Ο σύντροφος γενικός γραμματέας ήταν ο πρώτος αρχηγός κόμματος που βρέθηκε «επιτόπου». Το πρωί της Δευτέρας ο Δημήτρης Κουτσούμπας έβαλε το αμάνικο τζάκετ του και πήγε στον Βαρνάβα. Από εκεί δεν μέμφθηκε μόνο το κεφάλαιο της πρόληψης στο κυβερνητικό σχέδιο πυροπροστασίας, θύμισε κιόλας ότι τα στελέχη του ΚΚΕ επισκέπτονται όλες τις περιοχές που απειλούνται ώστε «να περιορίσουν την καταστροφή, να σώσουν ανθρώπινες ζωές, να σώσουν λαϊκές περιουσίες, να σώσουν σπίτια των συνανθρώπων μας, να προστατέψουν ό,τι μπορούν από το περιβάλλον».

Αργά το απόγευμα ακολούθησαν κι άλλοι το παράδειγμά του. Ο Στέφανος Κασσελάκης μπήκε στο Συντονιστικό στον Φάρο της Πολιτικής Προστασίας, ενώ μετά έφυγε για Χαλάνδρι, όπου συναντήθηκε με εθελοντές, άκουσε τα παράπονα των κατοίκων και συμφώνησε με τη διαπίστωση που έβγαινε από το στόμα κάθε Αθηναίου προχθές ότι «είναι απίστευτο να συμβαίνει αυτό στην Αθήνα».

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, πάλι, έφτασε μέχρι το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Ολυμπος» – που είχε στηθεί στην Πεντέλη – για να διαγνώσει πως «κάτι δεν λειτουργεί σωστά και πρέπει να αλλάξει άμεσα». Χθες συνέχισαν τις επιτόπιες αυτοψίες.

Ελεγχος

Στα εγχειρίδια πολιτικού μάρκετινγκ οι αυτοψίες παρουσιάζονται σαν αντανακλαστική κίνηση στις φυσικές καταστροφές επειδή εκπέμπουν το μήνυμα της γρήγορης κρατικής αντίδρασης – εξού κι ο Πρωθυπουργός άφησε δύο φορές τη Δευτέρα το Μαξίμου για το war room της Πολιτικής Προστασίας.

Αν τις κάνει αντιπολιτευόμενος, βέβαια, διακηρύττουν την ενσυναίσθηση και την ετοιμότητά του να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση (κι όπως παραδέχονται οφ δε ρέκορντ μπαρουτοκαπνισμένοι της πολιτικής αντιπαράθεσης, είναι ευκολότερες, αφού οι πληγέντες είναι οργισμένοι με τους αντιπάλους τους). Ωστόσο, τα πολιτικά οφέλη δεν είναι δεδομένα. Εξαρτώνται από τις λεπτομέρειες της εκτέλεσής τους. Και σπάνια αλλάζουν δραστικά την εικόνα που έχει ήδη σχηματίσει η κοινή γνώμη για κάποιον.

Γιατί αν π.χ. η αντιπολίτευση καταγγέλλει πως το νέο δόγμα πολιτικής προστασίας είναι ανεπαρκές για την εποχή της κλιματικής κρίσης, οι πολίτες ίσως αναρωτηθούν για ποιον λόγο δεν φρόντισε να φωτίσει τα κενά του όταν το συζητούσαν κοινοβουλευτικά – για ποιον λόγο, δηλαδή, δεν έκρινε ότι αξίζει να ανεβάσει τα ντεσιμπέλ (όπως επιλέγει σε άλλα, πιο χοτ από το κλίμα, θέματα) προληπτικά, μια και ομνύει στην αξία της πρόληψης. Αντιπολιτευτικός έλεγχος δεν σημαίνει μόνο καταψήφιση από αυτοματισμό. Σημαίνει κι ανάδειξη των προβληματικών σημείων μιας κυβερνητικής πρωτοβουλίας που ενδέχεται να κοστίσουν.