Νέα στοιχεία προέκυψαν για την αιτία θανάτου του 48χρονου στην περιοχή του Κατάκολου ανατρέποντας τις αρχικές εκτιμήσεις ότι ο άτυχος άνδρας πέθανε από σηψαιμικό σοκ μετά από τσίμπημα αράχνης.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την εφημερίδα «Γνώμη» όπως προέκυψε από την ενδελεχή εξέταση της νεκροψίας – νεκροτομής που πραγματοποίησε η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα, ο θάνατος του 48χρονου οφείλεται σε λοίμωξη από στρεπτόκοκκο ομάδας Α.
Τα δείγματα στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο
Το συγκεκριμένο βακτήριο προκαλεί σοβαρές επιπλοκές, όπως νεκρωτική απονευρωσίτιδα, με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά που προκαλεί το δάγκωμα της αράχνης Αμερικανικής Λοξοσκέλης (Loxosceles reclusa), γνωστής ως «Καφέ αράχνη ερημίτης».
Σύμφωνα με την νεκροψία, ο άτυχος 48χρονος, κατέληξε από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο όπως αναφέρει η εφημερίδα «Γνώμη». Αν και οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι ο άτυχος άνδρας κατέληξε από σηψαιμικό σοκ που προκλήθηκε από το δηλητήριο της αράχνης, η νεκροψία-νεκροτομή που διενήργησε η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα ανατρέπει τα δεδομένα.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Γνώμη», η ιατροδικαστής παρατήρησε στοιχεία που παρέπεμπαν σε σοβαρή λοίμωξη και έστειλε δείγματα στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αιτία θανάτου του 48χρονου ήταν ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος (iGAS).
Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ
Στο πλαίσιο αυτό εξηγείται απολύτως και συνάγεται σαφώς το συμπέρασμα πως η ταχύτατη έλευση Κλιμακίου του ΕΟΔΥ στο Νοσοκομείο Πύργου σχετίζεται προφανώς με άμεση ειδοποίηση από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, για να προβεί σε συνεργασία με το Μικροβιολογικό Εργαστήριο σε αιματολογικούς ελέγχους όχι ρουτίνας, αλλά διερεύνησης σε ευρύ φάσμα στον πληθυσμό της περιοχής σε σχέση με τα περιστατικά εμφάνισης στρεπτόκοκκου.
Τα σενάρια με την αράχνη
Οι αρχικές αναφορές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που έκαναν λόγο για δάγκωμα της αράχνης ερημίτη, οδήγησαν σε παραπληροφόρηση και προκάλεσαν αδικαιολόγητο πανικό. Η σύγχυση προκλήθηκε από κάποιους γιατρούς, οι οποίοι, πριν ολοκληρωθούν οι ιατροδικαστικές εξετάσεις, έσπευσαν να δηλώσουν δημόσια πως επρόκειτο για δάγκωμα αράχνης, χωρίς να υπάρχει αποδεικτικό στοιχείο.
Επιπλέον, η αράχνη αυτή δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Όπως επισημάνθηκε από ειδικούς, η αράχνη που υπάρχει στην Ελλάδα και σχετίζεται με την οικογένεια της Λοξοσκέλης είναι η Μεσογειακή Λοξοσκέλη (Loxosceles rufescens), η οποία προκαλεί πολύ πιο ήπια συμπτώματα και δεν έχει ευθύνη για κανέναν καταγεγραμμένο θάνατο παγκοσμίως μέχρι σήμερα.