Το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στην εισβολή της Ουκρανίας στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, υποστηρίζοντας ότι δεν γνώριζαν τα σχέδια του Κιέβου.
Ωστόσο, η πρώην αναλύτρια του Πενταγώνου και αντισυνταγματάρχης ε.α. των ΗΠΑ, Karen Kwiatkowski, δηλώνει στο Sputnik International τον σκεπτικισμό της σχετικά με τους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον.
«Όλες οι ουκρανικές στρατιωτικές δραστηριότητες, ιδίως οι προγραμματισμένες από καιρό, χρησιμοποιούν την αμερικανική βοήθεια παρακολούθησης, πληροφοριών και αναγνώρισης. Η εισβολή στο Κουρσκ πληροί τις προϋποθέσεις εδώ», δήλωσε η Kwiatkowski, τονίζοντας πως «τα ίδια τα οπλικά συστήματα των Ουκρανών περιλάμβαναν συστήματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και ορισμένα από αυτά χειρίζονται από δικό τους προσωπικό».
«Δεν πιστεύω ότι οι ΗΠΑ εξεπλάγησαν»
«Δεν πιστεύω ότι οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Άμυνας [Λόιντ] Όστιν Austin, ο υπουργός Εξωτερικών [Άντονι] Μπλίνκεν ή τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας εξεπλάγησαν», ανέφερε χαρακτηριστικά η Kwiatkowski.
Η πρώην αναλύτρια του αμερικανικού Πενταγώνου υπέδειξε ότι η λογική της εισβολής εντάσσεται στο προφανές σχέδιο του αμερικανικού κατεστημένου «να τελειώνουν με την Ουκρανία, συγκεντρώνοντας ένα τελευταίο πακέτο δισεκατομμυρίων για τη χώρα, εξασφαλίζοντας ότι θα σταλεί το τελευταίο φορτίο όπλων και μετρητών και προσπαθώντας να βγούμε από τη στασιμότητα στην Ουκρανία πριν από τις [αμερικανικές] εκλογές».
Επισήμανε, επίσης,, «την πολυπλοκότητα και τη μυστικότητα» γύρω από την επίθεση στο Κουρσκ. «Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί αν οι εγκέφαλοι πίσω από την εισβολή ήταν ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και ο Μπλίνκεν, ή αν ήταν η ‘τελευταία ανάσα’ του καταρρέοντος ουκρανικού πολεμικού υπουργικού συμβουλίου και των Ουκρανών εθνικιστών», σύμφωνα με την Kwiatkowski.
«Γιατί οι ΗΠΑ αρνούνται ότι γνώριζαν;»
«Αν και τολμηρή η επίθεση, προοριζόταν να αποκρουστεί και έθεσε σε κίνδυνο και έκανε ευάλωτο τον υπόλοιπο στρατό της Ουκρανίας και την ίδια τη χώρα», σημείωσε επίσης.
Παράλληλα, η Kwiatkowski ισχυρίστηκε ότι η άρνηση της Ουάσιγκτον να δηλώσει πως γνώριζε για την εισβολή στο Κουρσκ προέρχεται από την αβεβαιότητα γύρω από την τύχη του καθεστώτος του Κιέβου.
«Είναι απίθανο να λαμβάνονται αποφάσεις σχετικά με την εξωτερική πολιτική στον Λευκό Οίκο, αφήνοντας τον Μπλίνκεν, τον Σάλιβαν και τον Όστιν να τις επεξεργάζονται – ουδείς εκ των οποίων έχει εκλεγεί, ούτε είναι ιδιαίτερα ευφυείς. Η ‘προσεκτική’ προσέγγισή τους μπορεί να σημαίνει ότι πίστευαν πως θα μπορούσε να πετύχει, ενώ είναι σαφές πως δεν θα μπορούσε να πετύχει, ή μπορεί να είναι προσεκτικοί επειδή δεν έχουν ιδέα τι θα συμβεί στη συνέχεια στην Ουκρανία όσον αφορά τον Ζελένσκι και την υποβόσκουσα διαμάχη για την εξουσία στο Κίεβο».
«Η προσοχή εξυπηρετεί επίσης την αυξανόμενη σύγχυση και στασιμότητα στην Ουάσιγκτον, καθώς κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει με βεβαιότητα ποιος παίκτης θα αποφασίζει για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ για τους επόμενους πέντε μήνες», κατέληξε η πρώην αναλύτρια του Πενταγώνου, σύμφωνα πάντοτε με αυτά που υποστηρίζει το ρωσικό Sputnik International.