Στις αρχές της άνοιξης Τουρκία και Σομαλία ήρθαν ακόμα πιο κοντά όταν η δεύτερη παραχώρησε την προάσπιση των χωρικών της υδάτων στην Αγκυρα. Στις αρχές Ιουλίου όμως αυτή η σχέση πήγε ακόμα παραπέρα όταν ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ δήλωσε πως το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» θα πλεύσει στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου στο Κέρας της Αφρικής, προκειμένου να διεξαγάγει έρευνες σε τρία οικόπεδα.

Ο γενικός διευθυντής της Turkish Petroleum υπέγραψε αυτή τη συμφωνία εκ μέρους της Τουρκίας και μέσω αυτής της υπογραφής η Αγκυρα θα έχει το αποκλειστικό δικαίωμα αναζήτησης και άντλησης πετρελαίου σε 3 οικόπεδα στις θάλασσες της Σομαλίας. Δεν είναι τυχαίο πως σε αυτό το πλαίσιο παρατάθηκε για δύο χρόνια η θητεία των τούρκων στρατιωτών στη Σομαλία, που εκπαιδεύουν τον στρατό της αφρικανικής χώρας. «Οι τούρκοι στρατιώτες θα αναλάβουν το καθήκον της διασφάλισης της ασφάλειας έναντι της τρομοκρατίας και άλλων απειλών στη Σομαλία. Η εντολή στο πλαίσιο της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών αποσκοπεί στη εξασφάλιση του ελέγχου στις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας και την πρόσθεση των θαλάσσιων πόρων στη σομαλική οικονομία» αναφέρουν τα τουρκικά κρατικά ΜΜΕ. Μέσω της αποστολής του «Ορούτς Ρέις» σε πρώτη φάση και ενός πλωτού γεωτρύπανου σε δεύτερη, η Τουρκία δείχνει ξεκάθαρα πως η «Γαλάζια Πατρίδα» επεκτείνεται και εκτός Μεσογείου, δίνοντας σάρκα και οστά έως έναν σημαντικό βαθμό στα νεοοθωμανικά σχέδια του Ερντογάν.

«Οριοθετεί τον νεο-οθωμανικό της χώρο…»

Οπως έχει πει ο διεθνολόγος Γιώργος Φίλης πριν από μερικούς μήνες στα «ΝΕΑ», «πρέπει να γίνει αντιληπτό στην πατρίδα μας πως η Τουρκία με μια στρατηγική υψηλού ρίσκου αλλά και υψηλού δυνητικού οφέλους “μαρκάρει” τον χώρο τον οποίο θεωρεί ως “στρατηγικό βάθος” με στρατιωτικές βάσεις. Η Αγκυρα οριοθετεί τον νεοοθωμανικό της χώρο…». Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και διευθυντής του ΙΔΙΣ Κώστας Υφαντής είχε προσθέσει πως «το Κέρας της Αφρικής έχει από πολλές απόψεις καταστεί αρένα γεωπολιτικών και γεωοικονομικών αναγκών, στην οποία συγκρούονται όχι μόνο παραδοσιακές δυνάμεις αλλά και φιλόδοξοι νέοι παίκτες. Η Τουρκία στη Σομαλία είναι ακριβώς αυτό: μια αναδυόμενη δύναμη με φιλοδοξίες που τις στηρίζει στην ετοιμότητά της να επιδεικνύει τη σημαία της».

Το τουρκικό ερευνητικό με βάση τα λεγόμενα του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας στο ΑHaber θα επανδρωθεί από μια ομάδα 50 ατόμων, θα έχει δίπλα του πέντε πλοία υποστήριξης και το κυριότερο που δείχνει πως η Αγκυρα έχει αναλάβει πλήρως τον έλεγχο στην περιοχή εκείνη, τον στολίσκο του «Ορούτς Ρέις» και των 5 πλοίων υποστήριξης θα συνοδεύει και προστατεύει αριθμός πολεμικών πλοίων της Αγκυρας.

Εφόδια για τον «αιώνα της Τουρκίας»

Γιατί θα πρέπει να απασχολεί την Ελλάδα αυτή η εξέλιξη; Γιατί πολύ απλά πέρα από το ότι η Σομαλία με το Κέρας της Αφρικής ελέγχει εν δυνάμει μία από τις βασικές οδούς θαλασσίου εμπορίου, η ροή πόρων προς την Τουρκία από την Αφρική και πιο συγκεκριμένα πετρελαίου ή φυσικού αερίου από τη Σομαλία και χρυσού από τον Νίγηρα, όπου η Αγκυρα διαθέτει 3 κοιτάσματα χρυσωρυχείων με τις εργασίες για την εξόρυξη χρυσού να έχουν ξεκινήσει ήδη από το 2020, θα δώσει τουλάχιστον μέρος των απαραίτητων εφοδίων στην κυβέρνηση Ερντογάν να υλοποιήσει τον… «αιώνα της Τουρκίας» με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τη σταθερότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.