Βρετανός (γεννημένος δηλαδή εκεί, κατά τα ρεπορτάζ) με ένα μαχαίρι κατέσφαξε τρία μικρά κορίτσια 8 έως 9 ετών! Κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε  εσφαλμένα πως είχε φτάσει προ 2 ετών στη Βρετανία, και πως ήταν φιλοξενούμενος σε ξενοδοχείο μεταναστών. Αυτό προκάλεσε την εξέγερση. Αρα ήταν αποτέλεσμα, ισχυρίζονται κάποιοι, σκόπιμης παραπληροφόρησης. Αυτό όμως που αποσιωπάται είναι πως ο νεαρός δράστης ήταν κατά πάσα πιθανότητα (δεν έχει διευκρινισθεί) μουσουλμάνος, γεννημένος από μετανάστες από τη Ρουάντα και πως το έγκλημα δεν έγινε τυχαία.

Δεν υπάρχει αναφορά γιατί έγινε, αλλά μάλλον στο πλαίσιο μιας δεδομένης ιερουργίας για πρόκληση φόνων ανάμεσα σε αθώους οπαδούς της Taylor Swift. Πριν από λίγα μόλις 24ωρα, ημέρες δηλαδή αργότερα από τη σφαγή στο Southport, η αστυνομία στη Βιέννη της Αυστρίας εξάρθρωσε μια σκοτεινή τρομοκρατική συνωμοσία από ζιχαντιστές για πρόκληση με βόμβες εκατόμβης θυμάτων θεατών συναυλίας της Τaylor Swift και πάλι. Τα ρεπορτάζ ξανά αποσιωπούν τις ομοιότητες των δύο βδελυρών πράξεων, τη σχέση τους με φανατικούς μουσουλμάνους μετανάστες και πως στόχος ήταν νεαρά παιδιά που θαυμάζουν τη συγκεκριμένη τραγουδίστρια! Παράλληλα, τα ρεπορτάζ των κατεστημένων ΜΜΕ δεν τονίζουν το γεγονός πως οι αντιδιαδηλώσεις στη Βρετανία οργανώνονται κατά βάση – όχι μόνο, βέβαια – από μειονοτικές / μουσουλμανικές ομάδες που περιέργως είχαν απόλυτα σιωπήσει όταν ο κόσμος αγανακτούσε και διαδήλωνε παλαιότερα για τρομοκρατικές πράξεις στην Αγγλία ακραίων μουσουλμάνων.

Η ουσία είναι πως η φοβία του χαρακτηρισμού κάποιου ως ισλαμόφοβου περιορίζει την εγκυρότητα πολλών ρεπορτάζ και παραπληροφορεί τον κόσμο για την αιτία κάποιων κινήσεων και γεγονότων. Κοινωνίες κατά βάση φιλήσυχες και ειρηνικές ξεσηκώνονται όχι τελείως αδικαιολόγητα, όπως πολλά ΜΜΕ θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε. Η σφαγή αθώων μικρών παιδιών εύλογα προκαλεί οργή και αγανάκτηση (δίχως να αποκλείεται η πρόκληση των κινητοποιήσεων από ακροδεξιές ομάδες) αναδεικνύοντας τις ευθύνες όσων μετέτρεψαν τις ειρηνικές και ομοιογενείς κοινωνίες μας σε εργαστήρια θρησκευτικού ή φυλετικού μίσους από όλες τις πλευρές. Με την εφεύρεση μιας ανύπαρκτης πολυπολιτισμικότητας που προκαλεί αντιθέσεις και συχνά συγκρούσεις.

Είναι σίγουρο πως τα πειράματα κοινωνικής μηχανικής που αποπειράθηκαν να εφαρμοσθούν τις τελευταίες δεκαετίες στην Ευρώπη δεν έχουν φέρει αποτελέσματα. Παρά την προσπάθεια πολλών κατεστημένων ΜΜΕ να κρύψουν την πραγματικότητα. Οι κοινωνίες διχάζονται, στρέφονται εσωτερικά το ένα μέρος εναντίον του άλλου, ενώ επιτρέπουν και σε εξωτερικούς παράγοντες (ισλαμικό κράτος, μουσουλμανικές χώρες) να παρεμβαίνουν και να παίζουν δικά τους παιχνίδια, με άλλους όρους. Χτίσαμε μια ανεκτική και φιλελεύθερη Ευρώπη. Δεν έχουμε δικαίωμα να θαυμάζουμε τα ερείπια αυτού του οικοδομήματος και να αναρωτιόμαστε, «τι έγινε;».