Το πεδινό χωριό Άνω Μερά της Μυκόνου, το οποίο απέχει μόλις 8 χλμ. από της Χώρα του νησιού δέχθηκε πλήθος κόσμου για το καθιερωμένο πανηγύρι του Αυγούστου με το κοινό να χορεύει και να διασκεδάζει, ακούγοντας παραδοσιακή νησιωτική μουσική και λαϊκά άσματα όπως το «Χαμοπούλια» του Δημήτρη Μπάση.

Η Μύκονος μπορεί να είναι ευρέως γνωστή για τα νυχτερινά της μαγαζιά, στα οποία το πάρτι φαίνεται να μην τελειώνει ποτέ, όμως όπως φαίνεται και η τοπική κουλτούρα του πανηγυριού έχει αγαπηθεί δεόντως.

Τόσο ντόπιοι, όσο και τουρίστες όλων των ηλικιών, από όλα τα πλάτη και μήκη του κόσμου, επισκέφτηκαν την πλατεία της Άνω Μέρας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα ξέφρενο γλέντι, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, υπό τον ήχο αγαπημένων τραγουδιών και μπουζουκιών.

YouTube video player

Το μοναδικό χωριό

Με πληθυσμό 1459 κατοίκων, η Άνω Μερά είναι το γραφικό χωριό που αξίζει κανείς να επισκεφτεί στο δρόμο του για τις βορειοανατολικές παραλίες του νησιού των ανέμων.

Το γραφικό χωριό πέραν της κυκλαδίτικης ομορφιάς του, με το λευκό και το μπλε να κυριαρχεί, διαθέτει και παραδοσιακές ταβέρνες με νόστιμα τοπικά εδέσματα.

Επιπροσθέτως στο χωριό βρίσκεται το ιστορικό ολόλευκο μοναστήρι της Παναγίας της Τουρλιανής, που χτίστηκε τον 15ο αιώνα και το οποίο κοσμεί την κεντρική πλατεία του χωριού. Γύρω από τη μονή έχει αναπτυχθεί ο σημερινός οικισμός της Άνω Μεράς.