Οι ρωσικές δυνάμεις αντεπιτέθηκαν την Τρίτη (13/8) στα ουκρανικά στρατεύματα με πυραύλους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αεροπορικές επιδρομές, σε ενέργειες που, σύμφωνα με έναν ανώτερο διοικητή, ανέκοψαν την προέλαση της Ουκρανίας, μετά τη μεγαλύτερη επίθεση σε κυρίαρχο ρωσικό έδαφος, την περιφέρεια του Κουρσκ, από την έναρξη του πολέμου.

Ουκρανοί στρατιώτες έσπασαν τα ρωσικά σύνορα πριν από μια εβδομάδα, σε μια αιφνιδιαστική επίθεση που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι είχε στόχο να βελτιώσει τη διαπραγματευτική θέση του Κιέβου ενόψει πιθανών συνομιλιών και να επιβραδύνει την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων κατά μήκος του μετώπου.

Η Ουκρανία απέσπασε ένα κομμάτι του ρωσικού εδάφους, καταδεικνύοντας την αδυναμία της άμυνας των ρωσικών συνόρων και αναγκάζοντας τη Μόσχα να εκκενώσει τουλάχιστον 200.000 ανθρώπους, ενώ έσπευσε να επιστρατεύσει εφεδρείες και να επιβάλει αποκλεισμό ασφαλείας.

«Η ανεξέλεγκτη πορεία του εχθρού έχει ήδη ανακοπεί»

Ρώσοι πολεμικοί bloggers ανέφεραν έντονες μάχες σε όλο το μέτωπο του Κουρσκ, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούσαν να επεκτείνουν τον έλεγχό τους, αν και είπαν ότι η Ρωσία έφερνε στρατιώτες και βαρύ οπλισμό και είχε αποκρούσει πολλές από τις ουκρανικές επιθέσεις.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δημοσίευσε πλάνα βομβαρδιστικών Sukhoi Su-34 να πλήττουν, όπως ανακοίνωσε, ουκρανικά στρατεύματα στη συνοριακή περιοχή του Κουρσκ και πεζικού να εισβάλει σε ουκρανικές θέσεις.

«Η ανεξέλεγκτη πορεία του εχθρού έχει ήδη ανακοπεί», δήλωσε ο υποστράτηγος Απτί Αλαουντίνοφ, διοικητής της τσετσενικής μονάδας ειδικών δυνάμεων Akhmat. «Ο εχθρός έχει ήδη συνειδητοποιήσει ότι ο αιφνιδιαστικός πόλεμος που σχεδίασε δεν απέδωσε», τόνισε.

Δεν ήταν σαφές ποια πλευρά είχε τον έλεγχο της ρωσικής πόλης Σούτζα, μέσω της οποίας η Ρωσία αντλεί φυσικό αέριο από τη Δυτική Σιβηρία μέσω της Ουκρανίας και, στη συνέχεια, διοχετεύεται στη Σλοβακία και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Gazprom δήλωσε την Τρίτη ότι εξακολουθούσε να αντλεί αέριο στην Ουκρανία μέσω της Σούτζα.

«Κλειδί» της ουκρανικής επίθεσης η πόλη Σούτζα

Κίνδυνοι και για τις δύο χώρες από την εισβολή στο Κουρσκ

Ο εκτελών χρέη κυβερνήτη του Κουρσκ, Αλεξέι Σμιρνόφ, δήλωσε την Δευτέρα ότι η Ουκρανία ελέγχει 28 οικισμούς στην περιοχή και ότι η εισβολή είχε βάθος περίπου 12 χλμ. και πλάτος 40 χλμ.

Η Ουκρανία, ωστόσο, υποστήριξε ότι ελέγχει 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Ρωσίας, υπερδιπλάσια από ό,τι δείχνουν τα στοιχεία που έδωσε ο Σμιρνόφ. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις αναφορές στο πεδίο της μάχης.

Το ουκρανικό στοίχημα για μια τολμηρή εισβολή στη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη του κόσμου ενέχει κινδύνους τόσο για το Κίεβο όσο και για τη Μόσχα.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στους Ουκρανούς, στο νυχτερινό του διάγγελμα, ότι η επιχείρηση στη Ρωσία ήταν θέμα ασφάλειας και ότι η περιοχή του Κουρσκ χρησιμοποιήθηκε από την Ρωσία για να εξαπολύσει πολλά πλήγματα κατά της Ουκρανίας.

Όμως, αφιερώνοντας δυνάμεις στο Κουρσκ, η Ουκρανία μπορεί να αφήσει άλλα μέρη του μετώπου εκτεθειμένα, ακριβώς την ώρα που η Μόσχα προελαύνει. Η Ρωσία, η οποία διαθέτει πολύ μεγαλύτερο στρατό, θα μπορούσε να προσπαθήσει να περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις.

Πούτιν: Πόλεμο δια αντιπροσώπων με την Ρωσία κάνει η Δύση

Οι δυτικοί υποστηρικτές της Ουκρανίας, οι οποίοι επιθυμούσαν να αποφύγουν την κλιμάκωση του πολέμου σε μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, δήλωσαν ότι δεν είχαν λάβει προειδοποίηση εκ των προτέρων για την ουκρανική επίθεση.

Ο Πούτιν τόνισε πως η Δύση χρησιμοποιεί την Ουκρανία για να διεξάγει έναν πόλεμο δια αντιπροσώπων με την Ρωσία και ότι η εισβολή στα σύνορα ήταν μια προσπάθεια υπονόμευσης της ρωσικής εσωτερικής σταθερότητας.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού της Ρωσίας (SVR) ανέφερε ότι ο Ζελένσκι έκανε «τρελά» βήματα, που ενέχουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης πολύ πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας.

Στο Κουρσκ, 121.000 άνθρωποι έχουν ήδη φύγει ή έχουν απομακρυνθεί και άλλοι 59.000 βρίσκονται σε διαδικασία εκκένωσης, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι. Στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, η οποία συνορεύει με το Κουρσκ, εκκενώθηκαν επίσης 11.000 πολίτες, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής.