Όλα καλώς καμωμένα «για το κράτος που ήταν παρών» στην κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική που κατέκαψαν περί τα 100.000 στρέμματα, για τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ή αλλιώς… κωλοτούμπα (θυμηθείτε εδώ τι έλεγε για τη ΝΔ το 2009 και την κυβερνητική διαχείριση των πύρινων μετώπων).

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης επιχείρησε να αντιστρέψει όσα είδαν και κατήγγειλαν οι πυροπαθείς, λέγοντας πως δεν μπορεί να πει… ψέματα. «Είδα όλη την επιχείρηση την κρίσιμη με την φωτιά που πέρασε μέσα στην Πεντέλη, στα Μελίσσια και στα Βριλήσσια και έφτασε σχεδόν μέχρι το Χαλάνδρι (…). Μία επιχείρηση που πραγματικά σας μιλάω, πρέπει να είδαμε σε δύο ώρες 50 ρίψεις νερού από ελικόπτερα και δεν ξέρω και πόσα πυροσβεστικά οχήματα. Δεν μπορώ να μετρήσω. Πραγματικά είναι πάνω από 100. Και αστυνομία παντού. Όποιος πραγματικά λέει ότι το κράτος δεν ήταν παρών σε αυτή την επιχείρηση, με συγχωρείτε, πρέπει να ζει σε παράλληλο σύμπαν», είπε.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης πρόσθεσε πως «ήταν πραγματικά όλο το κράτος εκεί και πιστεύω ότι αποφεύχθηκε διότι η φωτιά ήταν πάρα πολύ επικίνδυνη. Μια πραγματικά τεράστια καταστροφή». Αν μη τι άλλο, όταν, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, όλος ο κρατικός μηχανισμός ενεργεί και καίγονται χιλιάδες στρεμμάτων κάτι (και μάλλον πολλά) δεν πήγαν καλά.

Παραδέχθηκε το προφανές, ότι δεν έγιναν όλα καλά, τονίζοντας πως «από κάθε τέτοια πυρκαγιά μαθαίνουμε πράγματα, αλλά δεν μπορείς να πεις ότι το κράτος δεν ήταν εκεί». Μετά, βέβαια, από την τρίτη φορά που κάηκε η Αττική στην περίοδο διακυβέρνησης Μητσοτάκη κανείς θα περίμενε πως η κυβέρνηση θα είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην εξαπλωθεί η φωτιά σε κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η φωτιά αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια εκατόμβη νεκρών, σε μια τραγωδία», διότι, «έφτασε πάρα πολύ γρήγορα μέσα σε κατοικημένη περιοχή, μέχρι την Αναπαύσεως θα μπορούσαν να εγκλωβιστούν οχήματα, άνθρωποι».

Στιγμιότυπο από το κλειστό γυμναστήριο της Νέας Πεντέλης που κάηκε ολοσχερώς

«Η φωτιά αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια εκατόμβη νεκρών»

Κατά τον ίδιο «απεδείχθη λοιπόν, ότι το 112 και η τεχνική της εκκένωσης λειτουργεί και σώζει ζωές. Και απεδείχθη επίσης ότι το κράτος ήταν εκεί. Τώρα θα μου πείτε δηλαδή έγιναν όλα καλά; Προφανώς όχι. Από κάθε τέτοια πυρκαγιά μαθαίνουμε πράγματα, αλλά δεν μπορείς να πεις ότι το κράτος δεν ήταν εκεί».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης επέρριψε ευθύνες και στα… πεύκα καθώς, «το πεύκο από μόνο του είναι ένα δέντρο που καίγεται πάρα πολύ εύκολα και όταν έχει προηγηθεί ξηρασία ακόμα ευκολότερα και όταν έχει 8 μποφόρ ακόμα ευκολότερα. Αυτά είναι αυτονόητα πράγματα. Δηλαδή όποιος δεν τα λέει. Το Μέγα Αλέξανδρου Βαβυλώνα να φέρεις, τα πευκοδάση, σε αυτές τις συνθήκες καίγονται. Και δεν καίγονται μόνο στην Ελλάδα. Καίγονται στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στη Νότια Γαλλία, στην Τουρκία, παντού (…)». Ωστόσο, σημειώνεται, ότι επιστήμονες απορρίπτουν τη θεωρία περί… επιθετικού πεύκου.

Καμένα οχήματα στο Πάτημα Βριλησσίων

Ατομική ευθύνη για τον Γεωργιάδη: Τα σπίτια ή οι περιοχές που δεν είχαν καθαρίσει πάθανε ζημιές

Ερωτηθείς τέλος, αν υπάρχει συγγνώμη για αυτούς που επλήγησαν, ο υπουργός Υγείας σημείωσε… γενναιόδωρα πως «πάντα υπάρχει συγγνώμη. Το κράτος πάντα οφείλει να λέει συγγνώμη. Μακάρι να μπορούσαμε να τα λύνουμε όλα (…). Λέω λοιπόν, ότι κάθε τέτοιο φαινόμενο πρέπει να το παρακολουθείς, να το μελετάς και να μαθαίνεις από αυτό».

Ωστόσο, καταληκτικά αναφέρθηκε και στην ατομική ευθύνη, λέγοντας πως «αν δείτε τα βίντεο, τα ξέρω γιατί χθες μας τα έδειχνε η πυροσβεστική στην οθόνη, τα σπίτια που οι κάτοικοι είχαν καθαρίσει τις αυλές δεν πάθανε τίποτα, μα τίποτα. Η φωτιά τα πέρασε σαν να μην ήταν μπροστά της. Τα σπίτια ή οι περιοχές που δεν είχαν καθαρίσει πάθανε ζημιές. Να ένα δίδαγμα που πρέπει να παίρνουμε. Πρέπει και εμείς να είμαστε πιο αυστηροί και εμείς ως κράτος και στην εφαρμογή των νόμων».