Ήταν νωρίς το απόγευμα του Απριλίου του 1973 και η Χιούστον μαζί με τις φίλες της παρευρίσκονταν στο πάρτι για τα 36α γενέθλια του Νίκολσον στο σπίτι του, στο Mulholland Drive στο Λος Άντζελες.

Τον είχε δει στην οθόνη, φυσικά, και ήταν ήδη κάτι περισσότερο από τσιμπημένη μαζί του, όταν εκείνος άνοιξε την πόρτα, έδειξε το χαρακτηριστικό, δολοφονικό χαμόγελό του και είπε: «Καλησπέρα, κυρίες μου. Είμαι ο Τζακ και χαίρομαι που τα καταφέρατε να έρθετε».

Η Χιούστον και ο Νίκολσον χόρευαν και φλέρταραν για ώρες, και αργότερα, της ζήτησε να μείνει το βράδυ. Εκείνη το έκανε. Και αυτή ήταν η αρχή της 17χρονης σχέσης τους.

Είδε τον Νίκολσον με μια «όμορφη ξανθιά»

Λίγες μέρες μετά από εκείνη την πρώτη νύχτα μαζί, ο Νίκολσον ζήτησε από τη Χιούστον να βγουν ραντεβού.

«Μετά μου τηλεφώνησε ο Τζακ και μου είπε ότι λυπάται, έπρεπε να ακυρώσει το ραντεβού μας επειδή είχε μια αιφνίδια υποχρέωση», έγραψε η Χιούστον στα απομνημονεύματά της με τίτλο Watch Me.

«Μήπως αυτό με κάνει αυτόματα δεύτερη επιλογή;» ρώτησε η Χιούστον. «Μην το λες αυτό», είπε ο Νίκολσον. «Δεν είναι αρκετά πνευματώδες και είναι υποτιμητικό και για τους δυο μας».

Ωστόσο ερωτεύτηκαν βαθιά

Εκείνο το βράδυ, η Χιούστον βρισκόταν σε δείπνο με φίλους, όταν είδαν τον Νίκολσον στο εστιατόριο με μια «όμορφη ξανθιά». Αποδείχθηκε ότι ήταν η πρώην φίλη του, η ηθοποιός και τραγουδίστρια Μισέλ Φίλιπς. Δεδομένου ότι εκείνη ήταν η ημέρα του ακυρωμένου ραντεβού τους, η Χιούστον δεν μπόρεσε να αντισταθεί και να μην πάει στο τραπέζι του Νίκολσον για να τον ενημερώσει ότι τους είχε δει μαζί.

«Καθώς έφτασα στο τραπέζι, μια σκιά πέρασε γρήγορα πάνω από το πρόσωπο του Τζακ, σαν σύννεφο που διασταυρώνεται με τον ήλιο. Σήκωσα το ποτήρι μου αέρινα και είπα: «Ήμουν κάτω και σκέφτηκα να ανέβω να πω ένα γεια». Μου σύστησε τη Μισέλ, χωρίς να χάσει ούτε λεπτό. Ήταν γοητευτική. Υποθέτω ότι εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν στο τέλος της σχέσης τους», έγραψε η Χιούστον.

Παρά το μάλλον δύσκολο ξεκίνημα της σχέσης τους, ο Νίκολσον και η Χιούστον ερωτεύτηκαν βαθιά. Όμως η Χιούστον δεν έδωσε σημασία στη φήμη του Νίκολσον ως «μεγάλου γυναικά» -την αγνόησε.

«Νομίζω ότι αυτό γιγαντώθηκε με τον καιρό -αυτή η ιδέα για τον κακό χαρακτήρα του Τζακ. Παρόλο που ο Γουόρεν Μπίτι ήταν ένας από τους καλύτερους φίλους του, δεν αναγνώρισα τον Τζακ ως έναν παγκοσμίου κλάσης ερωτύλο εκείνη την εποχή», έγραψε.

Ένας βίαιος και παράφορος έρωτας

Jack Nicholson and Angelica Huston couple #viral #shortsfeed #music #famousshorts #hollywood

Τα ξεχασμένα μπιχλιμπίδια στη σαπουνοθήκη

«Οι φήμες τον ήθελαν σούπερ δραστήριο και φουλ παραγωγικό, αλλά στην πραγματικότητα ήταν αρκετά διακριτικός. Περιστασιακά, έβρισκα ένα γυναικείο ρούχο -μια φορά ένα σακάκι μου εμφανίστηκε ξαφνικά πάνω σε μια κοπέλα στο δρόμο- ή έβρισκα κάποια κρέμα χεριών, ή κάποιο μπιχλιμπίδι, που μπορεί να έμενε πίσω στην σαπουνοθήκη.

Μερικές φορές έπαιρνα και φορούσα το κόσμημα στην πόλη για να δω αν θα ερχόταν κάποια να το διεκδικήσει, αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ».

Η Χιούστον παραδέχτηκε επίσης ότι ο Νίκολσον της έστελνε διαρκώς ανάμεικτα μηνύματα -της ζητούσε εναλλάξ ή να μείνει κοντά της με πάθος ή δεν θα της τηλεφωνούσε για μέρες. Της έλεγε επίσης ότι θα έπρεπε να «ηρεμήσουν» και σε λίγη ώρα θα της έκανε ένα καυτό τηλεφώνημα για να της ζητήσει να βγουν ραντεβού.

«Η κατανόηση είναι καλύτερη λέξη από τη δέσμευση. Ο Τζακ κι εγώ έχουμε μια κατανόηση»

«Η κατανόηση είναι καλύτερη λέξη από τη δέσμευση»

Στο κοινό τους εξώφυλλο στο περιοδικό People το 1985, ο Νίκολσον είπε ότι ζητούσε από τη Χιούστον να τον παντρευτεί, όλη την ώρα. «Μερικές φορές με απορρίπτει, μερικές φορές λέει ναι, αλλά δεν το κάνουμε. Είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή – πιθανότατα θα με παρατήσει».

Σχετικά με το θέμα του γάμου, η Χιούστον δήλωσε: «Και οι δύο πιστεύουμε στη διατήρηση της ελευθερίας μας. Αν έχεις μια μακροχρόνια σχέση, όπως έχουμε εμείς, περνάς από αλλαγές. Θέλεις χρόνο μαζί και χρόνο χώρια. Βλέπουμε ο ένας τον άλλον όταν το θέλουμε, και στα καλύτερά μας.

»Δεν μου αρέσει η λέξη δέσμευση. Έχει έναν μελαγχολικό ήχο. Όταν την ακούω, βλέπω τον εαυτό μου να υπομένει μια μακρά θλιβερή τελετουργία. Η κατανόηση είναι καλύτερη λέξη από τη δέσμευση. Ο Τζακ κι εγώ έχουμε μια κατανόηση».

Η σπασμένη μύτη και η μεγάλη απόφαση

Για χρόνια, η Χιούστον ανέστειλε τις δικές της φιλοδοξίες για υποκριτική και αφιέρωσε το χρόνο και την προσοχή της στον Νίκολσον. Όμως, το 1980, μετά από ένα σοβαρό αυτοκινητιστικό ατύχημα, αποφάσισε ότι έπρεπε να κάνει μια αλλαγή και μετακόμισε από το σπίτι του Νίκολσον για να ζήσει μόνη της.

«Πέρασα μέσα από το παρμπρίζ και έσπασα τη μύτη μου σε τέσσερα σημεία και έτσι βρήκα χρόνο αναρρώνοντας να κοιτάξω τη ζωή μου», δήλωσε στο People. «Αποφάσισα ότι ήταν καιρός να ασχοληθώ με την υποκριτική».

Η Χιούστον κράτησε το λόγο της. Μόλις έξι χρόνια αργότερα, το 1986, ανέβηκε στη σκηνή των βραβείων Όσκαρ, παραλαμβάνοντας το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Η Τιμή των Πρίτζι (Prizzi’s Honor) του 1985, μια ταινία που σκηνοθέτησε ο πατέρας της, Τζον Χιούστον, και στην οποία πρωταγωνιστούσε ο φίλος της, Νίκολσον, ο οποίος αργότερα θα έλεγε στο περιοδικό Rolling Stone ότι δεν είχε ζήσει ποτέ μεγαλύτερη στιγμή στη ζωή του από το να βλέπει την Αντζέλικα να κερδίζει το βραβείο.

«Αλλά αυτή είναι η φύση ενός γόη – να σε διαλύσει, να σε κάνει χίλια κομμάτια. Η γοητεία είναι το χειρότερο»

«Έκλαιγα τρία μερόνυχτα»

Την ίδια χρονιά, η Χιούστον αποφάσισε ότι θα ήταν καλή ιδέα να παντρευτεί τελικά τον Νίκολσον. Η ίδια και οι φίλες της βγήκαν για φαγητό, ήπιαν αρκετές μαργαρίτες και σκέφτηκαν την ιδέα.

«Όλα πήγαιναν σύμφωνα με το σχέδιο, μέχρι που ο Τζακ εμφανίστηκε και μία από τις φίλες μου είπε: «Έλα, Τουτς, πες του το». Έτσι του είπα τι είχαμε συζητήσει και μου είπε: «Μιλάς σοβαρά γι’ αυτό;»», έγραψε. «Ξέσπασα σε φρικτά κλάματα, γύρισα πίσω με κομμένα τα φτερά και έφυγα από το σπίτι. Ήταν ταπεινωτικό και για τον Τζακ και για μένα. Έκλαιγα τρία μερόνυχτα».

Σε μια επίσκεψη στον πατέρα της, η Αντζέλικα παραδέχτηκε την αιτία της κακής της διάθεσης: «Είναι ο Τζακ. Είναι άπιστος. Με πληγώνει πραγματικά. Δεν μπορώ να ζήσω άλλο έτσι».

«Κάποιος θα κάνει παιδί. Εγώ»

Παρόλο που εξακολουθούσαν να μιλούν και να παρακολουθούν εκδηλώσεις μαζί, η Χιούστον και ο Νίκολσον άρχισαν να απομακρύνονται. Τα πράγματα κορυφώθηκαν το 1989.

Αφού δείπνησαν μαζί ένα βράδυ, ο Νίκολσον είπε στην Χιούστον: «Έχω κάτι να σου πω. Κάποιος θα κάνει παιδί. Εγώ».

Η Χιούστον τον ρώτησε αν η μητέρα ήταν η ηθοποιός Ρεμπέκα Μπρουσάντ, με την οποία είχε δει τον Νίκολσον. Εκείνος είπε ναι. Όταν τον ρώτησε αν η Μπρουσάντ επρόκειτο να αποκτήσει το μωρό και αν επρόκειτο αυτός να  «σταθεί στο πλευρό» της Μπρουσάντ, εκείνος απάντησε επίσης καταφατικά.

«Αλλά δε θέλω να αλλάξει τίποτα», είπε ο Νίκολσον.

«Υπάρχει χώρος μόνο για μία από εμάς τις γυναίκες σε αυτή την ταινία και θα αποσυρθώ από αυτήν», απάντησε η Χιούστον.

Αγκαλιάστηκαν, και η Χιούστον περιέγραψε ότι ένιωσε «το πάτωμα να φεύγει κάτω από τα πόδια μου, μαζί με κάποιο κύμα συγχώρεσης, απελπισίας, λύπης για μια σχέσης που έχει τελειώσει, έχει φαλιρίσει, έχει πνιγεί και έχει πεθάνει».

«Ξέσπασα σε φρικτά κλάματα, γύρισα πίσω με κομμένα τα φτερά και έφυγα από το σπίτι. Ήταν ταπεινωτικό και για τον Τζακ και για μένα»

«Μια σειρά από γροθιές»

Λίγο καιρό μετά από αυτό, κυκλοφόρησε ένα άρθρο του Playboy, το οποίο ισχυριζόταν ότι ο Νίκολσον είχε ερωτική σχέση με μια νεαρή γυναίκα. Ο Νίκολσον τηλεφώνησε στη Χιούστον για να της πει ότι ήταν «ανοησίες». Συμφώνησαν να συναντηθούν αργότερα εκείνο το βράδυ.

«Όταν έφτασα στο μπανγκαλόου του, μια βοηθός πίσω από ένα γραφείο στην αίθουσα υποδοχής με ρώτησε αν μπορούσε να με ανακοινώσει. Της είπα ότι αυτό δεν θα ήταν απαραίτητο και μπήκα κατευθείαν στο γραφείο του Τζακ. Έβγαινε από το μπάνιο όταν του επιτέθηκα. Δεν νομίζω ότι τον κλώτσησα, αλλά τον χτύπησα άγρια στο κεφάλι και τους ώμους. Εκείνος έσκυβε και λύγιζε και εγώ τον χτυπούσα σαν πυγμάχος, ρίχνοντας μια σειρά από γροθιές», έγραψε η Χιούστον στα απομνημονεύματά της.

«Τελικά, είχα εξαντληθεί. Πέσαμε στο πάτωμα και έκλαψα γοερά. Στη συνέχεια, με νέα μανία, του επιτέθηκα ξανά. Και όλη την ώρα ένιωθα μια παράξενη υποβόσκουσα ευγνωμοσύνη απέναντί του που μου επέτρεψε να τον σπάσω στο ξύλο. Αργότερα, τις μέρες που ακολούθησαν, του μίλησα στο τηλέφωνο και μου είπε: «Γαμώτο, Τουτς, με τσάκισες. Έχω μώλωπες σε όλο μου το σώμα”. Και του είπα, “Παρακαλώ, Τζακ – το άξιζες”. Και γελάσαμε. Ήταν τραγικό, πραγματικά».

«Αυτά τα μαργαριτάρια από το γουρούνι σου»

Την ημέρα των Χριστουγέννων εκείνης της χρονιάς, ο Νίκολσον της έστειλε ένα δώρο. Ήταν ένα βραχιόλι με μαργαριτάρια και διαμάντια που είχε δώσει κάποτε ο Φρανκ Σινάτρα στην Άβα Γκάρντνερ. Το σημείωμα έγραφε: «Αυτά τα μαργαριτάρια από το γουρούνι σου. Με τις πιο ευτυχισμένες ευχές για τις γιορτές – Καλή διασκέδαση – Ο Τζακ σου».

«Ήμουν εντελώς γοητευμένη. Εντελώς γοητευμένη και έξαλλη, όλα αυτά. Η υπογραφή του, «Ο Τζακ σου», ήταν το μόνο πράγμα που δεν ίσχυσε ποτέ», δήλωσε η Χιούστον, 73 ετών σήμερα, στον Guardian το 2014.

«Αλλά αυτή είναι η φύση ενός γόη – να σε διαλύσει, να σε κάνει χίλια κομμάτια. Η γοητεία είναι το χειρότερο. Και δεν μπορείς να το αρνηθείς, και δεν μπορείς να προσποιηθείς ότι δεν υπάρχει και ότι δεν συμβαίνει. Είναι ένα επικίνδυνο στοιχείο, η γοητεία».

«Καλύτερα που δεν έκανα παιδιά»

Ο Νίκολσον, ο οποίος σήμερα είναι 87 ετών, απέκτησε άλλα τέσσερα παιδιά, ενώ ήταν διάσημος για τη σχέση του με την ηθοποιό Λάρα Φλιν Μπόιλ από το 1999 έως το 2004.

Το 1992, η Χιούστον παντρεύτηκε τον γλύπτη Ρόμπερτ Γκράχαμ, ο οποίος πέθανε το 2008. Αν και προσπάθησαν να κάνουν παιδιά, τελικά δεν τα κατάφεραν. Κοιτάζοντας πίσω, η Χιούστον πιστεύει ότι ήταν για το καλύτερο που μπορούσε να τους συμβεί.

«Πιθανότατα θα ήμουν δυστυχισμένη. Δεν θα ήθελα να επαναλάβω τη σχέση που είχα με τη μητέρα μου, νομίζω ότι πιθανότατα θα είχε γίνει το ίδιο», είπε. «Εγώ θα ήμουν μια μαμά που θα έμενε στο σπίτι και εκείνος θα έκανε την τέχνη του. Δεν μου ταιριάζει αυτό το μοντέλο ζωής. Είμαι πολύ θορυβώδης. Απορροφώ πολύ αέρα».

«Μην ανησυχείς το όμορφο κεφαλάκι σου»

Όσο για τη σχέση της με τον σύζυγό της, η Χιούστον είπε ότι εκείνος ήταν ο «σταθερός» ενώ εκείνη ήταν «ο πανζουρλισμός». Χωρίς εκείνον στη ζωή της, παραδέχτηκε ότι εκνευρίζεται και ανησυχεί.

«Σε όλη μου τη ζωή έκανα κάτι -όπως το κάπνισμα- για να κρατήσω την ενέργειά μου χαμηλά. Κινούμε σε υψηλές ταχύτητες. Συνήθιζε να μου λέει: «Μην ανησυχείς το όμορφο κεφαλάκι σου».

»Αυτή ήταν η πιο αγαπημένη μου φράση στον κόσμο», δήλωσε η Χιούστον. «Πάνω που με έπεισε ότι ήταν μια καλή ιδέα, έπρεπε να φύγει και έφυγε. Τώρα ανησυχώ περισσότερο το όμορφο κεφαλάκι μου».

*Πηγή: grace.gr |Αρχική Φωτό: ΥοuTube