«Σοφία, Σοφία, γιατί να είσαι η Σοφία;». Αν ήταν ο Ρωμαίος που απορούσε ρητορικά από αγάπη, τότε ο Σαίξπηρ θα μπορούσε να μη βάλει την Ιουλιέτα στο έργο του και να δώσει τον ρόλο σε μια Σοφία. Βέβαια, για να γίνει αυτό θα έπρεπε να γνωρίζει την έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ. Τεχνικά… δύσκολο, αλλά αν γινόταν θα γνώριζε ότι η μελέτη ανέδειξε το «Σοφία» ως το πιο όμορφο γυναικείο όνομα στον κόσμο. Τριάντα πέντε χιλιόμετρα μακριά από το Στράτφορντ,  γενέτειρα του άγγλου ποιητή και σε συνεργασία με την ιστοσελίδα «My first years», αναπτύχθηκε λεπτομερής μελέτη σχετικά με το τι κάνει ένα όνομα ιδιαίτερα ελκυστικό.

Με επικεφαλής τον καθηγητή Bodo Winter, ειδικό στη γνωστική γλωσσολογία, η έρευνα έλαβε υπόψη πολλαπλές πτυχές όπως ο φωνητικός συντονισμός και η ρευστότητα των ήχων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η μουσικότητα και ο συναισθηματικός αντίκτυπος στο άκουσμα αυτού του συγκεκριμένου ονόματος το διακρίνουν από άλλα.

Ενα κοριτσίστικο όνομα που όχι μόνο αντηχεί λόγω του ήχου του στις αγγλοσαξονικές χώρες, αλλά η γοητεία του φαίνεται να είναι παγκόσμια και να επεκτείνεται σε διάφορους πολιτισμούς και γλώσσες. Εχει μόνο πέντε γράμματα, είναι ελληνικό και είναι το πιο όμορφο στον πλανήτη. Το λέει η ίδια η Επιστήμη.

«Σοφία», λοιπόν. Αυτό έβγαλε ως το πιο όμορφο γυναικείο όνομα η μελέτη που χρησιμοποίησε αρχές γλωσσολογίας και ηχοσυμβολισμού για να αξιολογήσει τα ονόματα με βάση το πόσο θετικά ακούγονται στα αφτιά των ανθρώπων. Στην ίδια μελέτη, τα ονόματα «Zoe» (Ζωή) και «Everly» κατέλαβαν τη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα για τα κορίτσια. Ελλάδα παντού! Βάσει υποθετικών δεδομένων και πληθυσμιακών στατιστικών, συνολικά, εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 8.631.000 γυναίκες με το όνομα «Σοφία» παγκοσμίως.

Οπως και με τα γυναικεία ονόματα, η υποκειμενικότητα καθορίζει την αντίληψη για το πιο όμορφο ανδρικό όνομα. Η ίδια έρευνα από το University of Birmingham κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το όνομα «Ζάιν» (Zayn) θεωρείται από τα πιο όμορφα ανδρικά ονόματα λόγω της ευχάριστης ακουστικής και της θετικής συναισθηματικής επίδρασης που προκαλεί. Αλλα ονόματα που συχνά αναφέρονται ως όμορφα είναι τα «Τζέσι» (Jesse) και «Τσάρλι». Το όνομα «Ζάιν» (Zayn) προέρχεται από την αραβική γλώσσα και σημαίνει «ομορφιά» ή «χάρη». Είναι ένα δημοφιλές όνομα σε πολλές αραβικές χώρες και συχνά χρησιμοποιείται σε μουσουλμανικές κοινότητες παγκοσμίως. Σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ιορδανία είναι must.

Τα τελευταία χρόνια, το όνομα Zayn έχει γίνει δημοφιλές στη Δύση, κυρίως λόγω της φήμης του βρετανού τραγουδιστή Zayn Malik, πρώην μέλους του συγκροτήματος One Direction. Οι μουσουλμάνοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά έχουν βοηθήσει επίσης στη δημοφιλία του.

Στην Ελλάδα πάντως το πιο δημοφιλές ανδρικό είναι το Γιώργος, με ποσοστό περίπου 8,1% του ανδρικού πληθυσμού να φέρει αυτό το όνομα. Αντίστοιχα, το πιο δημοφιλές γυναικείο είναι το Μαρία, με ποσοστό περίπου 8,3%. Αλλο το όμορφο, άλλο το εν τω πολλώ. Υπολογίζεται ότι περίπου 133.155 γυναίκες στη χώρα μας φέρουν το όνομα Σοφία. Αυτή η εκτίμηση βασίζεται σε ένα υποθετικό ποσοστό 2,5% των γυναικών που φέρουν αυτό το όνομα, λαμβάνοντας υπόψη τον συνολικό πληθυσμό της Ελλάδας και το ποσοστό των γυναικών στον πληθυσμό. Αντίστοιχα, υπολογίζεται ότι περίπου 510 άνδρες στην Ελλάδα φέρουν το όνομα Ζάιν (Zayn). Αυτή η εκτίμηση βασίζεται σε ένα υποθετικό πολύ χαμηλό ποσοστό 0,01%, δεδομένου ότι το όνομα δεν είναι κοινό στην Ελλάδα. Αραβικό γαρ…