Διάβασα στο προχθεσινό πλήρες ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» μια σειρά από καταπληκτικές λεπτομέρειες για τον 32χρονο οπαδό του ΠΑΟ που η Αστυνομία συνέλαβε ως ύποπτο για πυροβολισμούς έξω από το γήπεδο της Λεωφόρου πριν από την έναρξη του πρώτου φιλικού παιχνιδιού της ομάδας του Παναθηναϊκού επί ελληνικού εδάφους.

Μεταξύ πολλών άλλων καταπληκτικών που σημειώνονται στο ρεπορτάζ υπάρχει η επισήμανση ότι «στις έρευνες που ακολούθησαν μετά τη σύλληψή του βρέθηκε σε σπίτι εξοπλισμός με τον οποίο καλλιεργούσε εσωτερική υδροπονική κάνναβη, ενώ συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα πιστόλι, 8.170 ευρώ, τα γυαλιά που φορούσε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, καθώς και 7 κομποσκοίνια (!) τα οποία φορούσε κατά την επίθεση. Ειλικρινά αναρωτιέμαι αν έναν τέτοιον μεγάλο Ελληνα, που καλλιεργεί χασίς (υποθέτω για τον ίδιο και τους φίλους του), πυροβολεί δείχνοντας έτοιμος για όλα, βγάζει χρήματα (σε σημείο να έχει σπίτι πάνω από 8 χιλιάδες μετρητά) και κυρίως είναι θρήσκος τόσο όσο μαρτυρούν 7 κομποσκοίνια, πρέπει να τον συλλάβει η Αστυνομία ή να τον τιμήσει κάποιος φορέας – η Ακαδημία Αθηνών π.χ. Οι αρετές του (αγάπη, «ζαλάδα» και φυσικά θρησκεία) αντιπροσωπεύουν αξίες της χώρας. Αλλά ποιος να τα αναγνωρίσει αυτά άραγε…

Παναγιά

Μιλώντας για θρησκευτικό πάθος ας ελπίσουμε η συγκυρία ο ΠΑΟ και η ΑΕΚ να ψάξουν την ημέρα της Παναγίας προκρίσεις στο Europa League και στο Conference League αντίστοιχα να αποδειχθεί χρήσιμη και να περάσουν και οι δύο με τη βοήθεια της Παναγιάς δικαιώνοντας κομμάτι τον Αγγελο Αναστασιάδη που την επικαλούνταν συχνά. Ο ΠΑΟ ηττήθηκε από τον Αγιαξ με 1-0 στο ΟΑΚΑ και η ΑΕΚ έχασε στην Αρμενία από τη Νόε με 3-1. Οι δυσκολίες των αγώνων τους δεν είναι ίδιες, οι αντίπαλοι είναι διαφορετικοί, οι εμφανίσεις τους στα πρώτα ματς δεν ήταν ίδιες, αλλά μια βοήθεια από το υπερπέραν θα ήταν καλοδεχούμενη και από τους δύο.

Ξέρει

Ο Παναθηναϊκός υπέφερε την κατοχή μπάλας που παραδοσιακά ξέρει να κάνει ο Αγιαξ στο πρώτο μισάωρο του αγώνα στο ΟΑΚΑ. Από τη στιγμή που δέχθηκε από τον Μπερκχάουζ το γκολ του (τελικού) 0-1 ο ΠΑΟ βγήκε πιο μπροστά, είχε ένα δοκάρι με τον Μπακασέτα και υποχρέωσε τους Ολλανδούς να παίξουν πολύ κυνικά για να κρατήσουν τη νίκη. Ο Παναθηναϊκός δεν έκανε τεράστιες ευκαιρίες, αλλά δεν δέχθηκε και φάσεις: αυτό το δεύτερο είναι καλό σημάδι καθώς για να διεκδικήσει μια πρόκριση στη Γιόχαν Κρόιφ Αρένα πρέπει και αύριο να είναι πολύ προσεκτικός στα μετόπισθεν. Κυρίως όμως πρέπει να είναι πιο παραγωγικός και κυρίως να σκοράρει πρώτος, διότι μόνο έτσι μπορεί να μπλέξει τους Ολλανδούς που έχουν ξεκινήσει τη σεζόν με έναν ιταλό προπονητή, τον 35χρονο Φραντσέσκο Φαριόλι, που ξέρει τι θα πει σκοπιμότητα. Ο κόουτς του ΠΑΟ Ντιέγκο Αλόνσο πρέπει βέβαια να αλλάξει και κάτι στην επίθεση της ομάδας διότι χρειάζεται γκολ. Αναμένεται η επιστροφή στη βασική ενδεκάδα του Φώτη Ιωαννίδη σε μια στιγμή που στο μεταγραφικό παζάρι οι συζητήσεις για αυτόν κρατούν δύο μήνες τώρα.

Προτάσεις

Μετά την Ιπσουιτς και τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας φέρεται ότι ενδιαφέρονται για τον έλληνα φορ του Παναθηναϊκού και η Λέστερ και η Σαουθάμπτον. Δεν είναι μόνο ότι ο Ιωαννίδης έχει πέραση στην Αγγλία χάρη στο δυναμικό στυλ του παιχνιδιού του: αν αγγλικές ομάδες εμπλέκονται στην ιστορία είναι γιατί αυτές και μόνο έχουν χρήματα για ακριβά στοιχήματα. Αν και το καλοκαίρι ξεκίνησε με τη θεαματική προσθήκη του Εμπαπέ στη Ρεάλ Μαδρίτης, ό,τι ακολούθησε δεν είναι εξίσου θεαματικό κι όχι γιατί λείπουν από την αγορά καλοί παίκτες: πολλοί πωλούνται, λίγοι αγοράζουν. Η διοίκηση του Παναθηναϊκού επιμένει βέβαια ότι δεν πρόκειται να πωληθεί ο Ιωαννίδης όποια πρόταση κι αν υπάρξει. Από την άλλη είναι απολύτως λογικό κάποιος να σκέφτεται ότι με μια σπουδαία εμφάνιση απόψε στο Αμστερνταμ ο έλληνας επιθετικός μπορεί να φέρει και νέους μνηστήρες. Και η επόμενη προσφορά που θα ‘ρθει να ξεπερνά και τα 30 εκατομμύρια ευρώ, πράγμα που δεν γίνεται να μη βάλει τον ΠΑΟ σε σκέψεις. Ωστόσο προσοχή: την Πέμπτη δεν θα αγωνιστεί ο Ιωαννίδης εναντίον του Αγιαξ για να ανεβάσει την τιμή του, αλλά ο Παναθηναϊκός εναντίον του Αγιαξ με σκοπό να βρει μια νίκη και να προκριθεί.

Ματίας

Μια νίκη, αλλά με τρία γκολ διαφορά θα ψάξει αύριο και η ΑΕΚ απέναντι στη Νόα. Το πώς τα κατάφερε η ΑΕΚ κι έμπλεξε με αντίπαλο μια ομάδα που ποιοτικά δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί της είναι μια μεγάλη συζήτηση, που όμως δεν πρέπει να την κάνει η ομάδα της ΑΕΚ, δηλαδή οι παίκτες και ο προπονητής της – ως θέμα μπορεί να είναι ενδιαφέρον για οπαδούς, ποδοσφαιρόφιλους, δημοσιογράφους κ.λπ. Ο Ματίας Αλμέιδα και οι παίκτες του πρέπει το πρώτο ματς να το ξεχάσουν. Διότι όσο το θυμούνται θα πονάει και πιο πολύ σαν ένα είδος τραύματος και μάλιστα χαζού. Από αυτά που δεν θες ούτε να εξηγήσεις πώς προέκυψαν.

Δύσκολα

Στο ματς της ΑΕΚ στην Αρμενία είδαμε πολλά που ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς. Η ΑΕΚ δέχθηκε ένα γκολ γιατί ο νέος της τερματοφύλακας, ο Θωμάς Στρακόσα, έδωσε την μπάλα σε αντίπαλο προσπαθώντας να συνεργαστεί με συμπαίκτη του. Στη συνέχεια δέχθηκε γκολ από βολέ του αντίπαλου τερματοφύλακα – πράγμα σπανιότατο. Ακολούθως, στα λεπτά των καθυστερήσεων μάλιστα, η ΑΕΚ δέχθηκε πάλι έπειτα από γέμισμα του αντίπαλου τερματοφύλακα ένα τρίτο γκολ, αυτή τη φορά γιατί οι αμυντικοί της είχαν λάθος τοποθετήσεις και αντιδράσεις. Κι αν για όλα αυτά υπάρχει μια εξήγηση (ο αέρας ήταν δυνατός…) δεν υπάρχει καμία για όλα τα υπόλοιπα. Η ΑΕΚ προηγήθηκε νωρίς με τον Γκαρσία και μετά έμοιαζε υπνωτισμένη. Δεν ξύπνησε ούτε όταν ο Αλμέιδα έκανε στο δεύτερο ημίχρονο πέντε αλλαγές χρησιμοποιώντας και μερικούς νεοφερμένους (Περέιρα, Λαμέλα, Κοϊτά). Υποτίμησε σίγουρα τους Αρμένιους, αλλά και πάλι πολλά από όσα έδειξε δεν εξηγούνται. Για αυτό πρέπει να τα ξεχάσει. Οταν οι εξηγήσεις δεν είναι απλές, τα λάθη τα έχεις κάνει μόνος σου. Αναλαμβάνεις την ευθύνη και πας παρακάτω.

Νωρίς

Ο Αλμέιδα βρέθηκε νωρίς στο κέντρο μιας μάλλον πρωτόγνωρης για τον ίδιο κριτικής. Αν η ΑΕΚ προκριθεί (στο χέρι της παραμένει…), το ματς στην Αρμενία θα ξεχαστεί, αν όχι και γρήγορα. Σε διαφορετική περίπτωση η ΑΕΚ θα μπλέξει με μια καλοκαιρινή εσωστρέφεια που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα. Ειδικά από μια καινούργια διοίκηση…