Περίπου 2.500 υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, με προτεραιότητα σε αυτές που παραγράφονται στο τέλος του έτους, θα ελέγξει άμεσα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Την ίδια ώρα, σχεδιάζει περισσότερους από 100 ελέγχους σε συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες, με στόχο να εντοπιστούν ακίνητα που μεταβιβάσθηκαν χωρίς να έχει καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ. Οι ελεγκτές θα επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους στο πιστοποιητικό του ΕΝΦΙΑ, το οποίο είναι υποχρεωτικό για κάθε μεταβίβαση ακινήτου, στις προϋποθέσεις απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης, στο εμβαδόν των ακινήτων καθώς και στην αναγραφόμενη τιμή στο συμβόλαιο.

Επίσης θα ελεγχθεί εάν το τέκνο δικαιούται απαλλαγή από τον φόρο γονικής παροχής λόγω πρώτης κατοικίας. Ακόμα, θα ελεγχθούν εκκρεμείς υποθέσεις κληρονομιών σχετικά με την απαλλαγή από τον φόρο κληρονομιάς και συγκεκριμένα εάν η αξία του ακινήτου ήταν κάτω από το αφορολόγητο όριο.

Πάλι στα ύψη η τιμή του αργού

Οι τιμές του αργού πετρελαίου έφτασαν κοντά στο υψηλό τριών εβδομάδων χθες λόγω φόβων για επίθεση από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ που θα μπορούσε να πλήξει την παραγωγή. Η ανησυχία της αγοράς πετρελαίου είναι ότι μια ευρύτερη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν θα μπορούσε να προκαλέσει διακοπές στον εφοδιασμό πετρελαίου μέσα και γύρω από τα Στενά του Ορμούζ, μέσω του οποίου διακινείται περίπου το 20% της παγκόσμιας διά θαλάσσης προμήθειας αργού, ανέφερε ο όμιλος Eurasia. Οι τιμές του μπρεντ έφτασαν τα 81 δολάρια από 76 δολάρια το βαρέλι πριν από λίγες ημέρες. Οι τιμές του αμερικανικού αργού διαμορφώθηκαν στα 78,8 δολάρια το βαρέλι.

Νόμισμα αξίας πάνω από 1 εκατ. δολάρια

Ενα σπάνιο δανικό νόμισμα θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για την πώληση μιας από τις πιο πολύτιμες ιδιόκτητες συλλογές νομισμάτων τον επόμενο μήνα. Το νόμισμα του King Hans Gold Noble του 1496 είναι μέρος της συλλογής που κάποτε ανήκε στον δανό επιχειρηματία και μεγιστάνα του βουτύρου Λαρς Εμιλ Μπρουν και εκτιμάται ότι θα μπορεί να πιάσει περισσότερα από 1 εκατ. δολάρια. Η αξία της συλλογής ανέρχεται στα 72 εκατ. δολάρια. Η συλλογή φυλάσσεται σε μυστική τοποθεσία εδώ και χρόνια χάρη σε έναν όρο στη διαθήκη του Μπρουν.

Ο Μπρουν πέρασε δεκαετίες συγκεντρώνοντας περίπου 20.000 νομίσματα, χαρτονομίσματα, μετάλλια και μάρκες. Η συλλογή κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για περισσότερο από έναν αιώνα λόγω της ρήτρας στη διαθήκη του που απαγόρευε την πώληση των νομισμάτων μέχρι τουλάχιστον έναν αιώνα μετά τον θάνατό του το 1923.

Υποβάθμιση Ισραήλ από Fitch

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ισραήλ, σε «A» από «A-plus,» προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, επικαλούμενος την επιδείνωση των γεωπολιτικών κινδύνων καθώς ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται. Παράλληλα, διατήρησε τις προοπτικές αξιολόγησης της χώρας αρνητικές, γεγονός που μπορεί να σημαίνει περαιτέρω υποβάθμιση στο μέλλον. «Κατά την άποψή μας, η σύγκρουση στη Γάζα θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι το 2025 και υπάρχουν κίνδυνοι να επεκταθεί σε άλλα μέτωπα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης και προσθέτει:

«Εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές πρόσθετες στρατιωτικές δαπάνες, καταστροφή υποδομών και μεγαλύτερη παρατεταμένη ζημιά στην οικονομική δραστηριότητα και τις επενδύσεις, οδηγώντας σε περαιτέρω επιδείνωση των πιστωτικών μετρήσεων του Ισραήλ. Ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι η ένταση μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν και των συμμάχων του παραμένει υψηλή.