Λίγο προτού συμπληρωθούν 900 ημέρες από τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2022, το Κίεβο επιφύλαξε μία ακόμα δυσάρεστη έκπληξη για τη Μόσχα, κερδίζοντας παράλληλα πολύτιμο χρόνο και επιτυγχάνοντας να τονώσει το ηθικό του στρατού του και συνολικά του λαού, σε μια εξαιρετικά δύσκολη γι’ αυτούς στιγμή. Η καταδρομική επιχείρηση μιας ισχυρής μηχανοκίνητης δύναμης στο έδαφος της Ρωσίας, στην περιοχή του Κουρσκ, είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν οι γραμμές άμυνας και οι ουκρανικές μονάδες να έχουν φτάσει σε απόσταση έως και 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές στους αντιπάλους τους, καταλαμβάνοντας οικισμούς και συλλαμβάνοντας δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, αιχμαλώτους.

Παρά δε το γεγονός ότι το Κρεμλίνο επιμένει πως η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο, οι πληροφορίες μαρτυρούν κάτι διαφορετικό. Εξι ημέρες μετά την έναρξη της επίθεσης, σχεδόν 100.000 Ρώσοι που κατοικούν στην περιοχή έχουν αναγκαστεί να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, ενώ οι ενισχύσεις που στέλνει η Μόσχα στην περιοχή δεν έχουν κατορθώσει να απωθήσουν τους Ουκρανούς. Και όχι μόνο αυτό, αλλά φέρονται να έχουν επίσης υποστεί σημαντικές απώλειες, όπως συνέβη με ένα κομβόι το Σάββατο. Ακόμα δε και στην περίπτωση που υποθέσει κανείς (όπως είναι λογικό) ότι κάποια στιγμή η επιχείρηση θα λάβει τέλος, όσες κι αν είναι οι απώλειες, οι συνέπειες για το κύρος της Ρωσίας και προσωπικά του Βλαντίμιρ Πούτιν θα είναι έτσι κι αλλιώς οδυνηρές.

Η πίεση που είναι αναγκαία

«Ελαβα αρκετές ενημερώσεις από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Σίρσκι αναφορικά με την κατάσταση στην πρώτη γραμμή και τις ενέργειές μας να μεταφέρουμε τον πόλεμο στο έδαφος του εχθρού» δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο νυχτερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, για να προσθέσει: «Η Ουκρανία αποδεικνύει πως έχει τη δυνατότητα να αποκαθιστά το δίκαιο και να διασφαλίζει ότι θα ασκείται ακριβώς αυτή η πίεση που είναι αναγκαία – η πίεση στον επιτιθέμενο».

«Οποια και αν είναι η κατάληξη (…) έχει επιτευχθεί μια μετατόπιση του κεντρικού αφηγήματος από το Κίεβο. Αντί να θρηνούν καθημερινά για τις επιτυχίες της Ρωσίας στο ανατολικό μέτωπο, οι Ουκρανοί παρακολουθούν πλέον με ανυπομονησία – χλευάζοντας τον αντίπαλο – τα νέα από την προώθηση των στρατευμάτων τους ολοένα πιο βαθιά στην περιοχή του Κουρσκ της Ρωσίας, η οποία συνορεύει με το Σούμι της Ουκρανίας» σημειώνει χαρακτηριστικά σε ανάλυσή της η «Washington Post». «Εχουμε περάσει στην επίθεση. Στόχος μας είναι να ασκηθεί έντονη πίεση στις γραμμές του εχθρού, να του προκαλέσουμε τις μέγιστες δυνατές απώλειες και να αποσταθεροποιήσουμε την κατάσταση στη Ρωσία, καθώς αποδεικνύεται πως είναι ανίκανοι να προστατεύσουν τα ίδια τα σύνορά τους» είπε στον «Guardian» και ένας υψηλόβαθμος ουκρανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Το πιθανότερο βεβαίως είναι πως η επιχείρηση αυτή δεν θα αλλάξει μακροπρόθεσμα τον ρου του πολέμου, ενώ ο Πούτιν θα ανακάμψει και από αυτό το «χαστούκι», όπως συνέβη με εκείνα που δέχθηκε τόσο με τις επιτυχημένες αντεπιθέσεις των Ουκρανών το 2022 και το 2023 όσο και μετά την «εξέγερση» των δυνάμεων της Wagner και του συμμάχου του Γεβγκένι Πριγκόζιν. Σε αυτή τη φάση ωστόσο ακόμα και οι «λεπτομέρειες» – ειδικά αυτού του είδους – μπορούν να μετρήσουν πολύ. Εκτός των άλλων επειδή, όπως αναφέρει επίσης η «Washington Post» επικαλούμενη αναλυτές, η επιδρομή στο ρωσικό έδαφος «μπορεί να αξιοποιηθεί ως δυνάμει μοχλός πίεσης σε πιθανές διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα για τον τερματισμό των συγκρούσεων».

Φονικό όπλο

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι, στο πλαίσιο των συγκρούσεων στην περιοχή του Κουρσκ, έκανε για μία ακόμα φορά σε αυτόν τον πόλεμο χρήση του θερμοβαρικού όπλου που διαθέτει, γνωστού και ως «βόμβας κενού», που θεωρείται το πιο ισχυρό και φονικό όπλο πριν από τα πυρηνικά. Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος τύπος δεν είναι παράνομος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, υπό την προϋπόθεση πως δεν χρησιμοποιείται σε βάρος άμαχου πληθυσμού. Η χρήση του δε τη συγκεκριμένη στιγμή – όπως και ενός βορειοκορεατικού πυραύλου στη νέα επίθεση κατά του Κιέβου, σύμφωνα με τον ίδιο τον Ζελένσκι – αποτελεί αναμφίβολα μια προσπάθεια της Μόσχας να κάνει επίδειξη δύναμης και να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει εξαιτίας της συνεχιζόμενης επίθεσης του ουκρανικού στρατού εντός του ρωσικού εδάφους, στο Κουρσκ.