Ο γρίφος για την έδρα που αφήνει ο Οθωνας Ηλιόπουλος θα λυθεί στις 28 Αυγούστου: όταν η Βουλή ανοίξει μετά τις διακοπές του καλοκαιριού, ο Κωνσταντίνος Τασούλας θα καλέσει την πρώτη επιλαχούσα του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου.
Εκείνη τότε θα δηλώσει επίσημα αν επιθυμεί να ορκιστεί ή όχι. Αν δεν το κάνει, τότε η Κουμουνδούρου θα έρθει αντιμέτωπη, για την είσοδο του Στέφανου Κασσελάκη στη Βουλή, με τη Ζωρζέτα Λάλη, η οποία εκτός των άλλων έχει δηλώσει και την υποστήριξή της στη Νέα Αριστερά. Αν όμως πει «ναι», τότε οι εξελίξεις προαλείφονται επικίνδυνες για τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ – με δεδομένο πως, μόλις πέντε μέρες νωρίτερα, η Επιτροπή Δεοντολογίας θα συνεδριάσει για να αποφασίσει αν θα παραπέμψει τον πρώην υπουργό στην Κεντρική Επιτροπή με το ερώτημα της διαγραφής.
Η διαχείριση από το προεδρικό στρατόπεδο είναι μάλλον ευκολότερη στην πρώτη περίπτωση παρά στη δεύτερη. Κι αυτό γιατί ενώ η ορκωμοσία της Λάλη ενσωματώνεται στο αφήγημα περί «κλεμμένων εδρών», τυχόν ορκωμοσία της πρώην εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ενός προσώπου που θεωρείται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, επί της ουσίας θα θεωρηθεί πως ενισχύει μια μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στην προηγούμενη και τη σημερινή ηγεσία. Η Τσαπανίδου δεν είναι θεσμικά ενταγμένη στο Ινστιτούτο του πρώην πρωθυπουργού, όμως η (διόλου απίθανη) ένταξή της στην Κοινοβουλευτική Ομάδα εξασφαλίζει πως, στις αριθμητικές ισορροπίες των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι συνομιλητές του Τσίπρα θα αυξηθούν κατά μία.
Και αυτή η μία βουλευτής θα έχει μπει ανάμεσα στον Κασσελάκη και τη βουλευτική ιδιότητα – αν και η Τσαπανίδου έχει με το μέρος της το επιχείρημα πως, αν και εκείνη παραιτηθεί από τη βουλευτική έδρα, τότε με την ορκομωσία της Λάλη (η οποία δεν φαίνεται να έχει αλλάξει γνώμη σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο) θα έδινε άλλη μια έδρα, τη δωδέκατη, στη Νέα Αριστερά, αφαιρώντας δύναμη από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Κόντρα στον Μητσοτάκη
Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια Κασσελάκη να μπει στη Βουλή δεν είναι ούτε αβάσιμη ούτε αδικαιολόγητη. Στη μεγάλη εικόνα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αξιοποιήσει τα επόμενα τρία χρόνια για να «χτυπάει» μετωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θέλει να πρωταγωνιστεί, χωρίς μεσολαβητές, στην υπόθεση της Κεντροαριστεράς – με δεδομένο ότι η συζήτηση που εξελίσσεται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και η τελική ετυμηγορία των εκλογών θα στρέψει τα βλέμματα στο πρόσωπο της Χαριλάου Τρικούπη, όποιο κι αν είναι.
Στον εσωκομματικό μικρόκοσμο, η παρουσία του Κασσελάκη στη Βουλή θα μπορούσε να ελέγξει καλύτερα τις αντιπολιτευόμενες ή τις αυτονομημένες εστίες που λειτουργούν και στο Κοινοβούλιο. Με δεδομένο πως στους «87» περιλαμβάνονται και μια σειρά από βουλευτές, μερικοί εξ αυτών από την πρώτη γραμμή. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η επιλογή Τσαπανίδου, αν αυτή βάζει «στοπ» στην είσοδο Κασσελάκη στη Βουλή, μόνο θετικά δεν θα εκληφθεί από την προεδρική πλευρά – πριν η επικαιρότητα κατακλυστεί από τις πυρκαγιές, από την Κουμουνδούρου επέλεξαν να πιέσουν με δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών και βουλευτών, μεταξύ των οποίων η γραμματέας του κόμματος, υπέρ της εισόδου Κασσελάκη. Αξιοποιώντας και το επιχείρημα της εκπροσώπησης των αποδήμων, το οποίο χρησιμοποίησε και στην επιστολή παραίτησής του ο ίδιος ο Ηλιόπουλος –σε λογική πολιτικής ουσίας και όχι τόσο για το γράμμα του εκλογικού νόμου.