Στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου πριν από τα μπάνια του λαού, στα τέλη Ιουλίου, ο Πρωθυπουργός προειδοποίησε τους υπουργούς του ότι «προφανώς, τα προβλήματα δεν πάνε διακοπές», γι’ αυτό «η δουλειά μας συνεχίζεται και στην καρδιά του καλοκαιριού».

Η σύσταση είχε ως στόχο να αποφευχθούν οι κίνδυνοι με τους οποίους μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη μια κυβέρνηση που δίνει στην κοινή γνώμη την εντύπωση πως έχει κατεβάσει ρολά. Ωστόσο, η πραγματική απειλή κρύβεται πάντα στα γεγονότα. Ο φετινός Αύγουστος, ο μήνας που πήγαν όλα λάθος για το κυβερνητικό στρατόπεδο, το αποδεικνύει. Παρότι οι ρυθμοί της επικαιρότητας αναμένονταν χαλαρότεροι, η κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί τη ζημιά που προκάλεσε το πόρισμα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές, μια μεγαπυρκαγιά που μπήκε μέσα στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας και το πιο σοβαρό κατά τους πολίτες ζήτημα της καθημερινότητας, την ακρίβεια.

Αυστηρή κριτική

Στα τρία αυτά θέματα εστιάζει και η κριτική της αντιπολίτευσης, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν καταστήσει σαφές ότι προτίθενται να ανεβάσουν κι άλλο τους αντιπολιτευτικούς τόνους όταν θα επαναλειτουργήσει η Ολομέλεια της Βουλής στις 28 Αυγούστου. Τα μέτωπα του τελευταίου καλοκαιρινού μήνα δεν προβλέπεται να έχουν κλείσει στην έναρξη της νέας πολιτικής σεζόν δηλαδή.

Η αντίδραση των αρχηγών του δεύτερου και του τρίτου κόμματος χθες και προχθές υπονοεί πως κανένας τους δεν είναι διατεθειμένος να μειώσει την ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης που ξέσπασε μαζί με τη φωτιά στον Βαρνάβα, η οποία έφτασε να καίει σπίτια στα Βριλήσια. Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης επισκέφθηκαν ο πρώτος το Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας στον Φάρο και ο δεύτερος το κινητό συντονιστικό «Ολυμπος» στην Πεντέλη, καθώς και πληγείσες περιοχές, προϊδεάζοντας για τη συζήτηση απόδοσης των κυβερνητικών ευθυνών που σκοπεύουν να κρατήσουν ανοιχτή για καιρό. Ο πρώτος μάλιστα ζήτησε από τον Βασίλη Κικίλια υλικό από το καταγραφικό σύστημα και το αρχείο με τις σχετικές άδειες πτήσεων, από την έναρξη της πυρκαγιάς στην Αττική μέχρι και τις 21.30, οπότε και τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να πετούν.

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχουν πάψει να καταγγέλλουν ευθέως την κυβερνητική έδρα για συγκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων και να επαναλαμβάνουν πως «η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, με μια άλλη δημοκρατική κυβέρνηση, θα αναγκάσει τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν» – αναφέροντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αφήσει τον φάκελο των υποκλοπών να κλείσει, γιατί «είναι θέμα δημοκρατίας». Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η Χαριλάου Τρικούπη, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει προαναγγείλει  νέα προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η διαχείριση της ακρίβειας αναγνωρίζεται από το Μαξίμου ως η βασική πηγή της δυσαρέσκειας των πολιτών – αλλά και ως το δυσκολότερο από τα προβλήματα που πρέπει να λύσει η κυβέρνηση εφόσον επιθυμεί να επαναπατρίσει ψηφοφόρους στη ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ την κατηγορεί ότι δεν έχει την απαιτούμενη πολιτική βούληση ώστε να παρέμβει νομοθετικά για να μειωθούν οι τιμές σε τρόφιμα, καύσιμα και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Οι δε κεντροαριστεροί τη μέμφονται πως δεν προχωρά σε προσωρινή μείωση του ΦΠΑ επειδή οι ελεγκτικοί μηχανισμοί με ευθύνη της δεν έχουν επαρκές προσωπικό για να προχωρήσουν στους αναγκαίους μετά σχετικούς ελέγχους στην αγορά.