Στο παρά πέντε του Δεκαπενταύγουστου μας προέκυψε θέμα με την Παναγία Σουμελά και φέτος. Oπως έγινε γνωστό χθες, η φετινή λειτουργία στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά του Πόντου θα γίνει στις 23 Αυγούστου, αντί της 15ης, όπως συμβαίνει παραδοσιακά, αφού οι τουρκικές Αρχές αποφάσισαν να δώσουν μεν άδεια για τη λειτουργία αλλά… μεταχρονολογημένη. Με την ημερομηνία αυτή να επιλέγεται – όπως επισημαίνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο – για να συμπέσει η θεία λειτουργία με την ημέρα αποδόσεως της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, δηλαδή τα «Εννιάμερα της Παναγίας».
Τη λειτουργία δεν θα την πραγματοποιήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (θα βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ιμβρο), αλλά ο Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος. Βέβαια, τα τελευταία τρία χρόνια οι τουρκικές Αρχές κοντεύουν να μετατρέψουν το θέμα σε ετήσιο θερινό σίριαλ με διπλωματικές προεκτάσεις.
Ο εθνικισμός κοστίζει…
Ανεπισήμως, πηγές αναφέρουν πως η 23η Αυγούστου επελέγη προκειμένου να μπορέσουν να οργανωθούν και οι εκδρομείς προσκυνητές που συρρέουν κατά χιλιάδες στο ιστορικό μοναστήρι στους πρόποδες του όρους Μελά της Τραπεζούντας για τη μεγάλη γιορτή. Κι αυτό διότι, παρά τις εθνικιστικές κορόνες της κυβέρνησης Ερντογάν, μνημεία όπως η Σουμελά φέρνουν τουρισμό κι ο τουρισμός φέρνει λεφτά. Παρ’ όλα αυτά, το ότι φτάνουμε κάθε χρόνο να δίνεται η άδεια την τελευταία στιγμή είναι ενδεικτικό της τουρκικής απροθυμίας.
Για να γίνει ακόμη πιο σαφής η φετινή απόφαση να σας θυμίσω τι είχε συμβεί πέρυσι: αρχικά είχαν αρνηθεί κάθετα και χωρίς καμία εξήγηση στον Οικουμενικό Πατριάρχη να λειτουργήσει, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις αλλά και μια παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών που είχε κάνει λόγο «για μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη».
Ωστόσο, έπειτα από λίγες ημέρες, οι τουρκικές Αρχές αποφάσισαν να αλλάξουν γνώμη (πάλι χωρίς δικαιολογία) κι έτσι η άδεια για τη λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου είχε δοθεί την τελευταία στιγμή, τρεις μέρες πριν από τη γιορτή. Προκαλώντας δυσφορία και στους ντόπιους αλλά και στους τουριστικούς πράκτορες που έχασαν έσοδα από τα ταξιδιωτικά πακέτα.
Tο ναυάγιο της τριμερούς
Αν όλα είχαν πάει καλά, χθες, Τρίτη 13 Αυγούστου, θα είχε πραγματοποιηθεί εκείνη η σχεδιαζόμενη τριμερής συνάντηση του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, του κύπριου προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη και του κατοχικού προέδρου Ερσίν Τατάρ στη Νέα Υόρκη. Η οποία ναυάγησε, όπως ίσως θα θυμάστε, έπειτα από άρνηση του Τουρκοκύπριου. Πρέπει να πούμε, ωστόσο, ότι οι προσπάθειες για επανέναρξη των συζητήσεων για το Κυπριακό δεν έχουν τελειώσει αφού ο Γκουτέρες είναι αποφασισμένος να το εξαντλήσει τουλάχιστον ως τον Σεπτέμβριο.
Η Λευκωσία, από τη μεριά της, με τη στήριξη της Ελλάδας, δείχνει μεν να τηρεί μια στάση αναμονής αλλά κινείται παρασκηνιακά για να ασκηθούν διπλωματικές πιέσεις μέσω της Τουρκίας στον Τατάρ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η Λευκωσία «κινείται σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο για εμπλοκή διεθνών παικτών, που μπορούν να επηρεάσουν την κατοχική δύναμη», ενώ την ίδια ώρα «διαχειρίζεται και τις προσπάθειες, εκ των έσω αλλά και εκτός, να φορτώσουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά ίση ευθύνη με τον Τατάρ για το αδιέξοδο».
Το μεγάλο φάουλ του Βασίλη Οικονόμου
Στις δύσκολες ώρες οι αιρετοί, καλώς ή κακώς, κρίνονται σκληρά και για τα πάντα. Και για τις συμπεριφορές. Το υπενθυμίζω γιατί, όπως αποκάλυψε χθες το in.gr, την ώρα που ήταν ακόμη σε πλήρη εξέλιξη το πύρινο μέτωπο στην Ανατολική Αττική, ένας υφυπουργός και βουλευτής της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας εθεάθη να διασκεδάζει με την παρέα του σε κλαμπ – εστιατόριο στη Ρόδο.
Ο λόγος για τον Βασίλη Οικονόμου, η έξοδος του οποίου αποτυπώθηκε σε βίντεο και φωτογραφίες που δημοσίευσε το in και τραβήχτηκαν ενώ οι άνθρωποι της Πολιτικής Προστασίας έδιναν ακόμη τη μάχη με τις φλόγες.
Σημειώνεται πως, όταν το in επικοινώνησε μαζί του για το ρεπορτάζ, ο Οικονόμου προς τιμήν του δεν προσπάθησε να διαψεύσει το γεγονός. Αλλά επιχείρησε να δικαιολογήσει τη στάση του υποστηρίζοντας πως δεν έχει κυβερνητική αρμοδιότητα συναφή με την πυρκαγιά στην εκλογική του περιφέρεια (είναι, θυμίζω, υφυπουργός Υποδομών) ενώ απάντησε, επίσης, πως είχε προσκληθεί στο συγκεκριμένο τραπέζι και πήγε διότι «δεν είχα υπολογίσει το μέγεθος της καταστροφής». Μήπως ο Πρωθυπουργός πρέπει να ασχοληθεί τώρα μαζί του;