Στη διάρκεια της ασυνήθιστης φετινής χρονιάς, που όπως φαίνεται θα αποδειχθεί η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, ο ρυθμός με τον οποίο καταρρίπτονται τα ρεκόρ ζέστης έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα, μια δυσοίωνη εξέλιξη που διέψευσε τις ελπίδες των κλιματολόγων για μικρή πτώση του παγκόσμιου πυρετού.

«Αυτός ο αριθμός των ακραίων φαινομένων ζέστης βρίσκεται πέρα από ό,τι έχουμε δει ποτέ στο παρελθόν ή θεωρούσαμε δυνατό μέχρι σήμερα» δήλωσε στον Guardian ο Μαξιμιλιάνο Χερέρα, έγκριτος ιστορικός του κλίματος που συγκεντρώνει αναφορές για θερμοκρασιακά ρεκόρ από όλο τον κόσμο.

«Οι μήνες από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2024 κατέρριψαν περισσότερα ρεκόρ για κάθε στατιστικό μέγεθος».

Σύμφωνα με το αρχείο του ερευνητή, 15 χώρες έχουν καταγράψει ιστορικά ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας τις αρχές του έτους, ενώ τα μηνιαία ρεκόρ θερμοκρασίας καταρρίφθηκαν σε 130 περιπτώσεις και χιλιάδες μετεωρολογικοί σταθμοί, από την Αρκτική μέχρι τον Ειρηνικό, κατέγραψαν τοπικά ιστορικά υψηλά.

Η τάση προκαλεί έκπληξη και είναι ανησυχητική επειδή το φαινόμενο Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό, το οποίο συνδυάστηκε πέρυσι με την κλιματική αλλαγή για να δώσει την ακραία ζέστη του 2023, έχει πια υποχωρήσει.

«Αντί να περιοριστούν με το τέλος του Ελ Νίνιο, τα ρεκόρ καταρρίπτονται τώρα με ακόμα μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι στα τέλη του 2023» είπε ο Χερέρα.

Εθνικά ρεκόρ καταγράφηκε μεταξύ άλλων στην Αίγυπτο, με τη θερμοκρασία στο Ασουάν να φτάνει τους 50,9 βαθμούς Κελσίου στις 7 Ιουνίου. Η Κόστα Ρίκα ανέφερε τον Μάρτιο νέο εθνικό ρεκόρ στους 41 βαθμούς, ενώ τον ίδιο μήνα το Κογκό έφτασε τους 39,6 βαθμούς. Το Τσαντ κατέγραψε νέο ρεκόρ τον Απρίλιο στους 48 βαθμούς και η Γκάνα στους 44,6.

Ρεκόρ καταγράφονται όχι μόνο στις μέγιστες αλλά και στις ελάχιστες θερμοκρασίες, κάτι που σημαίνει ότι οι ασυνήθιστα ζεστές νύχτες στερούν από τους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα διαλείμματα δροσιάς για να ανακάμψουν από το στρες.

Στα τέλη Ιουλίου για παράδειγμα, η περιοχή Γιουεγιάνγκ της Κίνας έβραζε τις νύχτες στους 32 βαθμούς με επικίνδυνα υψηλά επίπεδα υγρασίας.

Και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, τουλάχιστον δέκα χώρες ανέφεραν φέτος θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών.

Σύμφωνα δε με προκαταρκτικά δεδομένα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus, η 22α Ιουλίου της φετινής χρονιάς ήταν η θερμότερη μέρα όλων των εποχών, με τη μέση επιφανειακή θερμοκρασία να φτάνει τους 17,15 βαθμούς.

Το μόνο θετικό είναι ότι ο Ιούλιος έσπασε ένα σερί 13 μηνών που κατέρριψαν τα αντίστοιχα ρεκόρ, με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία να ξεπερνά κατά 1,5 βαθμούς τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ακόμα όμως κι αν τα ρεκόρ αραιώσουν, προειδοποιεί ο Χερέρα, το θερμόμετρο δεν μπορεί παρά να συνεχίσει να ανεβαίνει αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.