Πέντε χρόνια ΝΔ, πέντε χρόνια καταστροφής, πέντε χρόνια του δόγματος της εκκένωσης, πέντε χρόνια στάχτες, σημειώνει η Νέα Αριστερά σε ανακοίνωση για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική.

Όπως σημειώνει η Νέα Αριστερά, «η ικανοποίηση του κ. Μητσοτάκη για την πυρκαγιά που ξέσπασε στο Βαρνάβα, διέσχισε τη μισή Αττική και κατέληξε να καίει πολυκατοικίες στον οικιστικό ιστό στο Χαλάνδρι και στα Βριλήσσια δείχνει ή ότι δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα ή ότι συνειδητά κοροϊδεύει και προκαλεί τους πολίτες».

Υπογραμμίζει πως «ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του είναι παντελώς ακατάλληλοι να αντιμετωπίσουν τις συνθήκες της κλιματικής κρίσης που διαρκώς επιδεινώνεται. Από ανικανότητα και ιδεοληψία».

Τέλος, η Νέα Αριστερά υποστηρίζει πως «η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε θέλει, ούτε μπορεί να προσαρμόσει και να θωρακίσει την χώρα και τους πολίτες απέναντι στην κλιματική κρίση. Είναι επικίνδυνοι. Είναι πλέον σαφές ότι χρειάζεται πολιτική απάντηση».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς:

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ούτε θέλει, ούτε μπορεί να προσαρμόσει και να θωρακίσει τη χώρα και τους πολίτες απέναντι στην κλιματική κρίση. Είναι επικίνδυνοι. Είναι πλέον σαφές ότι χρειάζεται πολιτική απάντηση.

Με τον κ. Μητσοτάκη στο τιμόνι και τους εκάστοτε διακοσμητικούς και αποτυχημένους υπουργούς του έχουν γίνει στάχτη όσα στρέμματα δεν κάηκαν τα τελευταία 30 χρόνια.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι επικίνδυνη για τη χώρα. Η ικανοποίηση του κ. Μητσοτάκη για την πυρκαγιά που ξέσπασε στο Βαρνάβα, διέσχισε τη μισή Αττική και κατέληξε να καίει πολυκατοικίες στον οικιστικό ιστό στο Χαλάνδρι και στα Βριλήσσια δείχνει ή ότι δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα ή ότι συνειδητά κοροϊδεύει και προκαλεί τους πολίτες.

Ο κ. Μητσοτάκης μας ενημέρωσε ότι κάθε χρόνο «γινόμαστε καλύτεροι». Η λέξη «θράσος» δεν αρκεί για να περιγράψει μια τέτοια εξοργιστική δήλωση. Από το 2019 που ανέλαβε την διακυβέρνηση η Ν.Δ. μόνο στην Αττική έχουν γίνει στάχτη 600.000 στρέμματα. Γεράνεια, Βαρυμπόμπη, Κερατέα το 2021, Πεντέλη το 2022, Κουβαράς, Δερβενοχώρια, Πάρνηθα το 2023.

Με τον κ. Μητσοτάκη στο τιμόνι και τους εκάστοτε διακοσμητικούς και αποτυχημένους υπουργούς του έχουν σημειωθεί οι δυο μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές στην ιστορία της Ελλάδας, πάνω από 600.000 στρέμματα την Εύβοια το 2021, 900.000 στρέμματα δάσους στον Έβρο, την μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά στην Ευρώπη. Από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν γίνει παρανάλωμα όσα στρέμματα δεν έγιναν τα τελευταία 30 χρόνια.

Πέντε χρόνια ΝΔ, πέντε χρόνια καταστροφής, πέντε χρόνια του δόγματος της εκκένωσης, πέντε χρόνια στάχτες. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του είναι παντελώς ακατάλληλοι να αντιμετωπίσουν τις συνθήκες της κλιματικής κρίσης που διαρκώς επιδεινώνεται. Από ανικανότητα και ιδεοληψία. Παρά τις προβλέψεις και τις σαφείς προειδοποιήσεις των επιστημόνων ο κ. Μητσοτάκης έχει την απόλυτη ευθύνη για την απορρόφηση μόλις του 1% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την πολιτική προστασίας, είναι απολύτως υπεύθυνος για την επιλογή η πυροσβεστική υπηρεσία να μετρά τουλάχιστον 3.000 κενά.

Η καταστροφή που ζούμε κάθε χρόνο έχει καθαρή πολιτική βάση. Είναι η επιλογή μη ενίσχυσης της πολιτικής προστασίας, είναι η άρνηση ριζοσπαστικών δημοσίων πολιτικών για την κλιματική κρίση. Η πίστη στο αόρατο χέρι της αγοράς έχει μετατραπεί σε εμπρηστικό μηχανισμό στα χέρια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Είναι όμως και η άρνηση της αλλαγής προσανατολισμού στην στρατηγική της δασικής προστασίας. Η μετάβαση από την καταστολή στην πρόληψη, κάτι που σημαίνει ενίσχυση με προσωπικό της δασικής υπηρεσίας, καθαρισμοί, άνθρωποι που ξέρουν καλά το πεδίο για να επιχειρούν με αποτελεσματικότητα.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ούτε θέλει, ούτε μπορεί να προσαρμόσει και να θωρακίσει την χώρα και τους πολίτες απέναντι στην κλιματική κρίση. Είναι επικίνδυνοι. Είναι πλέον σαφές ότι χρειάζεται πολιτική απάντηση».